torsdag 31. juli 2008

Besøk hos Nigra Ludens

Anne Carlsen, ved Kennel Nigra Ludens i Enebakk, sendte meg noen bilder fra besøket vårt på Søndag som var! Legger ut noen av disse.
Godt å få hilse på voksne hunder som ikke BARE skal herje, men som sier ifra om at de ønsker litt fred og ro rundt seg på en bestemt men real og fin måte!
Ellers må jeg få Gratulere deg Anne, med DeNiro sine fantastiske resultater på Mosseutstillingen: BIR, BIG og 4 BIS. (Valp)
Godt jobba!



tirsdag 29. juli 2008

Litt av hvert...

Da jeg har hatt fri siden fredag har vi de siste dagene tilbragt noen timer på stranden. Det er rett og slett for varmt til å holde oss her hjemme.
Lørdagen tok vi ferge ut til hovedøya, fantastisk miljøtrening!
Søndag tilbragte vi noen timer i Anne Carlsens eget ferieparadis (stor hage med egen badeplass og andre Riesen å egle opp) og igår fant vi det perfekte badested.
Rart med det, midt melom Hvervenbukta og Ingerstrand, to meget populære strender stappfulle av mennesker, fant vi altså et tilbaketrukket sted med masser av plass og få mennesker. Kun 5 barnefamilier og oss, deilig å kunne la valpen løpe litt løs og herje i fjæra!


På fergen, Maximus var aller mest opptatt av å bite i stroppen på toppen til mennesket til venstre på bildet. Heldigvis tok hun dette med et smil.




To bilder tatt RETT ETTER hverandre. Det siste er meget dårlig men syntes det var artig.
På det første bildet er det ingen tvil i blikket på den lille sorte at HER pønskes det på noe sprell.

Vi har trent konsentrert på ryggingen og etter å ha lest gjennom Fanny sin artikkel en gang til (leste denne for en GOD stund siden) har jeg tatt økter med ren kontakt/konsentrasjon med fører i forkant. Dette har hatt enorm betydning for effektiviteten av treningen da Maximus nå holder fokus på meg og treningen i enda større grad. Oppstår det forstyrrelser klarer han nå å sporenstreks velge bort disse for videre trening, fokus er blitt mye bedre noe som øker kvaliteten på øktene betraktelig.

Ved valpeapporten har vi nå fokusert på å innføre flere gjenstander, samt ta disse med i forskjellige miljøer med varierende forstyrrelser. Metall apporten er nå kjempekul og nøkklene mine får jeg nesten ikke ha ifred!
Jeg merker i tillegg at valpeapporteringen har hatt STOR effekt på jaktlek da Maximus nå nærmest snur på 5øringen for å komme løpende inn til meg med gjenstander han har "fanget" i bevegelse, dette være seg alt fra løv han selv finner artig på tur til leker vi aktivt leker med sammen. Vi har såvidt innført byttelek, ball mot ball eller kongle mot kongle, for å ta tak i dette positive initiativet.

Ellers, ved siden av den vanlige valpehverdagen, hadde jeg lørdag kveld en utrolig ubehagelig opplevelse på tur med valpen.
En skulle tro at hundeeiere respekterer hverandre og ønsket om å IKKE la hundene hilse (en kan da ikke hilse på absolutt ALLE hunder en møter på tur) men slik er det altså ikke.
En løs hund kom løpende, jeg ba hundeeier vennlig om å rope på hunden da jeg ikke ville at hundene skulle hilse noe som førte til et sinneutbrudd jeg aldri har sett makan til.
2 cm fra ansiktet mitt, så jeg fikk flere ufrivillige dusjer med menneskespytt, ble det med opphissede rop og skrik konstatert at jeg var en; HORE HORE, burde vært innelåst i leiligheten sammen med den syke hunden min, vi var SYKE SYKE begge to, jeg var en dyremisshandler som burde meldes til politiet og DETTE tok vedkommende på sine skuldre å fortelle ALLE!
Da jeg senere på kvelden skulle ut en liten tissetur til med hunden fant jeg lapper hengt opp overalt i blokka:

En svart syk hund bo i 1 etg.
Ifølge huneie er at hundsykdom smitte over meneske liv!
Vi be de forlatte bygård og gi oss en fristr og godt miljø
Hund og eie må låse seg inn og politi anmeld
Ikke bo tilattelse her!
Smittsom til meneske liv!

