torsdag 30. april 2009

1ÅR!

Det er ikke til å tro, Maximus feirer idag sitt første hele år!
Oi hvor fort dette er gått!

Maxi 8 uker på dagen!

1år på dagen!
(forsåvidt ikke noe VELDIG heldig bilde, men pyttsann. Flott er han uansett!)


For akkurat et år siden fikk vi altså den gledelige nyheten om at valpene var født.
3 gutter og 3 jenter, velskapte alle sammen.
Etter en tur til Trondheim når valpene var 5 uker gamle var vi selvfølgelig solgt.
Til tross for at jeg dro opp igjen 3 uker senere i den intensjon av å velge valp, var det SELVFØLGELIG han som valgte meg! Jeg kom hjem med den eneste hannvalpen som hverken ville dra i fille eller jage etter ball ;) Han var derimot klart den mest sosiale valpen, den som kom løpende i 120 for å møte alskens besøkende med liv og lyst!
Det sorte nøstet av en valp fikk med en gang navnet Maximus (Den Store), han sov seg gjennom flyturen fra Trondheim til Oslo der "far" stod spendt og tok imot oss!
Gleden var stor da han endelig kom i hus, 8 uker på dagen!

De første månedene var undertegnede HELT sikker på at denne valpen MÅTTE ha ADHD, eller en form for tilsvarende forstyrrelse, for makan til valp hadde jeg aldri opplevd tidligere.
Han satte leiligheten på hodet, hang i gardinene og spiste på gipsveggene, men utendørs ville han helst ligge å lukte på blomstene. ;)
Ofte hører man det at valper sover store deler av dagen, er aktive en liten periode for så å ta seg en ny blund, men dette var ikke tilfelle med vårt lille troll. Han var våken støtt, tok en liten "power-nap" for så å igjen sette alle kluter til. Vi "foresatte" måtte faktisk gå så langt som til å innføre skiftordninger, slik at vi skulle være uthvilte og tolmodige når vi hadde med valpen å gjøre! Han var rett og slett en virvelvind uten like!

Mye har skjedd siden da. Etter en laaang valpetid, med mye bøll og fanteri, begynner ting virkelig å falle på plass. I mine øyne ligger det en god del sannhet i det mange sier om at Riesenschnauzeren ikke er noen førstegangshund. Grunnen til dette er derimot IKKE det jeg flere ganger har hørt andre si, nemlig at dette er en spesielt "sta, tøff og egenrådig rase". Dette har nok mye med de metoder en bruker i forhold til oppdragelse og trening, men personlig har jeg opplevd Maximus som svært lettlært, ivrig og engasjert i vårt gjøren og laden.
Eneste årsak til at jeg sier meg tildels enig i at dette ikke er noen hund for "hvem som helst" er det vanvittige aktivitetsbehovet Maximus hadde som liten, og fremdeles har til en viss grad. Han var OVER ALT, oppfinnsom til tusen og hadde et pågangsmot som ikke liknet grisen. Dette er vel og bra i trening, men ikke ALLTID like artig i hverdagen ;)

I løpet av dette året har vi trent på MYE rart jeg med tidligere hunder stort sett tok for gitt, nemlig det å forholde seg sånn nogendlunde rolig innendørs, ikke løpe etter/hive seg over joggere og sykkelister for å "leke", ikke overfalle fremmede mennesker i pur glede og generelt sett beholde fatningen i situasjoner der han så gjerne vil vise hele verden sin overstrømmende glede! Ikke alle setter nemlig like stor pris på 42kg ren glede ;)

På den andre siden må jeg ærlig innrømme denne hunden klart har vært den artigste å trene av de 4hundene jeg har erfaring med. Vi har i løpet av året deltatt på både valpekurs, grunnkurs, konkurranselydighetskurs samt gått to stk kurs med Maria Hagström og storkost oss gløgg ihjel med dette!

Idag priser jeg med lykkelig over å ha fått en så fantastisk flott hund, jeg KUNNE IKKE vært mere fornøyd! Maximus har en entusiasme over livet som smitter over på både meg og Torger.
Heldigvis er vi idag kommet dithen at vi kan ta fram det lille EKSTRA i forhold til glede, futt, fart og sprell når vi ønsker dette, som for eksempel i treningen, og at han i større grad klarer å styre sin entusiasme og ønske om spenning i hverdagslivet.

