søndag 28. februar 2010

Litt av kvart

Det har ikke blitt så god kontinuitet i treningen den siste tiden.
Maximus viser igjen episoder med denne ubestemmelige "vondt'en" og har i tillegg til dette hatt kennelhoste den siste uken.
MEN, den treningen vi har fått inn har tydeligvis vært av god kvalitet. Mye har skjedd på kort tid. Det Svenske kl II programmet er så og si i boks, alt vi nå trenger å gjøre er å sette ting i system!

Der jeg tidligere har holdt Maximus i halsbåndet før hoppehinderet, ruta eller apporten - for å "lade han opp" til godt engasjement/drag utover- må han nå lære å sitte og vente på signal. Og DET er ikke lett vil Maximus gjerne fortelle dere! ;)
Jeg vil driste meg til å si at alle momentene i øvelsene er ferdige, nå gjelder det bare å fokusere på å sette de sammen til hele øvelser og deretter et program.
Da moment-treningen har gått så greit, uten at vi har støtt på større utfordringer, er jeg spendt på hva som skjer når vi nå begynner arbeidet med å sette disse sammen.
Skal bli artig å se hvor godt momentene EGENTLIG sitter, om noen av de faller i fisk eller hvorvidt jeg klarer å opprettholde alle delene i kjedene slik jeg ønsker.
Dette skal bli morro!! :)

For å ta tak i helsa til Maximus (det er tross alt ikke noe artig hverken å trene en hund som en tror KAN ha vondt eller hele tiden måtte ta stadige treningsavbrudd) skal vi i morgen til Kristin Halle. Det blir mildt sagt nervepirrende å høre hva hun har å si.
Maximus hadde stor glede av de kiropraktiske behandlingene han fikk i fjor sommer, men jeg tror nå er på tide med en ny omgang. Håper bare det ikke er SÅ ille som sist, at jeg har klart å se tidligtegnene og at han derfor ikke må ha total ro og treningsfri i en lengre periode.
Isåfall blir det desverre nok en plass ledig på Maria-kurset om to uker :(
Jaja, en skal da ikke ta sorgene på forskudd!

Da skal jeg på jobb... ha en fortsatt fin helg alle sammen.

onsdag 24. februar 2010

Ledige plasser på Maria kurs

Det finnes ledige plasser på Konkurranselydighets kurs med Maria Hagström helgen 13-14 Mars. Dette blir et kurs med fokus på praktisk trening.

2500,- for Lørdag og Søndag 10-16.
Innendørs lokaler (ridehall) i Vestby.

Ta kontakt med meg på
mail: nibiei@hotmail.com
eller tlf: 93496890

KURSET ER FULT

fredag 5. februar 2010

Status kl II

Svenske kl II programmet:

  • Dekk og bli- med skjult fører. 3min
  • Fri V fot
  • Dekk under marsj
  • Innkalling med stå
  • Ruta
  • Apport
  • Fritt hopp over hinder
  • Avstandskommandering
Noen ganger blir man litt sprø av å tenke på alle de momenter som må inn før stevnestart.
Et fåtall føler jeg vi har sånn nogenlunde kontroll over: dekk og bli i 3min, dekk under marsj og FVF. Resterende øvelser er vi mer eller mindre igang med og har mer eller mindre igjen på.

INNKOMSTER:
Jeg har endelig bestemt meg for å ta tak i de dårlige innkomstene våre.
Ja jeg vet, "bad trainer" for å ikke ha tatt tak i dette tidligere, når man først så en lei tendens, men latskapen skal tydeligvis lenge leve ;)
Å ta tak i dette tidligere hadde uten tvil gjort det enklere for meg selv, de sitter nå SÅ godt i ryggmargen til Maximus at det er snakk om automatiserte bevegelser..... som nå altså må vekk.
Vi har begynt jobben, men den kommer nok uten tvil til å ta tid. Planen er trene på dette hver bidige dag, slik at vi forhåpentligvis får lært inn et nytt bevegelsesmønster innen rimelig tid.
Vi jobber både med belønningsplasseringene og target plassert ca 40cm bak min venstre side.

INNKALLING MED STÅ:
Her ser det litt lysere ut! Trøkket i "værsegod øvelsene" er allerede på vei opp.
Her har jeg måtte legge av meg en håndbevegelse jeg ubevisst har parret med "værsegod signalet", takk Astrid for å ha påpekt dette, noe som har økt tryggheten på det verbale signalet. Han snur 180grader, rimelig momentant, med trøkk og med høy intensitet, i stillestående og i bakovermarsj. Jeg vil fortsette med dette, ikke ta momentet inn i galoppen, før jeg ser enda mer galskap på vei tilbake til belønningen, noe jeg trenger medhjelper til! Planen er å lå Maximus gå glipp av belønningen bak om han ikke snur momentant nok og løper så FORT han bare kan for å innhente belønningen hos medhjelper!

