fredag 22. januar 2010

Oppdatering

Sitter hjemme med feber, syntes skikkelig synd på meg selv, har 1000 ting å gjøre på jobb, 1000 ting jeg heller skulle gjort enn å bare sitte rett opp og ned........men tenker det kanskje hjelper på humøret med en liten oppdatering. :) Da gjør jeg jo hvertfall NOE!

På dager som idag priser jeg meg lykkelig over at vi har helsen i behold, er friske og raske både Max'en, Torger og jeg! Er det dager vi ikke får trent kan dette med svært få unntak tilskrives innsatsvilje og motivasjon, ikke helsemessige hindringer.
Og motivasjon er det er det heldigvis nok av om dagen..
Vi har tatt tak i det nye treningsåret med stor iver.

Momentene skrider sakte men sikkert frem, både de som skal benyttes innenfor lydighetsringen og de som skal benyttes i samstemt dans!
Maximus sin nye favoritt er "snurr", som benyttes flittig i alskens situasjoner. Igår måtte både Ellen og jeg dra på smilebåndet da han snurret seg inn i midten av ruta ;)
Jaja, han hadde uten tvil fått poeng for sjarm.

Den eneste øvelsen jeg hittil ikke syntes skrider fram som planlagt og forventet er apporten.
Tydeligvis sitter blemmen jeg gjorde i fjor våres fremdeles godt i da han mangler den lille galskapen jeg ønsker i gripende. Han er for all del apportvillig, men blir lett usikker når han kjenner mottrykk i apportbukken. Alle andre hjenstander går fint, men å kjenne mottrykk i apportbukken er ekkelt. Jeg har forsøkt å tilrettelegge treningen som en artig lek, men biter meg fremdeles merke i at han blir noe trykket. Leken blir rett og slett ikke løsgjørende og artig nok og fungerer derfor ikke som tilsiktet. Her må det tenkes nytt!!
Det finnes flere gode "oppskrifter" på hvordan å få til en god apport og at disse ofte fungerer svært godt råder det ingen tvil om.
Da God hundetrening handler om valg, det å se individet og tilrettelegge treningen, har jeg nå derimot valgt å se HELT bort fra alle slike oppskrifter og KUN konsentrere meg om det individet jeg har framfor meg. Kun ha øyne for Maximus og det jeg kan observere i treningen med han. Stikkord for denne treningen skal bli lek, morro, fart, spenning og GALSKAP ;) Dette blir spennende!

På freestylefronten er slalomen i boks, det må settes signal på "snurre'en", det må jobbes videre med signalkontroll på det å løfte èn og èn framlabb (riverdance) samt trenes flyt på det å trave rundt meg i sirkel. Jeg må ta tak i ryggingen, både bort fra meg og mellom bena med rompa til.

Og så.... til syvende og sist må jeg bli enig med meg selv om hva som skal prioriteres på Maria-kurs neste helg!! Gjett om jeg Gleder meg!!

Ha en strålende fin helg alle sammen!

onsdag 13. januar 2010

God ide

Jeg gjenkjenner en god ide når jeg ser den.

To variasjoner av samme sak. Se videoer på

mandag 11. januar 2010

Mennesketrenere

Jeg har shapet og ledd meg gjennom helgen.
Når jeg for noen dager siden skrev at vi var rustne i dette gamet, pratet jeg tydeligvis kun for meg selv. Maximus ga seg i kast med oppgaven som om han ikke har gjort annet.
At hunden gjennom shaping Lærer å Lære er så absolutt en sannhet! På godt og vondt ;)