I en alder av 1år kan han slappe godt av innendørs over lengre tid, han er en gedigen kosegris og skal aller helst ligge på armen i sengen. Hans forhold til andre hunder er utelukkende preget av glede og positiv forventninge, og han er en fryd å ha med seg rundt i forskjellige miljøer.
Han kan bli en anelse oppstemt (kremt) i ren fasinasjon og ekstase over nye situasjoner, han vil helst få med seg absolutt alt på en og samme gang, men finnes ikke berørt av hverken mye støy eller store folkemengder.Vi storkoser oss med treningen, jeg ler ofte og hjertelig av de mange påfunn, og er meget imponert over evnen til konsentrasjon på en så ung hund!
Maximus er ellers en virvelvind på tur, elsker det å være fysisk aktiv, og gleden over å få være med far på en liten joggetur er til å ta og føle på!

Det eneste jeg til dags dato har bitt meg merke i av situasjoner han lar seg trykke/påvirke negativt av er utfordrende underlag, dette være seg bevegelig underlag- eller åpent underlag som sprinkeltrapper, der man befinner seg godt over bakken og kan se ned. Vi kunne selvfølgelig trent mer på dette, men noen ruinsøkshund tror jeg neppe han blir og dette er heller ingen målsetning.

Nå gleder jeg meg enormt til fortsettningen, både kosen i hverdagen, treningen og lydighetsdebuten i sommer. En ting er nå hvertfall helt sikker, får man er riesen på lag er disse til STOR GLEDE i livet. Bedre underholdning, kosegris, turkamerat og treningsmakker skal man lete lenge etter!

søndag 26. april 2009

Kaputt + Über motivert

Denne helgen er gått med til Sporkurs i regi av Din Beste Venn.
Må si jeg blir rimelig kaputt av å holde slike intensive kurs.
Det er utrolig artig, lærerikt men også krevende. Det å instruere samt tilrettelegge for den enkelte ekvipage er noe man blir sliten av i seg selv, men slenger man på ex antall kilometer gange i ulendt terreng i tillegg til dette får man et bilde av noen rimelig intensive timer i skogen! Takke seg til motiverte og utrolig hyggelige kursdeltakere og deres trivelige samt sjarmerende firbente venner! )

Legger ved noen bilder jeg rett og slett har stjålet (med samtikke vel og merke) fra


Da jeg kom hjem satte jeg meg, selvfølgelig, ned foran dataen for å oppdatere meg på helgens begivenheter. Til min store glede fant jeg ut at Siv hadde fått opprykk til kl2, tittet på videoene av det gode stykke arbeidet de hadde gjort, og surfet videre på klasse 1 snutter.
Åhååå så MOTIVERT jeg er nå!!
Bare vi får strukket plassliggingen, får på plass tannvisningen, hopp over hinder og "sitt opp" momentet er vi faktisk klare for det norske LP1 programmet.
I forhold til det svenske programmet har vi i tillegg til overnevnte apporten å fullføre, men dere... dette er jo INGEN TING :) For en glede!!

I tillegg til momenttreningen denne uken har jeg derfor lagt en plan om å baklengskjede.
Jeg ønsker å presentere dette med kjeder på en systematisk og mer oversiktelig måte for Maximus.
Jeg vil at han skal ha RASKE reaksjoner på signalene, ikke bli usikker, noe jeg legger opp til dersom jeg klarer å gjøre han kjent med prinsippet at han kan forutsi hva som kommer nest i rekken av atferder.
For å innføre baklengskjeding vil jeg først benytte dette på stå-og dekk under marsj momentet for senere å innføre samme prinsippet i forhold til hele øvelser.
Feks:
  • Innkomst - innkalling - dekk under marsj
  • Innkalling - fvf - stå under marsj

Jeg vil selvsagt etterhvert også kjede mer "spontant" og uforutsiegbart men først etter at han har blitt godt kjent med baklengskjededing og kan gå flere øvelser med god konsentrasjon og godt engasjement!

Ellers har jeg blitt enig med meg selv om å kjøre jerndisiplin på mengden hundetrening.... (HJELP, jeg skulle hatt hvertfall 2 hunder!) dette for å gjøre et lite "forsøk" på verdien av våre treningsøkter og de forsterkere jeg bruker.
Nå oppfatter jeg ikke verdien på øktene våre som dårlige, men ser hvor "suuper konsentrert og oppglødd" han er på en dag som dette, etter at mor har tatt "ferie" fra treningen 2 dager i strekk. Makan til engasjement og vilje til å jobbe hardt for ballen sin har jeg ikke sett på lenge. Jeg ser dette som litt betenkelig. Slikt engasjement vil jeg ha HVER gang jeg trener. Kan det hende jeg har betinget et litt mer nonsjalant forhold til treningen og mine belønninger grunnet "overtrening"???

