søndag 30. mai 2010

EUREKA!!

Poletten har ramlet ned for den lille!
Pr. idag rygger han fire skritt, tilbyr "hoppstå", gå opp på klossen, tråkker på musematte og støter nesa inn i håndtargeten! Når det først gikk opp et lys gikk det nemlig Fort i svingene ;)

Maximus er godt igang med kl3 øvelsene. Avstanden begynner å likne på noe, dekk i fart er påbegynt og metallapporten apporterer han faktisk bedre enn den av tre!

FLINKESTE GUTTA :)

Maximus har fått en deilig tur i Skogen med Anne Carlsen sin gjeng idag, mens Ember har drevet sosialisering i Ås idag.
Norsk Freestyle Forening hadde sitt første stevne i Norge EVER, og VI ville være en del av begivenheten!
Suuuper sosialisering ble det. Ember fikk høre masser av rare lyder, hilst på mange nye menneskevenner han kommer til å se myyye mer av i livet samt lekt med både voksne hunder samt en aldeles skjønn tollervalp!

Legger et bilde tatt av Merete A. Huser , det øverste, og noen bilder tatt av Anniken Svensson, av valpeleken. Åhåå så glad jeg er for å ha så mange fine venner og bekjente som tar fine bilder, og har yst til å ta av OSS :) Det er unektelig veldig hyggelig å ha fine bilder av hundene også mens de er små!

fredag 28. mai 2010

Ember

Ja det er kanskje på tide å skrive noen linjer om det nyeste tilskuddet til flokken :)
Tja, vet liksom ikke helt hvor jeg skal begynne.

Ember er en aldeles skjønn skapning. Han er på alle måter, hittil i alle fall, en ukomplisert og særdeles "veloppdragen" fyr.
Etter Maximus som valp var jeg forberedt på fler "rampestreker", men denne valpen biter ikke i hender eller buksebein, han raserer og leker med lekene sine- og det er det, han slapper av når vi slapper av og sover når jeg sliten og trøtt setter meg ned for å ta en hvil.
Han sover natten igjennom, har kun hatt to "uhell" inne, men viktigst av alt virker han å være en avslappet og avbalansert hund uten store redsler i livet.
Han er nyskjerrig i miljøet, elsker mennesker og blir fort varm i trøya med andre hunder.

Han tar nyheter med stor ro. Bilkjøring var ikke noe å la seg affisere av og en tur inn i matbutikken med meg var bare kjempespennende, halen sto høyt i sky og svinget lykkelig fra side til side! Idag skal vi fortsette å utforske verden, med blandt annet en tur til hundebutikken.

Ember er altså en trygg og uredd valp, men er samtidig mye "mykere" enn hva Maximus var på den alderen. Dersom han rolig og vennlig dyttes unna feks en ledning HOLDER han seg faktisk borte fra denne. (??)
Litt uvandt egentlig, Maximus tok dette som en lek og dersom han ble "holdt borte" fra noe, ja så skulle han HVERTFALL ha det!! Dette gjaldt også våre ben, en periode så det ut som om jeg hadde vasset i en dam med piraya!

Ember leker derimot med liv og lyst, noe Maximus aldrig gjorde som valp... ikke som voksen heller for den saks skyld.
Han syntes det er kjempespennende med jaktlek, løper etter filla med stjerner i blikket og griper- samt kamper tidvis veldig godt med denne. Han Eeeeelsker tennisballen, og da aller mest det å komme tilbake med den for å vise det fiiiineste han har fanget!! I motsetning til Maximus reagerer han også meget godt på verbal ros/pludring!
Til felles har de derimot det faktum at de er matMonstere begge to :)

Ember, som den veloppdragne lille valpen han er, var allerede KJEMPE god på å sitte... og det tolmodig samt heeeeelt musestille.. når vi fikk han i hus på søndag. Idet det rasler i en bolle eller er mat tilstede er hans første innskytelse å klaske rumpa ned, og bli sittende ;)
Vel, det er vi selvfølgelig i ferd med å avlære :)
De små treningsøktene vi har gjennomført har hatt fokus på AKTIVITET og skøyerstreker.