I helgen har vi fått rettet opp i "slalom mellom beina", skulle bare litt refleksjon og et par planlagte og strukturerte økter til.
"Snurr til venstre" var så og si på plass etter 3 små shapingpass, her er det bare å jobbe videre for å få flyt på øvelsen.
Ellers har Maximus uheldigvis virkelig fått dreisen på å åpne dører, noe som ila helgen er blitt en av hans favoritt aktiviteter innendørs. Hvorfor ligge å sløve når man bare kan åpne en dør og få tilgang til en hel haug av skatter: leker, votter, luer etc. At vi menneskene i heimen skal ha så UTROLIG vondt for å huske å låse dørene gjør jo ikke leken mindre artig ;)
På lørdag kveld gikk det dessuten opp for meg at Maximus, mennesketreneren, har lært meg å "hoppe i seng for natten" på signal. :(
Man kan jo ikke annet enn å flire, tenk at jeg ubevisst har falt i den fellen ;) Maximus har til de grader finslipt ferdigheten "få mamma i seng" at den samme atferden ble fremvist klokkerent flere ganger før jeg.... ja TROR DERE IKKE DET.. så på klokken og hoppet i seng!!
Det hele ser slik ut:
Maxi går og legger seg i sengen, blir liggende en stund før han kommer inn på snarvisitt på stua. Der hopper han opp i sofaen til meg, dulter litt borti- og koser litt med meg før han hopper ned igjen og tar seg et sekund til å titte megetsigende på mor. Han går inn på soverommet igjen før det hele gjentar seg på AKKURAT samme måte.
Og hva gjør jeg?? Jeg får med meg at det nå tydeligvis begynner å bli sent, ser på klokken og tenker at "jovisst er det sengetid" før jeg pusser tenner og hopper til sengs.

Jeg regner med at det er flere hunder der ute som har mennskene sine, mer eller mindre bevisst, på signalkomtroll. Selv syntes jeg dette var SUPER festelig når det gikk opp for meg og lurer derfor på om det er noen andre der ute som vil dele liknende erfaringer.
Hvor godt opplært er DU av din hund, og hvilket atferd har den klart å få under stimuluskontroll? ;)

fredag 8. januar 2010

Lydighet og Freestyle!

Møtte Ellen til trening idag.
Lydigheten gikk forsåvidt fint, trente apport, ruta, avstandskommando og hopp over hinder.
Maximus har et litt forsiktigere grep om apporten enn hva jeg skulle ønske og fokuset her er derfor å leke inn et hardere/ sterkere grep samt mer "guts" i øvelsen. Jeg vil at han skal være intensiv som bare pokker i opptaket og holde fast og godt! :)
Vi fortsatte med targetoverføring til ruta og tar jeg ikke helt feil er det nok bare litt mengdetrening som skal til her.
Når det kommer til "sittopp'en" i avstanden må jeg gå noen runder med meg selv og vurdere hvorvidt jeg bør ta disse fram frivillig igjen. De er for all del ikke dårlige, men for en flisespikker som meg er det jo alltids noe å ta tak i: jeg SKULLE ønske han satte frambeina noe lenger innunder seg. Jeg syntes de blir litt i "flateste" laget.
I hopp over hinder var fokus på frivillige hopp fra meg og fortsatt fokus rett frem. Jeg ønsker at han skal fortsette rett frem fra hinderet til ballen eller nytt signal kommer, slik at jeg unngår å få den digre hunden for langt oppi hinderet når han skel hoppe tilbake. Dette gikk også fint.

I tillegg til dette fikk vi hjelp med freestyle momentet "slalom mellom beina", noe som faktisk er litt problematisk med så stor hund ;) Jeg hadde ALDRI trodd at denne enkle øvelsen skulle by på utfordringer, men det blir liksom BARE rot, det er hundekropp over alt! :)
Med en freestyle ekspert som beste treningskompis ble jeg skikkelig motivert av den coachingen vi fikk og har bestemt meg for å ta skikkelig tak i denne delen av årsmålene mine først som sist. Jeg trengte er spark i baken og ble smittet av Ellen sitt engasjement til denne hundesporten! Det er dessuten ALTFOR lenge siden vi har drevet shaping av triks, vi er blitt rustne både jeg og Maxi.
MEN hva er vel ikke bedre enn å benytte denne kalde perioden til å børste støv av gamle kunster?? Vi SKAL ha minimum 2 shapingøkter innendørs hver dag og jobbe med:
  • Slalom
  • Ta fram ryggingen igjen (øke antall skritt, intensiteten og sette på signal)
  • Rygge gjennom mine ben
  • Snurre rundt
  • Løfte bagge framben (slags Riverdance ;)
  • Opp på to

Og så var det musikkvalg til programet vårt da...... Jeg har fått streng beskjed om at dette snart må være i boks. Jeg har benyttet de siste timene til å tenke så det knaker, hørt gjennom hele iPod'en min og tittet på Cd'ene i hylla.... Neimen ikke lett!! :)

Miljøskada??