Jeg periode framover gir meg selv derfor lov til å trene LP:
mandag, torsdag og lørdag,
samt eventuelt spor eller rundering på Søndag
!

Dette skal gjennomføres ut Mai for så å tas til etterretning.

onsdag 22. april 2009

Plan

Etter trening med Morten og Tira idag har jeg lagt en slagplan for de neste to ukene.

Apporten gikk idag strålende, vi er endelig kommet så langt at han danser rundt meg idet den kommer fram og har stor forventning til super belønning.

Etter at jeg kjedet Innkalling, Fvf og stå under mars ser jeg derimot hvor det skorter og hva det virkelig må fokuseres på.
På den positive siden holder han god intensitet, farten på innkallingen samt ståmomentet er det ingen ting å si på. Etter at jeg derimot har belønnet ganske heftig i FVF samt tråkket han på foten to ganger den siste tiden er fotgående igjen blitt ujevnt med relativt store uryddigheter.
Holdtene er rett og slett forferdelige, både skeive og altfor langt frem. Kanskje ikke så rart da jeg her har sluppet gjennom MYE og egentlig ikke lagt så mye tid, energi og trening ned i disse.
*BAD TRAINER!!*

Da jeg som alle sikkert nå har fått med seg holder på med siste innspurt i forhold til skolegang passer det derimot fint å fokusere på momenter noen uker framover, der jeg kan gå ut i bakgård eller park rett i nærheten- trene noen minutter for så å returnere til bøker og oppgaveskrivning.

Fokus er
  • Rette fine holdter
  • Rette innsitter
  • Jevn og fin rytme i fvf, også når varigheten og strekken økes- må her tenke belønningsplassering, mer passive men gode belønninger
  • Sitt opp- denne MÅ snart bli ferdig til å settes på signal
  • dekk under marsj

Og så var det shaping triksene da.... Hmmm.. disse får rett og slett ligge litt på hylla de nærmeste dagene :/

På sporet

Endelig er jeg på sporet av hvordan på best mulig måte legge opp til "riktig sporatferd"!
Helt siden maximus var liten valp har vi kost oss med spor, målet er tross alt å etterhvert starte bruks.

I startgropa gikk det strålende, den vesle valpen vraltet seg rolig og fredelig, konsentrert og nøyaktig gjennom sporet. Etterhvert som hunden ble større og forståelsen samt iveren økte møtte JEG derimot på utfordringer. Hunden syntes tydeligvis dette var enormt stor stas og ruset avsted i sporet med meg på slep.
Jeg trenger kanskje ikke å si sporgangen ble mer unøyaktig, han prøvde seg etterhvert på "shortcuts" og fikk rett og slett altfor mange løsninger på sporatferd jeg ikke ønsket!

Sist høst gikk vi derfor over på godbitspor, der tanken var å få farten og nesa ned.
Jeg ønsket å både klassisk samt operant betinge sporatferden, få belønnet MYE riktig atferd gjennom det å benytte meg av pølsebiter i hvert fotefar. Mer nøyaktig timing på riktig sporatferd finnes neimen ikke!
Problemet var derimot at dette ikke fungerte slik jeg hadde tenkt.
Det måtte tas ibruk en rekke midler for å i det hele tatt få bikkja til å ta godbitene, og til syvende og sist syntes jeg prosedyrene FØR sporet tok mer tid og engasjement enn selve sporgåingen. Det ble så mye "MIKK MAKK", og tanken slo meg at det MÅTTE da finnes bedre måter å gjennomføre dette på!
Da det etterhvert i tillegg så ut til å gå inflasjon i godbitene ga jeg opp og tok tenkepause til snøen smeltet.

To ganger har jeg vært ute denne våren, med ny innfallsvinkel og nytt pågangsmot.
Endelig syntes jeg faktisk å ha funnet "oppskriften" for MEG og MIN hund!
Det kommer selvsagt ikke som noen overraskelse, men alderen på sporet kombinert med hund som har rast fra seg det værste krutter syntes å løse de aller fleste av våre utfordringer.
Hvorfor gjøre det vanskelig når det kan være så enkelt??
Jeg bruker fortsatt godbiter, men etappevis eller i depoer underveis der vanskelighetsgraden tilsier at jeg ønsker å belønne spesielt. (feks i terrengskifte, vinkler etc) Disse skal derimot raskt byttes ut til pinner!