Har dere hørt på makan??
Selvfølgelig ble styret involvert og lappene tatt ned, men DET må jeg si: det finnes mange rare dyr i arken. :/

Nei, nå må jeg komme meg ut med Maximus.. Her skal det aktiviseres så han sover seg gjennom hjemme-alene tiden idag på ca 2 timer. Heldigvis har vi tatt jobbet jevnt og trutt med dette, hittil våkner han gjerne først idet vi kommer hjem- sjekker hvem som kommer for deretter å legge seg ned til å sove igjen. Rimelig avslappa fyr :)

lørdag 26. juli 2008

Sommer og sol

De siste dagene har tropevarmen virkelig slått inn over Oslo, det er som å plutselig befinne seg i syden.
En ufrivillig sydentur vel og merke. Det ER en grunn til at jeg ikke frivillig drar på badeferie, blir det så varmt som det er nå får jeg ikke dratt nytte av ferien uansett hvor idyllisk det måtte være på stedet. Jeg befinner meg innendørs, der jeg søker tilflukt fra stekende sol som svir på kroppen. På den lyse siden er det som oftest air-conditioning å finne på sydenferie, eller kjørlige turistattraksjoner som gamle katerdraler eller liknende. Her i vår lille leilighet i Oslo stekes vi sakte men sikkert, ingen air-conditioning, ingen fluktmuligheter.
Denne tanken slår meg spesielt på kvelds og natterstid, da solen har fått HELE dagen på å varme opp de små rommene og vi skal prøve å sove. Om dagen kan man tross alt flykte ut i skyggen av et tre, som faktisk holder betydelig færre grader enn stua, men utpå kvelden og natten når vi liksom skal roe ned og gå til sengs er både tobente og firbent frustrert- Vi finner ikke ro.
Gud hvor jeg ønsker klare, krispe og kjørlige høstdager velkommen.
Sikkert noen som blir litt provosert nå, men jeg er nok absolutt ikke noe "sommer og sol"- menneske!! ;)

For å komme oss ut av leiligheten og få pustet-normalt (ikke gispet) pakket vi igår strandsekken, satte oss i bilen, plukket opp Anette og Kahlo på veien og endte opp på Bestemorstranda her i Oslo. Vi satte oss i skyggen av et tred, grillet og pratet mens hundene både fikk lekt, badet, trent på det å slappe av i hverandres nærvær og for ikke å glemme: de fikk betraktet en sommer-verden de kommer til å få oppleve mang en gang i sitt liv!
Torger tok en badetur, Maximus fikk tatt sine første spede svømmetak og ellers var det lek i fjæra som gjaldt for det resterende følget.

Kahlo var blitt en stor og fin jente, svært feminin av utseende men tøff som et damplokmotiv! Dette blir flott dame! Disse to kullsøsknene er nok svært like på mange områder, de er begge like uvørne, brutale og voldsomme i sin lek, de er viljesterke, bøllete, nyskjerrige og sier like klart ifra hva de måtte mene om det ene eller andre. På den andre siden har de klart sine særegne personlighetstrekk. Det skal bli morro å følge de side om side i tiden framover!

Jeg legger ut et bilde fra badeturen jeg har stjålet fra Anette sin blogg.
Fantastisk fine bilder man får med et skikkelig kamera!!