Vet dette er en blogg med fokus på hund, men KLARER ikke å dy meg:
Jeg vet ikke om jeg er blitt miljøskadet etter 3år med en "Black Metall'er" som sambo, men

DRIT KULT AT
GIKK VIDERE I MGP!!

KJEMPE bra låt, den ENESTE som fikk meg til å dra på smilebåndet og "rocke med" under refrenget! Jeg krysser fingrene for at vi får disse videre til den Internasjonale finalen.
Tenk så utrolig artig det hadde vært!

torsdag 7. januar 2010

Ruta/ fremadsending

Første trening, etter en relativt slapp begynnelse på det nye året, gikk av stabelen tirsdag.
For en ung riesengutt, som ikke er spesielt happy for ”lediggang” og overdreven sofa-kosing, var det på høy tid. Det var UMULIG å unngå hintet vi fikk mandags kveld, da en 40kg+ uvøren fare prøvde å kvitte seg med overskuddsenergi innenfor husets 4 vegger.
Vel vitende om at det var mye energi som måtte få utløp trente vi derfor momenter som krever intensitet, fart og sprut, og fikk med dette en skikkelig PANG start på det nye treningsåret.

Det som gjorde mest inntrykk under gårsdagens trening var å gjenoppleve akkurat hvor stor effekt man kan ha av gode grunnferdigheter når man begynner på et helt nytt moment.
Da vi den siste tiden har jobbet mest med helhet og utholdenhet, og svært lite med nye momenter og øvelser (skamme seg), var det rett og slett artig å gjøre denne oppdagelsen på nytt!!

Vi har i bunn og grunn jobbet lite med ruta, men tidligere jobbet med targetoverføring og fremadsending fra fører. Dette hadde uten tvil stor innvirkning på den treningen vi gjennomførte tirsdag.
Nå skal jeg være forsiktig med å skryte uhemmet, man vet jo aldri om det slår tilbake, men av 12 mulige sendinger (fordelt på 2 økter vel og merke) stilte Maximus seg opp på akkurat samme sted, i akkurat samme positur, hele 12 ganger.
Jeg kunne til slutt repetere ”ut til samme sted” 3 ganger på rappen, uten target tilstede. Det er jo ikke en dårlig start hva? ;)
Vi vil nok helt sikkert møte våre utfordringer med denne øvelsen vi også, men en god start har om ikke annet mye å si for den videre motivasjonen!

Vi har som sagt hatt det artig med fremadsending ute på tur og jeg er blitt skråsikker i min sak, denne- sammen med targetoverføringen er de viktigste grunnferdighetene for alle øvelser som skjer i fart VEKK fra fører. En skikkelig god og intensiv fremadsending med fokus rett ut, og du er ikke langt fra målet ;)
Årsakene til at hundene stopper opp for tidlig (før ruta eller halvveis inne i denne) kan være flere, men man skal ikke se bort ifra at dette i mange tilfeller dreier seg om manglende erfaring i å jobbe vekk fra fører, og derfor lite fokus og forventning til belønning andre steder enn hos eier. Brorparten av den treningen hunden gjennomgår det første året (gjennom blandt annet hverdagslydighet og LP I programmet) fokuserer jo nettopp på fokus- og forventning til FØRER.

Så, mitt råd til alle de der ute som er- eller etterhvert skal igang med ruta/andre øvelser vekk fra fører:
Ikke hvil på laubærene, Sett igang med fremadsending NÅ!! Det er både artig og lønnsomt!
Målet må være å kunne sende hunden rett ut fra fører, at den skal løpe rett frem til belønningen kommer (foran hunden- tenk belønningsplassering!) eller annet signal gis. At den skal ha fokus RETT UT i terrengen, i en rak linje, være skråsikker på at belønningen kommer der ute og selvfølgelig vise sikkerhet/intensitet i utsendingen!