Igår gikk jeg bak i lina med et glis som ville skremt vannet av de fleste :)
Hunden fikk rase fra seg i vill lek med andre hunder før vi satte avgårde.
Sporene var i overkant av 1t gamle, 150m lange. Hunden var nydelig konsentrert, rolig og fin, noe som gjorde at jeg faktisk kunne gå å konsentrere meg om å lese hunden bak i lina!

Nå gleder jeg meg til å virkelig sette igang med sporsesongen! :)
Man kan lese artikler opp og ned, bøker fra perm til perm, men ingen ting er som å prøve seg fram litt selv. For egen del lærer jeg mye mye mer av prøving og feiling enn det å slavisk følge andres oppskrifter!

mandag 20. april 2009

Shaping av triks

Det sies at en god klikkertrener kan trene hunden til alt den fysisk er i stand til å gjøre.
De fleste har fått med seg Jay Sisler sine fantastiske triks og nærmest mistet pusten av hans trenerferdigheter.

Vel, la meg si det slik... æhæ.. vi er ikke HELT der ENDA ;)

Målene var skyhøye, hunden skulle lære å "liksom tisse på" mitt ben, smile, hinke på tre ben og sette seg i "hvilestolen". Mye av dette jobber vi fremdeles sakte og sikkert med, gjennom prøving og feiling er jeg derimot blitt gjort oppmerksom på fordelen ved å kunne krype før man førsøker seg på oppreist gange, eller det å sette avsted i en rask spurt :)
Man bør helst kunne svømme før man begir seg ut på det å stupe fra 5metern!
Tipper dere nå forstår hvor dette bærer hen!

Alt i alt har jeg måttet bite i det sure eple, insett at både eier og hund mangler flere "grunnferdigheter" som burde være på plass før man begir seg ut på store shaping eventyr! Vi mangler erfaring begge to!

Det å shape inn et smil med en hund som aldri fremviser dette naturlig er så og si umulig dersom hunden ikke har blitt en smule shapingklok innen prosjektet starter. En ting er å belønne for bevegelse av store muskelgrupper, men å klikke for ørsmå bevegelser i leppe dersom hunden enda ikke har fattet leken er håpløst... men selvfølgelig en god lærepenge

Som resultat av dette har jeg puslet og hatt det artig med litt "enklere" øvelser, er nesten ferdig med det å shape inn "bukke", "rulle rundt" og "opp på to", og VIPS så ser det hele ut til å etterhvert løsne!

Det ER nok ikke like lett for en hund på 42kg å koordinere litt vanskeligere motorikk- og balanse øvelser, men jommen meg går det ikke framover!
Vi er kommet så langt på "halte/hinke" øvelsen vår at Maxi nå kan holde framlabben opp under lengre perioder, der jeg får sneket inn flere belønninger mens benet er oppe. Han kan bevege bakben samt sette det ene innunder seg- slik det ville være naturlig å gjøre dersom det neste steget var å bevege frambeinet framover.

Det å "sette seg på stolsekken" går egentlig like greit, men her har jeg innsett at stolsekken både er for høy (dvs han har problemer med å komme oppå) og ustabil (når han forsøker å komme på velter sekken). her må jeg finne noe annet, en campingstol eller liknende.

Det å løfte på bakbenet har jeg enn sålenge latt ligge, og spørs om ikke denne øvelsen vil fortsette å ligge brakk en stund til. Ikke fordi jeg gir opp, skal såvisst få dette til, men fordi jeg syntes jeg har nok av andre ting å trene.
Målet om å starte lydighet denne sommeren står fremdeles ved lag, vi må bli ferdige med momenter samt fortsette med kjeding og konkurransetrening. Og så var det alle disse andre shaping øvelsene da. Semesteroppgave tar sin tid og så var det sporkurs de to kommende helgene.
Haha, hadde jeg bare vært SUPERKVINNEN så skulle jeg nok fått det til :)

lørdag 18. april 2009

Kort om dagens trening

Alle som kjenner meg vet at jeg aller helst skulle lagt ut, i det vide og det brede, om dagens trening. Desverre har jeg en semensteroppgave som må prioriteres og kan derfor ikke sitte å kose meg med blogginlegg over lengre tid. Jeg klarer derimot ikke å dy meg, så et lite innlegg blir det såvisst!:)

Møtte idag Ellen, Marianne, Morten og Birgitte til trening på Brekke.
Stevnebånd ble satt opp og vips hadde vi en fin LP-ring for konkurransemessig trening.
Takker Marianne for at hun har vært så forutseende å gå til innkjøp av både påler og bånd! Dette var rett og slett supert!