De første øktene var belønning for ALT annet enn å sitte, noe han gjør skjeldnere og skjeldnere. Sitten kommer derimot fremdeles dersom han blir usikker. Pga dette har vi superkorte og intensive økter med meget høy belønningsfrekvens, dersom han sitter ned under et pass uteblir belønningen helt til han gjør NOE SOM HELST annet!!
Vi har såvidt begynt med rygging, burleker, muse- og hånd target.
(Ved siden av hverdagslige ting som innkalling og båndtrening)
Ryggingen og burlekene er blitt favoritter allerede ;)

Selvfølgelig har jeg en slagplan ;) Nemlig det å få opp aktivitetsnivået og forståelsen av klikker-lekens "regler" før jeg innfører noe som helst som er passivt.
Missforstå meg rett nå, Ember er en livlig og kvikk valp i alle andre situasjoner men har nok fått endel belønninger i passivitet (sitte og vente med kontakt)
Fri signal trener vi i sammenheng med burlekene da jeg vil ha en god forståelse av dette allerede før jeg drar det inn i den omvendte lokkingen!
Vi jobber også med å leke i hvert pass, noe som ikke er like lett for en matglad wow's som har skjønt det er godbiter å høste. Inngangsporten til det å fortsette økten er derimot lek, noe han såvidt har begynt å skjønne tegningen av.

Nei dette skal bli spennende dere, en treningsmessig utfordring å omstille meg ganske kraftig.
Der det var regler og selvkontroll som gjaldt når Max'en var liten er det nå utfoldelse og stimulere til "rampestreker" som gjelder. Tror derimot dette skal gå kjempe greit da Ember er en glad og utadrettet gutt med jevnt over mye futt og krutt ellers i hverdagen :)

Ellers er det utrolig deilig å se at de to favorittgutta mine kommer så godt overens!
Jeg ser på fortsettelsen med trygghet om at dette skal bli helt ukomplisert å håndtere i hverdagen og spenning...
Ja det skal bli spennende å se hva man klarer å "skrive ned" på Embers "blanke ark" ;)

torsdag 27. mai 2010

Knoll og Tott

Er kaputt og sofaen kaller etter en hektisk dag.
Klarer bare ikke dy meg, MÅÅ legge ut noen bilder av gutta våre! Etter kun to dager med litt "omstilling" for de to gutta-boys kan man ikke annet enn å si at de VIRKELIG har funnet hverandre!

Bare se så hærlig:


søndag 23. mai 2010

LP2

Da kom PLUTSELIG helgen da ALT skulle skje!
Tenkte jeg skulle skrive en litt lenger blogg om Ember sin ankomst når han har vært her en liten stund, men enn sålenge går alt fint.
Maximus syntes det er litt rart å ha en så liten krabat i heimen og vil gjerne leke, men Ember syntes selvfølgelig han blir litt i største- og voldsomste laget. Dette går seg nok til når den største "nyheten" har lagt seg for dem begge! :)

Men så da dere, før vi satte nesen mot Forshaga for å hente Ember var det dags for første start i LP2 for Max'en og meg! Denne dagen kom PLUTSELIG fryktelig fort, syntes ikke det er lenge siden Ellen og jeg tok hverandre i hendene på at DETTE var dagen vi skulle jobbe systematisk og målrettet mot!

Vel arbeidet bar frukter det, for oss begge :)
GRATULERER MED OPPRYKKET ELLEN!! Dere gjorde en fantastisk fin profil!
Det gikk gisp gjennom publikum Mer enn en gang ila programmet!!

Til tross for at helsa kunne vært bedre og nærvene stod på høykant syntes jeg også vi gjorde en super prestasjon! :) Jeg er ikke så rent lite stolt av den store Maxi kjempen!
Det eneste momentet der det oppstod en liten "knute på tråden" var innkalling m stå, der relativt sterk blåst gjorde at Maximus ikke hørte stå kommandoen. Jeg ble stående ganske perpleks, mens jeg så han komme dundrende mot meg, før jeg slang på en dobbeltkommando og derfor fikk karret oss til poeng!