Det er selvfølgelig flere måter å komme igang på, med mer eller mindre hjelp.
Har du allerede trent burleker, og har et drag i motsatt retning når du tar tak i halsbåndet, er dette for meg det naturlige utgangspunkt. Her er det bare å shape atferden videre, så slipper du å benytte hjelp (som synlige belønninger) du uansett senere må fjerne!! Belønn i tillegg til dette hunden spontant for å løpe foran deg på tur. Les Thomas sin blogg om nettopp dette.

Ønsker du ikke å benytte shaping går det ann å starte treningen som om det hadde vært en "tapt apport", legg ned belønning og gå noen meter ifra før du sender hunden tilbake.
Husk å benytte en stor gjenstand som belønning, slik at hunden SER denne når den nærmer seg og ikke slår over i et søk. Øk avstanden til belønningen ganske radig OG HUSK å raskt jobbe deg vekk fra den synlige belønningen! En overgang kan for eksempel være å legge ned belønningen på tur UTEN at hunden ser dette og skape avstand før du sender hunden tilbake. Når det er sagt er det viktig for meg å presisere at det også gjennom denne metoden er viktig å komme seg bort fra synlige belønninger på bakken. Om du ikke har kontroll på belønningen, den ligger på bakken i motsetning til at du har den i hånden og kan kaste, har du MYE mindre kontroll over situasjonen og timingen. Hunden kan gjøre en drita dårlig framadsending (svingete, dårlig fokus, nesa i bakken og laber intensitet) men fremdeles få tak i belønningen.

Jeg syntes så absolutt shaping fra første stund, med kast av ball som belønning, er det mest hensiktsmessige. Her unngår du å lære hunden å titte etter belønning på bakken, men heller ha fokus OPP og UT i terrenget, eller kun løpe ut i "fertgater"- der dere allerede har gått.

Uansett tilnærming kan det derimot være lurt å starte treningen i "naturlige rette linjer", slik som rette stier eller gangveier for å få ønsket retning: rett ut på fører sine annvisninger (i en strak linje). Gå deretter over til mindre markerte linjer før du overfører treningen til åpne plasser slik som apellbanen!
Bruk fantasien og ha det ARTIG!!!

mandag 4. januar 2010

Årsmål


Maximus Januar 2010, 20 mnd gammel

Selvfølgelig har jeg flust av årsmål for 2010, både målsetninger for hva jeg kan jobbe med personlig, på arbeidsplassen og i forhold til hund og hundetrening.
Da denne bloggen stort sett omhandler hund er det selvfølgelig disse som får første prioritet her :)

Først og frems bør jeg vel kanskje vurdere fjorårets målsetninger.
Opprykk til LP kl II fikk vi dratt iland på nære nippen, Søndag 6 desember i Karlstad.
Jeg hadde også som mål å debutere i bruksspor, men dette lot seg rett og slett ikke gjennomføre da store deler av sommer- og høst halvåret gikk bort i utredning av Maximus sin periodevise halthet etc. Heldigvis er han idag frisk som en fisk og til tross for at han tidvis er blitt belastet med tildels mye trening har han ikke vist tegn til hverken halthet eller "strekking"!! :) Det lover jo godt dere!!

Årets målsetninger kommer derimot til å se litt anderledes ut enn fjorårets.
Jeg har lært at mye uforutsiegbart kan skje. Egen-eller hundens helse samt arbeidsmengde på jobb er eksempler på faktorer man ikke rår over og som så absolutt spiller inn på i hvilken grad man oppnår de mål som er satt. Det er derfor fryktelig dumt å sette opprykk eller poengsummer som mål en senere skal vurdere strategier, taktikken og ikke minst egen innsats ut ifra.
Noen vil sikkert kalle det feigt, jeg vil kalle det realistisk og setter mål for dette året jeg VET jeg vil være i stand til å balansere med stor arbeidsmengde på jobb og hundekurset på kveldstid. (skal holde en del av disse framover)

Januar- April vil være dedikert til momenttrening innenfor LP.
Jeg MÅ flisespikke på possisjonen i FVF- og holdtene, samt jobbet med en bedre innkomst. (Idag er regelen at Maximus bruker meg som brems på innkomstene, dette MÅ bli unntaket!)
Hovedvekten av treningen vil derimot benyttes til momenttrening på Kl II øvelser samt å sette disse sammen til hele øvelser.
Innen begynnelsen av April skal alle de hele øvelsene være på plass, slik at vi for alvor kan begynne å kjede disse samt tenke helhet.