Maxi fikk en økt "sitt opp" før vi gikk inn i ringen, gjørde noen rene innmarser for så å strekke fvf før belønning.
Rart hvor mye vanskeligere det er når man ikke har kontroll på hvor man skal stelle seg opp, vende etc. selv. Stevnebånd, hunder som varmer opp på utsiden og dommer som kommanderer gjør ikke situasjonen lettere. Nei dette er så absolutt noe vi må trene mer på!!
Min største aha opplevelse idag var derimot hvor hårfin balansen egentlig er på utfallet av de belønninger man bruker. Det var en litt kronglete setning, men la meg heller si det slik:

Har hunden lett for aktivitet, og kanskje bør roes ned, bør den ha mange belønninger for passivitet eller rolige/sansede bevegelser og øvelser. I tillegg til dette bør den som oftest belønnes roligere og kanskje til og med passivt- gi godbit i posisjon, omvendt lokking, rolige bevegelser fra fører etc.
Har man derimot en hund som har lett for passivitet, er rolig og ikke like "engasjert" som man skulle ønske bør hunden få mye uttelling for aktive atferder samt belønnes aktivt- der den selv må være aktiv for å få fatt på belønningen. Eksempler på dette kan være det å leke med hunden, la den jakte på godbiten eller kanskje "fange" den i luften.

Dette er derimot en evig balansegang. For Maximus sin del har han til tider vært temmelig heit- og jeg har skiftet belønningstaktikk. Etter en periode er han blitt rolig og fin, men kanskje litt i roligste laget, og jeg har igjen skiftet taktikk i forhold til de belønninger jeg benytter.
En evig rundans kan man kanskje si, men idag fikk jeg altså en aha opplevelse i forhold hvor raskt -på en og samme økt- jeg selv kan styre intensiteten.

Idet vi gikk inn i ringen hadde jeg en hund som igjen hoppet og spratt i fvf, det skal derimot bare noen økten med svært passive belønninger til før han kommer inn på riktig tanke i forhold til engasjementet! Måten man belønner hunden på har altså ALT å si ikke bare i forhold til den langsiktige planen, men også i forhold til å styre engasjementet der og da.
Er vi idag kommet dit hen hvor dette lar seg gjøre på en og samme økt må jeg si meg strålende fornøyd. Kan man da si man har en god balansegang? Når man kan selv faktisk i stor grad kan styre intensiteten i den spesifikke øvelsen? Dette vil vel tiden vise!

Ellers må jeg krype til korset og innrømme at resterende "treningsopplegg" idag var fryktelig dårlig planlagt. Slang inn noen repetisjoner av Stå under mars der jeg ikke la opp til progresjon men heller ble ståendepå stedet hvil. Artig var det derimot :)
Tannvisningen var helt grei, men må egentlig komme meg videre også her!

Alt i alt var ringtreningen effektiv og svært konstruktiv, mens den resterende treningen egentlig var av en slik art jeg gremmes over: lite gjennomtenkt og trening "kun" for treningens del :)

Jaja, med svært hyggelige treningspartnere ER det jo trivelig å enkelte ganger bare nyte det sosiale samværet og SKRAVLE :)
Legger med noen bilder fra treningen, og en liten snutt av "sitt opp" treningen.
Denne øvelsen har faktisk vært ganske vanskelig for Maxi og meg, tro det eller ei! Jeg har villet shape denne, men det å få den fram har søren meg ikke vært lett. Nå begynner det heldigvis å løsne!




onsdag 15. april 2009

Mobilløs

Hei alle hundevenner!

Idag gikk mobilen min i gulvet med et brak, før fjørtende gang denne uken.
Den holdt rett og slett ikke ut mishandlingen lenger og sa takk for seg.
Jeg er derfor ikke å nå på mobil - og ja Anneli: dette blir VANSKELIG!! ;)

Intill videre er jeg mao kun å nå på mail.

tirsdag 14. april 2009

Trening og blogger-karantene

Trente igår, mandag, med Ellen og Grete i ufyselig vær på Ekeberg.
Til tross for at både hunder og eiere egentlig syntes været og underlaget var litt i ubehageligste laget ble det får vår del en fin trening.