Poengene ble som følger:

Platsliggande: 9,5
Fritt følj: 9
Läggande: 9,5
Innkallande m ställande: 6
Rutan: 10
Apportering: 9
Hopp över hinder: 10
Fjärrdirigering: 10
Helhet: 9,5

SUMMA: 184 og OPPRYKK :)

onsdag 19. mai 2010

I disse dager....

Det er i disse dager ALT skal skje.
Torger skal ha eksamen imorgen, og deretter levere masteroppgave ila kort tid.
Max'en og jeg skal starte kl 2 på søndag, og deretter hente hjem lille Ember samme dag.

De tobeinte går med konstant hjertebank, er suuper spent begge to, mens den firbente fremdeles tar livet med ro! Det skal bli spennende å se hva han syntes om den nye tilværelsen når valpen kommer i hus :)
Ember har allerede fått eget bilde med info på siden, leiligheten er "klargjort" og innkjøp er gjort!

Jeg har tatt meg i å bli litt sentimental når jeg tenker på de hunder som har kommet- og gått i livet. Jeg kjente dette spesielt godt når jeg var på besøk hos kerstin og Bengt, og hilste på deres nydelige elde Curly dame. Hadde luni vært med oss idag hadde hun vært 8 år!! Som tiden flyr!

Legger ved noen bilder av Niki, den nydelige Curly damen fra Ringlets..
Og noen bilder av Luni... det er noe HELT spesielt med Curlyen!!!

LUNI

søndag 16. mai 2010

"Generalprøve"

Ellen og jeg kjørte en slags "generalprøve" idag, kjedet hele LP kl2 programmet konkurransemessig med fellesdekken først og så resterende program med kommandant.
Gjennomkjøringen gikk forsåvidt fint for oss begge.
Ingen av oss har problemer med at hundene går seg ned, snarere tvert imot. Vi har IKKE vært flinke nok til å gå lengre kjeder, noe som gjør at det for egen del kjennes litt ut som "Risky Buisness" når vi nærmer oss slutten av programmet. Stress- og forventningsnivået er altfor høyt, noe som gjør at vi balanserer på kniveggen! Det skal ikke mer til enn en litt i overkant forventningsfull hund som tyvstarter før vi plutselig har en eller flere nuller. Vel, idag skjedde ikke dette, men jeg fikk noen andre aha-opplevelser!

I motsetning til kl1 programmet har kl2 flere miljømessige forstyrrende elementer som står rundt om på "planet". I kl 1 er det bare hoppehinderet. I kl 2 kommer Ruta, kjegle for å markere hvor hunden skal stoppe under innkallingen og eventuelt også kjegler for å markere utsendingapunkt til ruta etc., i tillegg til hoppehinderet.
Jo lenger opp i klassene man kommer desto flere slike elementer dukker det opp.

Det ble idag veldig klart for meg at jeg VIRKELIG har klart å bygge verdi for ruta og hoppehinderet, men ikke trent godt nok på å ha disse stående som forstyrrende elementer under trening av andre momenter. Vi Har for all del hatt disse framme, men ikke på en slik avstand at de har blitt "forlokkende"/forstyrrende for Maximus.
Vanligvis er FVF vårt glansnummer, men idag med flere kjegler, ruta og hoppehinderet inne på "planet" ble denne definitivt vår største utfordring... den øvelsen vi hadde mistet flest poeng på!
Maximus datt ut flere ganger, tittet laaangt etter både kjeglene og hoppehinderet, og ble dratt mot begge disse av en slags magisk usynelig kraft ;)
Fram til stevnet skal vi trene MYE på forstyrrelser av denne typen, ha GODT med slike forstyrrende elementer ute på "planet" når vi trener samt trene spesifikt på å overse disse. Selvfølgelig fram til det blir tid til å sende på ruta ;)