torsdag 24. juli 2008

Video

Legger ut en liten snutt fra treningen idag.
Gjett om man lærer mye av å se seg selv trene hund på film, dette skal jeg gjøre mer!
Syntes vi hadde en fin økt idag- Maximus var KJEMPE flink, ivrig og konsentrert.
Den tobente var det derimot litt værre med! Makan til armer og ben, manglende kontroll over stimuli (rasler i godbitposen og har godbit i hånden flere ganger før øvelsen gjennomføres) og makan til sen reaksjonsevne skal man lete leeenge etter! Skamme seg Nina!!
Når jeg evaluerer økten i etterkant blir jeg i tillegg betenkt over flere ting:
For det første har jeg hittil bare trent VELDIG små økter innendørs samt i bakhagen når det har vært kjørlig og lite mennesker tilstede. Idag ble økten gjennomført på nytt sted, det var varmt og i tillegg til dette jobbet jeg 4 forskjellige øvelser fordelt på to økter,med lek og litt hvile mellom hver økt. Lurer på om det ble litt mye nytt på en og samme gang.
Apporten fungerte ikke like bra som den pleier, han dytter den ikke like hardt ned i hånden som han vanligvis gjør. Hvorfor jeg da hiver ballen langt pokker-i-vold og ikke fokuserer på avleveringen i de nye omgivelsene må dere ikke spørre meg om!! Ikke akkurat snartenkt nei!
Jeg måtte gå kraftig tilbake på kriteriet ved ryggingen, men gjorde nå hvertfall dette. Ser jeg derimot belønner etter eksagt like mange steg hver gang. Kanskje avsluttet med et steg mer enn de to første repitisjonene!
Det å få han opp i lek mellom øktene fungerte dårlig idag, til tross for at leken har kommet seg betraktelig. Det VAR veldig varmt, men hadde leken fungert som tilsiktet og håpet hadde den uansett vært bedre enn idag! Leken må det så absolutt jobbes mer fokusert med framover, som dere ser ER han et matvrak men jeg ønsker så absolutt å også kunne bruke en god og iverig lek som belønning!


KONKLUSJONEN fra dagens trening:
KJEMPE FLIIINK bisk!!!!!
og trener- hørt om Think, plan, do??
(kanskje litt lite tanke og planlegging idag kanskje??)

onsdag 23. juli 2008

Vaksinasjon

Jeg er FULLSTENDIG klar over at denne "lille" valpen kommer til å bli STOR, men fikk uansett hakeslepp ved vaksinering hos veterinæren idag.
12 uker gammel og 13kg stor er han blitt. Makan til vekst!!
Han er frisk som en fisk, enset ikke engang sprøyten ved godiss'ens nærvær, men det å stå på det dumme bordet hadde vi såvisst ikke tid til. (det vil si helt til det ble kjørt litt omvendt lokking og han fikk noe å konsentrere seg på!)

Tenkte jeg skulle få tatt litt film av valpe treningen vår en av de nærmeste dagene, må bare få sett ann effekten av vaksinen. Dersom han blir slapp skal han selvfølgelig få slappe av, er han derimot sitt vanlige sprudlende jeg, med masser av krutt, skal jeg forhåpentligvis få hjelp til å filme en snutt eller to ila torsdag/fredag.

fredag 18. juli 2008

Valpetrening

I forrige innlegg nevnte jeg at det egentlig var ganske mye å oppdatere vedrørende trening, samt vår daglige "gjøren og laden".
Dosen hode-trening samt fysisk stimuli jeg har lagt opp til har økt betraktelig etter samtaler med oppdretter og andre rieseneiere. Jeg tok disse telefonene da jeg undret meg stort over Maximus sin dårlige evne til å slappe av og slå seg til ro, det viser seg derimot at han rett og slett krever mer fysisk fostring og trening enn tidligere valper jeg har hatt.
Etter at dosen stimuli er økt har han SLETT IKKE problemer med å roe seg inne. Den stressede valpen som frenetisk prøvde å roe seg selv ned, uten å få dette til, er forsvunnet som dugg for solen og igjen står det en vanlig valp med helt vanlige valpefnatt rett før han segner om i dyp søvn!
Haha.... en fornøyd riesenvalp krever såvisst mer enn en glad retrievervalp, noe jeg aldeles ikke klager over da det åpner seg et Hav av muligheter i forhold til aktiviteter vi kan ta oss til ;)