Ikke det at jeg tror det skjedde så mye læring for hunden sin del, men JEG fikk endelig øynene opp for hvor mye vi egentlig har i boks og hvor greit det går å kjede flere øvelser konkurransemessig før belønning.
Lenge har jeg nærmest følt meg litt overtroisk og innerst inne vært engstelig for å kjede grunnet frykt for dårlig intensitet og engasjement.
Er det derimot noe man absolutt bør ta tak i så er det jo nettopp det man frykter som mest.
Skal vi før eller siden komme oss til start MÅ vi jo systematisk ha TRENT på dette, NETTOPP for ikke å miste engasjement og "attityd"!

Ved siden av det å fullføre øvelser momentmessig er det så absolutt varigheten på øktene vi må fokusere på framover. Dersom målet mitt før start er å kunne gå et helt programm + et par øvelser ekstra med bibeholdt god flyt, sprut og spenst kommer ikke dette akkurat flygende på ei fjøl!!

Ergo: Fokus kommende uke:
  • Fortsette på shaping hjemmelekser
  • Fullføre hele dekk under marsj
  • Shape "sitt opp"
  • Innføre "grønt lyd" på sitt ved siden av fører (skel brukes på "stå under marsj")
  • Raske starter og galloppere HELT inn til fører
  • Førtsette å ha det artig med apporten- denne skal i slutten av uken presenteres i sammenheng med "utgangsstilling".

Nå virker det kanskje som om jeg skal trene MYE kommende uke, noe jeg så absolutt IKKE skal. Førstepri denne uken, og de kommende to etter dette, vil bli siste semesteroppgave med innlevering 4mai.

Fram til dette vil jeg så og si kun ha små økter i sammenheng med tur, eller shaping økter i skrivepausene. Jeg MÅ innføre blogger-karantene for å få gjort mest mulig, men vil ikke bli HELT borte. Innleggene vil derimot bli mer sporadiske og ikke like omfattende ;) Jeg gir meg selv herved et direktiv om MAKS 2 blogginnlegg i uken!

Hei og hå... da er det bare å dykke dypt ned i bøkene. Fokus for oppgaven er følgende:
Kognitive teoriers pedagogiske relevans for barn med autisme.
SPENNENDE ikke sant :)

søndag 12. april 2009

Vaske & rydde- påske

Vi drømmer om et større sted å bo, alle sammen. Både Torger, Maxi og jeg.
Vi ønsker oss hage, peis og badekar!! Maximus ønsker seg et svalt sted å søke tilflukt fra sommervarmen!
Endelig har vi tatt affære, kontaktet meglere og har nå startet rydde og vaskeprosessen slik at det skal skinne innbydende av leiligheten når man kommer så langt som til visning.

En ting har virkelig gått opp for meg: MAKAN til søl en Riesenschnauzer lager!!
Vi bor riktignok i en liten leilighet, slik at "sølet" på en måte konsentreres over et lite/mindre areal, men jeg sverger herved på at jeg ALDRI skal ha en hund med MER pels enn schnauzeren!
Ikke det at den røyter, men blandt annet skjegget- og risting av dette- bidrar til sølete fleker langt opp mot taket! ;)

Vel, det vil si at JEG har startet rydde og vaskeprosessen. Gutta-boys er på guttetur på fjellet! Sovet i gamme og greier!
Egentlig er det best slik. Maxi er på en måte litt i overkant hjelpsom når slikt skal gjøres. Rydder jeg noe NED ryddes det snart opp igjen av denne "hjelpsomme" sjelen ;)
Etter det jeg har hørt er det tatt MASSER av bilder fra gutteturen, skal få lagt ut noen når gutta er kommet seg vel hjem

Da er det bare for meg å ta tak i siste innspurt. Det er allerede pakket ned MASSER av stæsj, bært ut i bod, ryddet og vasket vegger samt laget en liten hyggelig kosekrok på hemsen. (denne var tidligere fylt til randen av pikk-pakk) Nå gjenstår kun støvsuging og vask av gulv før jeg sier meg mer enn fornøyd
Kjøkkenet får stå slik det er til i morgen!

torsdag 9. april 2009

Trening på Hellerud

Etter veterinærbesøket vårt hos Trond Bergsjø igår fikk vi klar beskjed om å bruke hunden som normalt, trene og kose oss med deilige turer i påsken.
Han vil stå på smertestillende 2 uker, deretter tas av disse en uke, før vi skal inn til ny time hos Trond.