Ellers MÅ det legges mye verdi med i alle de passive momentene/stadgan:
utgansstilling, sitte -og vente i posisjon, stå- og holde denne under innkallingen + inne i ruta, sitte- og holde denne på andre siden av hinderet samt holde posisjonene under avstanden.
Jeg er redd det vanker en null eller to grunnet en litt i overkant heit hund med tyvstarter, men håper at dette kan funke som en slags "quick fix".
Vi BURDE ha kjørt lengre kjeder og jobbet med det å bibeholde riktig/passe intensitet over lengre tid, men med stevnet rett rundt hjørnet setter det en stopper for hvor mange kjeder vi får kjørt.

BAD TRAINER, jeg VET jo at dette med utholdenhetstrening utover 2-3 momenter ER min desidert svakeste side. Jeg skal herved ta meg skikkelig sammen, dette er SISTE gang jeg starter uten å ha lagt et godt og grundig arbeid ned i utholdenhetstreningen!!

Hahaha... nei dette blir spennende. Det får briste eller bære ;)

Bilde fra ifjor høst: "Verdi ned i stadga/stå"

onsdag 12. mai 2010

Oppsum trening 11.05

Det har vært noen flotte og lærerike dager på kurs. Tenkte jeg skulle skrive litt om noen av foredragene her på bloggen.... men det får bli en annen gang ;)
Nå har jeg ikke tid til annet enn å kun gi lyd fra meg, og meget raskt oppsummere gårsdagens trening.

Vi kjørte kjede:
FVF - dekk under marsj - innkalling med stå - ruta - apport.
Manglet bare hoppehinder og avstand for at det skulle bli et helt program.

Jeg syntes Max'en holdt bra, men ble noe heit mot slutten av kjeden.
Som med lengre kjeder flest dukket det opp noe småplukk, tyvstart på ruta (på dommerens kommando)og litt dårligere opptak på apporten enn hva jeg skulle ønske.
Han går dessuten ut av posisjon når dommer kommer med apporten og må "kommanderes" tilbake på plassen.

Jeg ser dette som ris til egen bak da jeg har lagt opp til ALTFOR lite helhetstrening med lengre kjeder. Joda han holder godt i øvelsene, mister ikke "troa" men snarere tvert imot. Han blir litt i overkant høy, noe jeg tror er årsaken til både tyvstart, det at han går ut av posisjon ved dommerens avlevering av apporten og opptaket av denne.
At han ikke hadde fått trent siden onsdag forrige uke gjorde nok ikke saken lettere akkurat ;)

Nå er slagplanen som følger:
  • lengre kjeder, men ikke i konkurransemessig rekkefølge.
  • trening med kommandering, der denne bare er høylytt bakgrunnsstøy
  • momenttrening på det å VENTE på signal
  • Gå tilbake og legge verdi ned i passive "sitte og vente posisjoner" med forstyrrelser.
  • Momenttrening/ finstuss på visse øvelser (hopphinder - det å høppe skeivt tilbake, innkalling m stå - rask stå og ruta - med oppmerking slik vi møter i Sverige under start)

Da har vi mer enn nok å ta tak i framover! :)

onsdag 5. mai 2010

Ikke på latsiden!

Først må jeg få klappe Ellen og megselv på skulderen .... igjen ;)
Makan for noen effektive damer vi er.
Ikke engang snø, regn og sterk båst... og ISKALDE fingre.. setter en stopper for treningen! ;)
Vi møttes igår til en kald og guffen, men effektiv trening. Maximus virket tilbake i slaget etter en ukes treningsfri. Fortsetter han å "holde denne formen" tror jeg kanskje ikke det spøker for kl2 nå i Mai alikevel :)

Men aller først: NAFO seminar 2010 here I come :) Drar imorgen tidlig og er tilbake søndag!

Det står selvsagt flere spennende forelesninger og seminarer på tapeten, og jeg kan ikke annet enn å si at jeg gleder meg STORT.