De nye øvelsene i kl II, Svenske programmet, ser slik ut:
  • Fellesdekk med skjult fører, 3 min
  • Innkalling med stå
  • Fremadsending til ruta
  • Apport (lik den norske i Kl II programmet)
  • Fritt hopp over hinder
  • Avstandskommando
April - Mai vil benyttes til "helhetstenkning/trening"
slik at vi vil være startklare innen utgangen av Mai, begynnelsen av Juni.

Stevne sesongen vil benyttes til å starte i Sverige, insha allah (Inspirert fra turen til istanbul denne sommeren ;)

Annet for året 2010 er
  • målsetningen om å lage et freestyleprogramm. Dette primært for å få brynet og spisset mine egne trenerferdigheter. Innen utgangen av 2010 skal vi kunne vise fram et lite program med de mest elementære freestyle øvelsene. (min. 7 stk)
  • målsetningen om å få trent mer bruks, da primært rundering. Når snøen forsvinner SKAL 1 dag i uken benyttes til bruks-aktiviteter (enten spor eller rundering) Jeg vil jobbe mot et systematisk og godt søk, samt ha på plass løsbittmelding slik at vi forhåpentligvis vil kunne innføre bringkobbelet mot slutten av sensongen.

fredag 1. januar 2010

Fantastisk!!

Jeg har gått å gruet meg enormt for HD og AD resultatene... Hvertfall da Trond Bergsjø mente han kunne se noen "knupper" av forkalkninger i den ene albuen.
Men idag fikk jeg en mail fra en meget hyggelig riesen oppdretter som gratulerte med A på både Hofter og Albuer.
HÆ tenkte jeg, jeg har jo ikke fått tilsendt svarene selv enda. Gikk deretter inn og sjekket på Dogweb og tror dere ikke det stemte!!! INGEN ANMERKNINGER hverken foran eller bak!! Yippiiiii!!! :) Jeg kunne ikke vært mer happy!!

Da er det bare å fortsette treningen og jeg gleder meg allerede over framtidige skiturer med Maxitaxi i selen foran! Når jeg bare får kjøpt nye ski vel og merke.
Vi var nemlig på skitur i går, og Maximus er et UVÆR i sporet.
Han ELSKER å trekke, blir yr av glede når han kjenner det henger noen bak i strikken og flyr avgårde så vi har det svare strevet med å holde oss på beina i svinger og nedover bakker. For tror dere han kan ordet "ROOOOOOLIG" enda??
Han fikk faktisk løpe løs de første 6km igår, for å brenne av det værste kruttet, men dette hjalp svært lite for en hund som ELSKER fart og spenning samt er i god form! Han SKAL ligge foran, koste hva det koste vil.
Gjett om dette er artig, det bærer innover skiløypene i en intensitet jeg ikke har sett makan til. Selv i oppoverbakker drar han på så godt han bare kan!
Denne iveren og ønske om å ligge foran gir derimot visse utfordringer for mor og far i nedoverbakker. Når vi tar inn strikken for å få litt bedre kontroll, og dermed gjør avstanden til Maxi mindre, så setter Maxen bare farten opp ytterligere for å komme på "riktig avstand". Hahaha.. og SÅNN brakk jeg altså skia mi igår. ;)
Jeg satte meg ned på rompa i en nedoverbakke, da febrilsk ploging ikke fungerte, og ble dratt enda noen meter før reisen stoppet i et sammensurium av hund, menneske, strikk og brekte ski ;) Haha, nei det er nok best å tørrtrene på "roolig" først uten ski på beina ;)

Ønsker alle et fortsatt godt nytt år. Vårt fikk hvertfall en real god start, og jeg satser på at denne trenden holder seg :)