Med dette i tankene møtte vi idag Ellen m. Frikk til trening i hallen på Hellerud, og gjett om Maxi var klar for action. Med smertestillende innabords er han på ny sitt kvikke, aktive og keene jeg!
Vi hadde en fantastisk flott økt, til tross for at det etterhvert rant på av andre fremmede hunder i hallen bibehold Maxi god kontakt, engasjement og konsentrasjon!

Apporten begynner VIRKELIG å løsne, makan til fart og spenning!! Det er akkurat dette vi har jobbet mot og det er derfor uendelig deilig å se at dette virkelig har begynt å løsne.
Når apportbukken kommer fram nærmest lyser det i øynene til hunden, noe som står i stor kontrast til der vi bafant oss bare for noen uker siden!
Planen er å fortsette å leke inn dette, bygge masser av verdi for apportbukken, før jeg igjen må ta tak i grepet og innkomsten. Utfordringen er å også gjøre DETTE til en lek slik at treningen ikke blir for statisk!

Stå under marsj øvelsen er så og si ferdig. Han kan idag holde posisjonen "stående" også uten omvendt lokking. Han reagerer flott på signal, reagerer momentant og blir stående til tross for at jeg går langt eller jogger avsted med ryggen til.
Her gjelder det egentlig bare å fullføre øvelsen: gå tilbake til hunden og gi signal sitt.
Fokuset her vil være raske sitter, at han klarer å vente på "grønt signal" før han smeller rumpa i bakken. Aktiv belønning skal benyttes for fart og intensitet.

Target på bilmatte går strålende, han spurter ut som om han hadde djevelen hak i hel.
Han kan løpe ut på lengre hold når han VET matta ligger der, målet må derimot være at han etterhvert kan sendes ut lengre strekker uten å først ha sett matta på nært hold.
Denne øvelsen skal kun benyttes til å gi hunden forståelsen av å jobbe vekk fra fører, samt kunne innarbeide signal for det å "sende ut". Jeg vil at hunden med intensitet og forventning skal unne løpe rett ut til en target, på 30-40 meters hold, uten at han i forkant har fått en påvirkning.

Hopp over hinder ble for første gang introdusert idag. Han fikk først belønning for kun å "tilfeldig" jumpe over dette, før han etterhvert fikk hoppe frem og tilbake mellom Ellen og meg. Kanskje unødig å si han syntes dette var kjempemorro. Tenk å få belønninger for å HOPPE OG SPRETTE!! :)

Avsluttet det hele med Tannvisning, og ser at det her bare må "peises på". Omvendt lokking kan nå fjernes helt, flere personer enn Ellen må innføres, belønninger kan nå omme fra meg og større forstyrrelser kan dermed innføres!

Plan for trening Mandag:
  • Bilmatte
  • Fvf, med vendinger. Strekke varigheten, med avstandsbelønning.
  • Kjede: Ikke bestemt meg HELT for hva denne skal inneholde, men kjedes skel det så absolutt
  • Dekk under marsj
  • Stå under marsj
  • Tannvisning

Legger ved to bilde tatt av Torger.
Slik våkner jeg hver bidige morgen, med en deilig kosegutt på armen!!

tirsdag 7. april 2009

Shaping hjemmelekse

På trenersamlingens første helg fikk vi i hjemmelekse å shape inn 5 valgfrie triks eller øvelser.
Jeg har valgt følgende:
  • "Hvile på stolsekk":
    Maximus skal finne stolsekken og sette seg med rumpa på denne for å ta en tilsynelatende pustepause. Selv burde jeg kanskje ligge i buret?? ;)
  • "Løfte beinet og liksom-tisse på meg":
    Maximus skal kunne løfte på beinet og "tisse" på mors ben.
  • "Smile"
  • Løfte frambenet
  • Halte på frambenet (holde dette oppe mens han går)

Vi har allerede begynt på de første to, med varierende resultat.
Første øvelse har hittil ikke gitt de største utfordringene. Det å sitte på rumpa på en gjenstand, med frambeina i bakken, er en atferd han allerede kan og framviser ofte. For maximus er dette en foretrukket positur han ofte bruker på puffen hjemme. Her gjelder det mao bare å overføre den frivillige atferden over på et bestemt objekt, nemlig stolsekken, samt selvfølgelig få den fram når jeg ønsker.