Se bare på disse forelseningene:

Bruk av ekstinksjon i behandling, med et grundig eksempel (Børge Holden)
Relasjoner til klienten, et stebarn i atferdsanalysen? (Børge Holden)
Etablering av betingede forsterkere. En sammenlikningsstudie av to ulike prosedyrer for etablering av betingede forsterkere, en klassisk betingingsprosedyre og en SD-prosedyre. (Janne Mari Akselsen Sørensen)

Symposium: Det enkle er ofte det beste: Keep it simple. (Lyder kjent dere? ;)
Symposium: Kvalitetssikring av atferdsanalytiske tiltak.

Skinner’s Thery of Contingency Selection. (Ernest Vargas fra Skinner Foundation)

Og mange mange mange fler... Yippiiiii, jeg bare ELSKER faglig påfyll!! :)

lørdag 1. mai 2010

Ember

Igår dro altså Ellen og jeg for å se på jaktlabbe-valper i Sverige, og FOR noen valper det var!!
Kerstin og Bengt ved kennel Ringlets hadde i forkant fortalt meg at dette var et meget jevnt kull, men at det skulle være SÅ jevnt hadde jeg ikke trodd.
Absolutt alle valpene var svært sosiale og kontaktsøkende, de hev seg over fille med liv og lyst og spurtet så beina for som trommestikker etter det som kunne bevege på seg.
Med så minimale forskjeller i kullet ble det til slutt "the feeling" som ble utslagsgivende for valg av valp. Når jeg fikk lille Ember i tankene fastnet jeg helt der og kom meg ikke videre. Det var bare han som stod i hodet på meg til slutt, ja kanskje var det kjærlighet ved første blikk?? ;)
Bare se på hærlige EMBER:



Bengt og Kerstin tok oss imot med åpne armer, vi fikk først møte alle de voksne hundene før vi fikk hilst og lekt med valpene. Til slutt fikk vi også en Retrieverjakt "oppvisning" der vi fikk sett alle de voksne hundene i aksjon. Mor til valpene, Anki var selvsagt også med!
Markeringer og dirigeringer stod for tur!
Både Ellen og jeg ble grådig imponert. Selvfølgelig over hundene i arbeid, de var rolige og konsentrerte i passivitet (mens skuddet og dummy for gjennom luften) men idet de ble satt i arbeid spurtet de som prosjektiler over marken. Og for noen dirigeringer, for et samarbeid!!
Det jeg derimot ble aller mest imopnert over var hvilken rolig, avbalansert og vennlig atmosfære som lå over hele hunderiet til Kerstin og Bengt. De tok like så godt med seg alle de voksne hundene ut på treningsmarken, 3 stk hver, hvorpå de jobbet med en og en mens de andre satt pent og så på.... løse.... uten noe mekk og mas.
Denne atmosfæren gjennomsydet alt, både den daglige omgangen med hundene og treningsfilosofi, og jeg kjente rett og slett at jeg ble rolig og trygg selv ;)
Nei, dette var både mennesker og hunder etter min smak!! Jeg kan ikke få beskrevet godt nok hvor god følelsen var da vi satt i bilen på vei hjem!
Så noen bilder av hele kullet og de voksne hundene, som alle var ute samtidig og omgikk hverandre uten et eneste bekymmer!


Det var ikke spesielt artig å måtte dra fra lille Ember, han skulle jo helst vært med hjem der og da, men da dette ikke lot seg gjøre (grunnet allerede fastsatt ferie etc) har kerstin og Bengt sagt ja til å ha han hos seg til den 23 mai... Og her vil han ha det helt fantastisk fram til vi henter han!! :)
På veien hjem stoppet vi selvsagt innom en hundebutikk, der vi fikk kjøpt bursdagsgave til Max'en som ble 2 år (!!!) igår!
Han fikk en DIGER oksemuskel når jeg kom hjem, og til tross for at han gleder seg til å bli storebror var han ikke så fryktelig interessert i å høre om dagen i Sverige når han heller kunne tygge.... og det for harde livet ;)