Sosialisering blir det nesten MER enn nok av hver dag da vi bor i et område med høy populasjon av både tobente samt firbente.
Miljøtreningen har vi derimot gjort mer ut av. Vi har gjort flere utflukter til fremmede steder, både til skogsområder, parker og til strender der vi utforsker, leker litt samt betrakter den store verdenen! Idag gikk vi faktisk vårt første korte spor ved Østmarkssetra, noe som gikk aldeles strålende. En skal tidlig krøkes.... ;)

Hva trening angår jobber vi ellers videre med hånd-targeten og bruker nå denne i flere forskjellige situasjoner der Maximus vil oppnå et gode vi ønsker å kontrollere/ bruke som belønning.
Et eksempel på dette er at han ved møte med andre hunder MÅ bortpå hånd-targeten før han får hilse. Jeg ønsker å belønne en lavsansynlig atferd- ta kontakt med meg, med en høysansynlig atferd- hilse på fremmed hund. Tanken er at Maximus skal lære en respons på synet av fremmede hunder: for å i det hele tatt få lov til å hilse MÅ han bort til oss.
Under eventuell lek med disse hundene må han i tillegg jevnlig tilbake på targeten for å få lov til å leke videre. Tanken bak dette er å både bruke leken som belønning for innkalling, men også å gradvis øke verdien av å være "inne hos oss" da sansyneligheten for at det kan skje noe artig er svært stor!

Vi trener endel valpe-apportering med forskjellige gjenstander, en øvelse han har tatt svimlende fort!
Maximus har først blitt belønnet for å kun løfte på diverse gjenstander. Når dette gikk meget bra har vi lagt sammen "løft opp" og hånd-targeten, som han kjenner så godt fra før, sammen til en øvelse.
Han løfter på gjenstanden- jeg viser hånden- han kommer bort for å markere med snuten og VIPS så har man en avlevering av gjenstand i hånden!
Her skal vi jobbe ENDA mer med forskjellige gjenstander samt utfordre og "proofe" med forstyrrelser som godbiter han må levere over- før han får spise disse.
Vi skal i tillegg allerede på dette stadiet være flinke til å variere formene for belønning, noe jeg sluntret unna med når det gjaldt Luni.

Vi har hatt 5 økter utgangsstilling med kloss, noe som også går over all forventning.
Det å stå fast på klossen med framføttene er "proofet" i den grad at godbitene nå kan hagle rundt han på gulvet- men ikke søren om HAN lar seg lure, såvisst lønner det seg å bli stående på klossen!! ;) Vi begynte allerede såvidt med bevegelse på bakbenene forrige økt, må si disse valpene lærer lynfort!!

Ved siden av dette jobber vi kontinuelig med både Bur-lekene og innkallingen.
Vi er nå kommet så langt i forhold til buret at dette må taes med ut, slik at vi får andre forstyrrelser samt har muligheten til å øke avstanden han må spurte før han får "stupt" inn i det. Minuset ved dette er at treningen nå plutselig får et preg av "prosjekt" da vi må dra det digre stålburet med oss, ut i bilen og fram til treningsplassen :(
Er det for tidlig å innføre tøy-buret tror dere? Har jo ikke jobbet oss gjennom HELE prosedyren enda. Vi er på steg 3 og "collar-grab´en", hvor Maximus nærmest steiler for å komme seg raskest mulig inn i buret igjen.
Når det gjelder innkallingen er forstyrrelser og "frister(inne)" nå introdusert, for nærmere beskrivelse les Maria sin blogg.

Nei nå må jeg komme meg avsted til hundebutikken for å kjøpe mer Hundemat og Vom til våre daglige treningsøkter. Tror ikke det finnes bedre mat-belønning for Maximus enn dette, og det MEST geniale er at dette er et fullfor!! Like greit å la han jobbe litt for maten sin enn å stappe den lille valpemagen full av pølser og annen menneskemat!

onsdag 16. juli 2008

Billedblogg??

Har ikke skrevet så fryktelig mye i det siste, er mest blitt bilder, men lover å ta meg sammen...
Det er egentlig ganske mye å fortelle, jeg har bare ikke hatt overskuddet til å sette meg ned for å taste etter full dag på jobb samt full rulle med valp fram til sengen sluker meg!
Skal snart ta meg i nakkeskinnet, i mellomtiden legger jeg ut et favorittbilde fra sosialisering
(OG energi"tømming") ved Hvervenbukta.
Har dere SETT på makan til "hengslete" liten Riesen!!

tirsdag 15. juli 2008

mandag 14. juli 2008

Fint bilde eller hva??