RUTA:
Må begynne å flytte rundt på ruta. Maximus må bli mer sikker på å "lete etter" raskeste vei- rett ut. Vi skal jobbe hovedsakelig med retningen, og ikke like mye med det å "finne midten".
Her trenger vi mengdertening og må virkelig sette av tid og konsentrene oss om denne øvelsen.

APPORT:
Vi fikk god hjelp i helgen med å se på denne øvelsen. Må jobbe videre med å få opp forventningen på apportbukken, kunne gripe den ute hos medhjelper (selv om medhjelper holder apportbukken noe igjen) og være suuper nøye på Pavlov og belønningskvalitet!
Gjerne starte økter på apporten som første øvelse under trening, og la han sitte litt i bilen for å få "kjørt seg opp" litt først ;)

HOPPEHINDER:
Her har vi fint driv over hinderet, men har ikke satt momentet inn fra utgangsstilling og på signal. Han har fine og raske sitter i bevegelse bort fra meg, på avstand, ute på tur, men vi har ikke satt disse inn i øvelsen enda.
Her må jeg begynne arbeidet med å sette hoppet på signal samt å sette momentene sammen til en øvelse.

AVSTAND:
Fikk i helgen tips om å IKKE benytte belønning bak hunden da den ofte ender med for høy forventning bakover. Dette gir seg utslag i bevegelse bakover (hunden letter på rumpa og forflytter denne noen cm), eller oppsitter ut mot siden, i et forsøk på å komme nærmere/innhente belønningen fortest mulig. (les atferdsøkonomi)
Jeg ble med en gang bevisst dette hos Maximus og har derfor lagt om strategien for å få fine og intensive forflyttninger uten bevegelse bakover!
Strategien er en kompinasjon av belønninger i posisjon og ball hevet fra meg.
Forflyttningene begynner virkelig å ta form og vi jobber nå med å sette sammen flere.

Huff... dette ble endel å jobbe med. Hvertfall når man skal jobbe med III/elite øvelsene samtidig.
Spøker det for stevnestart i Mai tror dere??

mandag 1. februar 2010

Jävlar vilket kurs!!

Helt siden i høst har jeg gledet meg til kurset som gikk av stabelen nå i helgen.
Jeg har tidligere gått to kurser for Maria Hagström i regi av Klickerklok, har fått virkelig sansen for denne damen og ble sjeleglad da hun takket ja til Oslo besøk.
For de som enda ikke har fått sjansen til å gå kurs for Maria vil anbefale dette på det sterkeste.
Hun er en dedikert, utrolig kunnskapsrik og dyktig hundetrener med en meget gjennomtenkt filosofi eller tanke bak det hun gjør/ønsker seg av treningen. I tillegg til dette er hun en god pedagog og ikke minst et meget imøtekommende, upretensiøst og tvers gjennom trivelig dame!! Hvert eneste kurs jeg har gått for Maria har gitt a-ha opplevelser i fleng, mengder med ny input og stor motivasjon for å ta tak i den videre treningen!
Nå, etter kurset, sitter jeg faktisk igjen med en herlig "halleluja" følelse.
Som om det ikke var nok med en fantastisk insirerende instruktør var gruppen deltakere er gjeng helt for seg selv, venner og mer eller mindre bekjente med stor interesse og kunnskap om hundetrening.
Jeg vil få takke alle som var med på kurset, for å gjøre det så utrolig hyggelig å stå i et ridehus i 10-15 minusgrader, flere timer og to dager i strekk. Jeg både kom og dro med et stort smil om munnen! :)

Da både Anneli, Anja, Mette og Charlotte allerede har skrevet gode referat fra helgen tenkte jeg å holde dette innlegget kort og godt.... hvis jeg klarer ;)
(Tipper det kanskje etterhvert også vil legges ut noe på Ellen, Kristin og Christine sine blogger?)

Da flere av deltakerene har gått kurs for Maria tidligere var kurset lagt opp med vekt på praktisk trening. Deltakerene hadde selv ansvaret for å velge ut øvelser/momenter eller aspekter ved treningen de trengte tilbakemeldinger på/hjelp med.
Selv valgte jeg ruta, innkalling med stå, innkomster og apporten.
Jeg syntes vi er godt i gang med ruta,har trøkk ut i strak linje og en hund som jobber godt i midten av ruta. For nærmere beskrivelse av momentene vi jobbet med i denne øvelsen les Fanny sin blogg om Squid's rute. Nytt for meg var momentet å ha hunden i bevegelse inne i ruten, men jeg ser helt klart fordelene ved dette.
Å ha hunden i bevegelse tar både fokus og belønningshistorie vekk fra det å STOPPE OPP , det gjør hunden mer bevisst på stedet/området mellom kjeglene samt former en mer aktiv hund som vil fortsette å lete etter dette området dersom signal om å stå uteblir under prøve/konkurranse.