Den grove kriterieplanen/skissen ser som følgende ut:

  • Fange det å sette seg på puffen
  • Sette seg på puffen bevisst
  • Bytte ut puff med sekk
  • Søke sekken fra flere vinkler
  • Søke puffen også i andre miljøer

I forhold til "tisse-trikset" er jeg mer i tvil og må nok prøve meg fram endel. Vi har hatt to økter med dette, og allerede etter første økt måtte jeg gjøre om på strategien. Med en eneste gang det presenteres en target tror hunden selvfølgelig at fremben eller nese skal benyttes, og står hardnakket på dette. Jeg KUNNE valgt å kjøre uten target overhodet, isolere bakbensløft og utvikle disse videre, men er da redd for å ikke få den riktige "tisse-psituren" på benet.
Jeg tror rett og slett jeg skal benytte target og helle spare fri-shapingen til "halte-trikset".
Er dette å jukse??

Akkurat for øyeblikket prøver vi oss fram. Jobber med de grunnferdigheter jeg tenker må til, nemlig rygging og bevisste løft av ben. Først om en liten stund, etter flere runder i tenkeboksen, tipper jeg å ha en grov plan ferdig.

Er det noen som har tips er det BARE å hive seg på!!

mandag 6. april 2009

Slettig og bilder

Jeg har slettet de to siste innlegg da jeg, når jeg tenker bedre etter, egentlig ikke er interessert å legge ut "vår helse" til alle og enhvers beskuelse.
Har fått sterke reaksjoner på tidligere innlegg ang helse og akter ikke å måtte "forsvare" meg selv i forhold til dette igjen.
Jeg VIL derimot holde spes interesserte oppdatert, blandt annet i forhold til kommende besøk hos Laxmi og korte kommentarer av mer generell art.

La ut noen fine bilder i forrige post, og DISSE vil jeg derimot MER ENN GJERNE dele med ALLE OG ENHVER!!

Bare se så flott hund jeg har!



torsdag 2. april 2009

Aktiv uke.

Dette blir litt av en aktiv uke. Ikke rart jeg er dausliten når kvelden kommer og ikke ORKER sette meg ned for å knotte på dataen.
  • Mandagen: Jobbet i hundebutikken. Dette ble en fin-fin trening for Maximus som aller først synte det var rimelig forvirrende at folk m. hunder bare valset RETT INN uten å hverken banke eller ringe på først.
    4 timer ut i "vikariatet" vårt kunne Maxi derimot hoppe opp i senga si og legge seg ned idet det ble tatt i dørklinken. Ingen bjeff eller boff.
    I en ideell verden hadde vi jobbet 1 ukedag i butikken hver uke, dette var rett og slett genial trening!!
    Oppstart nytt VG2 kurs denne dagen. Har vært inne på tanken å etterhvert ta med Maxi som demohund, men denne dagen lå det sorte bøllefrø m/ bart hjemme i sofaen med far.
  • Tirdag: Veiledning på semesteroppgaven.
    Etter dette ble det mange TIMERS iherdig pelspleie, uten å komme helt i mål.
    Holdt treningsgruppe på kvelden, Maxi ble med både som treningspartner OG demohund. Ellers mye lek med andre hunder (alt fra shelties til Grand Danoise) etter endt trening- SUPERT!!
  • Onsdag: Jobb med semesteroppgave, beøkt bibliotek og kompetansesenter.
    Fortsettelse pelsstell- orket ikke mer og ga her opp :)
    Trening med Ellen/ Frikk + Morten og Birgitte/ Tira. STRÅLENDE ØKT, Maxitax er en suuper hund! Jeg smiler faktisk enda ;)
    Instruktørmøte fra 21-23
  • Torsdag: Skolearbeid.
  • Fredag: Møte til brukstrening/rundering i Ås kl 1200.
  • Lørdag og Søndag: Første trenerkurs samling i Son for klickerklok!!

Hadde jeg bare hatt et ordentlig kamera så skulle jeg tatt MASSER av fine bilder i helgen. Får vel bare egle meg godt innpå Anneli og be henne ta noen bilder av oss.

Til alle om skal feire påsken på fjellet: GOOOD TUR OG GLEM FOR ALL DEL IKKE PÅSKE KRIMMEN (i bokform)