Foto: Fanny Gott, kopiert fra Klickerklok.se

Legger snart ut noen bilder av Maximus og Pronto i heftig drakamp-lek, tatt samme dagen som dette bildet.
Er ordentlig artig å se hvordan enkelte voksne hunder tilpasser drakampens intensitet etter valpers forutsetninger samt gir de nok mestring/ selvtillitt til å fortsette leken, noe dere skal få se bilder av så snart Alise får sendt meg disse på mail.
Maximus hadde det KJEMPE artig!
Bare vent Pronto: snart står ikke lenger oddsen for seier utelukkende står på din side. ;)

onsdag 9. juli 2008

Playdate!

Møtte Maximus sin kullsøster Kahlo og eier Anette for playdate på Lambertseter i formiddag, og gjett om vi hadde det artig!
Endelig møtte vi en av samme kaliber som Maximus selv ;) Bedre underholdning enn to hunder i god og GAL lek tror jeg man skal lete lenge etter. Fasinerende rett og slett! Lo enkelte ganger så hjertelig at leken stoppet opp da valpene lurte på hva i huleste som foregikk med menneskene deres! Her var det herjing til den store gullmedaljen, men ga oss med trening på det å kun GÅ tur sammen med annen hund på vei opp til bilen igjen.
Da vi kom hjem hadde jeg ventet den "siste raptus" over stuegulvet, men fantastisk nok uteble den! Syntes rotreningen etterhvert har begynt å bære frukter da jeg mener å ha observert at han slår seg lettere og lettere til ro, må nok derimot flere dager til for å kunne uttale meg sikkert vedrørende dette.
Alt i alt har det vært en strålende dag. Ved siden av møtet med Kahlo grep vi også muligheten til å bygge videre på drakampen vår når Maximus kom vill og våt ut av dusjen, hvorfor ikke benytte et "banker´s" valpefnatt til noe fornuftig?? ;) Leken var suuper, kunne til og med leke videre med en SÅ stor forstyrrelse som passerende hund, ja dette begyner å likne på noe BRA!!
Vi er akkurat kommet inn igjen og den lille sorte sloknet rett etter middagen, Åhå SEIER! :)

Legger ved noen bilder fra playdaten jeg har stjålet fra Anette sin blogg (med tillatelse), dere finner link på bloggrollen til høyre!




mandag 7. juli 2008

Noen bilder fra igår...


Gutta poserer for fotografen!
Seee så fin bart han begynner å få ;)


Litt ro-trening. Det å slappe av i fanget må også læres for denne lille firbente. Det å ligge på ryggen velger han helt selv, tydeligvis en god liggestilling..... og så kan man fremdeles ha sånn nogenlunde overblikk over hva som skjer ellers i leiligheten ;)


Deilig å kose når man er trøtt... Selv beinet er nå glemt!
Igjen foretrekkes det tydeligvis å ligge med den deilige valpemagen i været!

Ellers hadde vi en SUUPER "tur" med Alise og Pronto igår! Takk og pris for et godt nettverk av stødige og stabile hunder, med eiere/ venninder som syntes det er stas å trå hjelpende til! Regnværet ble raskt glemt og Maximus fant meget fort ut at det lønnet seg å ta raske turer innom mamma under leken. Varierte med godbitbelønning og det å få løpe tilbake til mer lek.
Vi har jobbet litt med hånd-targeten samt "værsegod", men MAKAN til fremgang med SÅ store forstyrrelser, det hadde jeg ikke regnet med. Skal si disse valpene lærer raskt gitt!!
Burlekene går så det suser... og nå til lunch er det på tide med nok en liten økt!
Hva man ikke gjør for litt Vom og hundemat! ;)

søndag 6. juli 2008

Full rulle

Ny jobb, valp i huset og sløvende antibiotika i blodet setter så absolutt sitt preg på hverdagen. Jeg har den siste tiden rett og slett ikke hatt overskudd til å oppdatere bloggen, de ledige stundene har blitt tilbragt rett ut på sofean, enten sovende eller apatisk stirrende på Tv`en.
I skrivende stund har Maximus trukket seg tilbake til hulen sin, nemlig toalettet, og har allerede fått kallenavnet Dassimus da det er hit han søker til alle de litt lengre hvilepausene. Skjønner han godt, de kalde flisene er absolutt det kjøligste stedet i leiligheten.