Jeg har forsåvidt syntes at selve stå-momentet under inkallingen har vært greit, men ønsket at det skulle være en anelse mer TRØKK. Jeg syntes han løper i god fart inn mot meg og lurt på om jeg måtte "kjøpe" et litt senere ståmoment med en så stor hund.
Maria sitt svar var definitivt NEI, det måtte jeg aldeles ikke. Kan de svinge raskt i lek med andre hunder skal de også kunne gjøre samme bevegelse i LP programmet!
Med økt trening på- og etterhvert også mer trøkk i "værsegod øvelser" vil vi kunne nå målet om en heftig og momentan bråstopp, også på min store hund!
Da vi har trent mye på FART FART FART inn til fører, mente Maria han også måtte få modnes i å tenke at det GÅR ann å stoppe selv om man er på vei inn til mor i full fart! Jeg skal legge et godt grunnlag med "værsegod-øvelsene" og derigjennom også finslipe grunnferdigheten "snu raskt og med et satans trøkk 180 grader rundt" før jeg putter dette inn i noe som likner en innkalling!

Innkomsten har jeg hatt problemer med leeeenge, men ikke helt visst hvordan jeg skulle gripe den ann. Slik som veldig mange andre hunder som har lært innkomsten med klosse-metoden snur Maximus ALTFOR grunt. Noe som resulterer i at han nærmest bruker meg som brems. I Karlstad mistet vi mange poeng på nettopp dette, og innkomster blir det ikke akkurat færre av oppover i klassene.
Jeg har TRODD at jeg har jobbet med strategisk belønningsplassering, men ser nå at denne isåfall har vært en vits. Jeg har hevet ball bak meg i hunden sin retning, idet hunden nærmer seg, noe som egentlig bare har vært å unngå problemet eller i værste fall luring av hunden. Han har virkelig ikke lært en døyt av dette.
Maria viste oss hva strategisk belønningsplassering er i denne øvelsen, og ga råd om å gripe dette ann fra flere vinkler. Vi skal både benytte belønningsplassering, men også økter med target bak som han MÅ tråkke på før han kommer inn i utgangsstillingen. Jeg må være soleklar på kriteriene, også stå like klart på disse når target fjernes, og sløyfe alle utgangsstillinger i treningen (om vi ikke trener på dette vel og merke) intill disse sitter!

Apporten var den øvelsen jeg grudde meg mest til å ta opp, men dette viste seg heldigvis til å bli en skikkelig opptur. Maximus griper fint og plukker mer enn gjerne opp apporten, men syntes det blir litt trykkende dersom jeg holder den mellom hendene og ønsker "hold fast".
Løsningen på dette blir å fortsette slik vi har holdt på, jobbe videre med å øke apportbukk-interessen og gradvis bygge "trykk og galskap" ;) Det var uendelig godt å få bekreftet at vi var på riktig vei, på vår egen måte!
Ellers fikk jeg flere gode tips jeg skal ta fatt i med en eneste gang:
  • Ikke glemme kjedene selv om det nå er MANGE nye momenter som skal inn. Jeg bør gjøre kjeder hvertfall annenhver trening for å holde utholdenheten god!
  • Starte på eliteøvelsene. Det er et STORT sprang fra de to nederste klassene til de to øverste. For at ikke overgangen skal bli så stor og ta så fryktelig lang tid bør man starte på disse momentene jo før jo bedre! Vi skal allerede i kveld ta fatt på avstandskommanderingen og neseprøven.
  • Oppsøk stevner og observer de høyere klassene. Jeg må VITE hva det forventes, kjenne utfordringene og ha målsetningene for treningen helt klare for å kunne trene mest mulig effektivt!
  • Ta med meg Maximus på utfordrende plasser for å ha det artig. Han ER noe miljøberørt, lar seg trykke i bråkete omgivelser, noe jeg må ta fatt på.

Jeg fikk som sagt flere A-ha opplevelser på dette kurset, men tenkte jeg ikke skulle pøse ut med alle på en og samme tid. Jeg tror jeg holder noen litt inntil brystet enn sålenge, så har jeg noe å skrive om senere ;)

Legger ved litt bilder:

KONSE KONSE på ny mekanisk ferdighet:
Strategisk belønningsplassering i innkomst.
Fra høyre hånd bak ryggen idet hunden kommer inn.

Bildene over er tatt av Kristin Forså. Bildene under av Anja Hiller