Jeg må krype til korset og innrømme jeg ikke helt husket hvordan det var å ha en liten valp i huset. To av årsakene til dette KAN være at jeg bodde i hus med hage sist jeg hadde valp, og derfor tilbragte mye tid ute, eller det faktum at Luni var usedvanlig rolig når hun var liten. Jeg har ofte uttalt at Luni ble fort "voksen", allerede ved få måneders alder, noe jeg kan garantere dere at Maximus IKKE blir ;) Det mest sansynlige er derimot at jeg som folk flest kun husker alle de fine stundene og ikke alt arbeidet valpen innebærer.

Max er en gutt med MASSER av energi, han er høyt og lavt, tøff som toget og har en klar formening om hva han ønsker av sine omgivelser. Hehe.. ja, den vesle søte og jeg/ Torger har allerede hatt flere "diskusjoner" om hvem som er den mest standhaftige. Tolmodighet ER virkelig en dyd!!!
Takk og pris for at jeg selv er akkurat like bestemt og sta. Her blir det Schnauzer mot Schnauzer ;)

Når det gjelder trening og hverdag er det rart med det, før vi hentet valpen hadde jeg en formening om hva det kunne være lurt å trene på, samt hvordan en skulle gjøre dette, men med valpen i hus har prioriteringene forandret seg.
Vi jobber litt med lek, men legger faktisk større vekt på ro-trening. Max er VEEELDIG gjerne med på lek og herjing men har problemer med å roe seg, spesielt innendørs. Til tross for at han er sliten, og HAR lyst til å legge seg ned og slappe av kan han tusle rastløst rundt og bli frustrert over at han tilsynelatende ikke klarer å roe seg ned på èn plass.
Jeg har vært litt i beita på hvordan dette burde håndteres da jeg ikke har vært borti dette tidligere, men har jobbet rolige konsentrasjons øvelser som crate-games, omvendt lokking og hånd-targeting for å få brukt litt energi på trening og ikke herjing (biting i møbler hvis han selv får velge) som bare girer han opp på et nivå det blir ENDA vanskeligere å roe seg ned ifra.
Kom gjerne med forslag/ tilbakemeldinger om dette de som ønsker!!

Ellers er han en valp som valper flest. Skarpe tenner skal bortpå det mest utroligste, vannslangen bak do er blitt en stor favoritt! De "lovlige" bitegjenstandene er selvfølgelig ikke LIKE spennende :/
Vi løper mye ut og inn, har satt alarmen på klokken gjennom natten, noe som allerede har båret frukter ved at vi har svært få "uhell" inne. Max er kjempeflink og holder seg allerede gjennom hele natten!! *FLINK GUTT*
Sosialisering får vi til gangs da vi bor i et område med mange mennesker med firbente venner, alle vil hilse og det blir faktisk nesten litt i overkant.
Jeg har nå begynt å si at valpen har lus for å unngå at han får hilse på absolutt alle hunder han ser, selvfølgelig skal han få omgås både fremmede mennesker og hunder men han må i tillegg klare å kun se på eller gå forbi uten en skyhøy forventning om å få hilse og leke.

Alt i alt er det full rulle, dagene flyr avsted og valpeliv byr både på store gleder og noen utfordringer. Den største utfordringen er kanskje å ikke drepe Torger sin glede over valpen med mitt konstante pedagogiske blikk. Jeg er FÆL, hjernevasket!
Nei, tåler samlivet dette så tåler det ALT ;)

Legger ved et bilde av Dassimus/ dodraugen på sitt favorittsted, på do!!!