søndag 29. august 2010

Jakttrening

Denne helgen har vi kost oss med jakttrening Ember og jeg.

Jeg trodde ikke jeg hadde savnet det noe særlig, Luni og min jaktkarriære var jo ikke akkurat noe å skryte av. Dette til tross for at vi tibrakte MANGE timer i skogen og til sist fikk dratt i land en 2 premiering i BK. (Begynnerklasse)
Vakkreste Luni hadde fantastisk mange flotte sider, men gode jaktlige egenskaper var ikke en av de. Det ER blandt annet ikke lett å trene retrieverjakt med en hund som mangler ALT av vannpasjon, men stikker labben nedi og kjenner på temperaturen for deretter å bestemme seg for: "nei mutter'n, du får hente den du". ;)
Jeg mista etterhvert tellinga på hvor mange dummys som gikk tapt slik. hahaha.. jeg smiler godt når jeg tenker på det.

Luni som plumper/ jumper uti på en god dag, varmt i været ;)
Igår ble det derimot klart som dagen, DETTE har jeg savnet!!
Vi er selvfølgelig helt i startgropen Ember og jeg, men vi har nå hvertfall begynt så smått.
Og HER mangler det IKKE på hverken vannpasjon, søk- og apporteringslyst.
Litt spennende egentlig, jeg må nullstille meg HELT, tenke nytt og legge opp treningen på en HELT annen måte enn hva jeg gjorde med Luni. Føler jeg står litt på bar bakke egentlig, at mye av den erfaringen jeg gjorde meg med Luni i liten grad er overførbar.
Noe blir det samme, slik som markeringstreningen, men der Luni måtte "hetses opp" må Ember roes ned.
Med Ember ser jeg f.eks. at han etterhvert kan belønnes med å "få lov" til å LØPE ut i terrenget og søke MER når han har vært inne og avlevert. For Luni var det mat- og pipeballer som gjaldt, for å løpe ut på nytt søk... nei slike fysiske anstrengelser kunne hun styre seg for.. hvis ikke hun fikk noe for det da vel og merke ;)

Hittil har vi gjort/ trent på følgende:
  • Sitt (stadga i posisjonen) med forstyrrelser i skogen og i vannkanten.
  • Små søk, med flere gjenstander godt gjemt i vegetasjon.
    Gjemt med påvirkning, men denne tonet ned. Tanen er at han må bruke nesen, men at det ikke går for lang tid før han gjør et funn. Han får kun hente et par stk.
  • Fokusere blikket ut i terrenget.
    Lagt ut gjenstander, synlige og med kortere avstander. Han får "værsegod" når han fokuserer godt ut. Jeg har "ping-ponget" litt på tid, men ikke struket den noe særlig.
  • Lette markeringer, korte og med gode holdepunkter.
  • Begynt å trene "oppmerksomhetssignal". På dette signalet vil jag at Ember skal stoppe opp og ta kontakt med meg- uansett hva han holder på med. Han skal ikke bevege seg mot meg, kun rette blikket og oppmerksomheten til meg for event. nytt signal.
    Jeg har begynt å fløyte 1 pip- og hive en bit polarbrød ;) Også når han er opptatt med noe annet, men ikke VELDIG forstyrrende, syntes jeg dette fungerer bra nå.
  • Begynt å trene "nærsøkssignal". Dette signalet betyr at han skal slå over til et nærsøk- at dummy/fugl/gjenstand befinner seg i umiddelbar nærhet/området han befinner seg i for øyeblikket.
    Hittil har jeg kun lagt på signalet idet han gjør et godbitsøk ute i hagen ;)

Vi har hatt det kjempegøy, og Ember er virkelig en liten suuper-trooper!
Jeg ser derimot at vi bør jobbe mer med "Fri- og værsegod øvelser" i vannkanten, samt innføre innkallinger med forstyrrelser også her. Det ER kjempevanskelig for en liten guttevalp med MASSER av vannpasjon å konsentrere seg om noe annet enn å BADE i nærheten av vann!


Nei dette blir artig. Forhåpentligvis blir det et kenneltreff utpå høsten, slik at vi får litt tips og råd.



torsdag 12. august 2010

Filmsnutter

Huhei, her blogges det VILT om dagen :)
Jeg har jo skrevet endel om treningen vår, og lagt ut en hel haug bilder, men det er leeenge siden jeg la ut noe film. Har fått beskjed om at det nå er på høy tid.. so here goes!

Det viste seg at det var på høy til jeg fikk sett meg selv utenifra også!
Nedenunder er en film med Maximus og hans avstand. Som jeg har skrevet tidligere har han noe fremdrift, men selv syntes jeg han utstråler glede og har fine, raske bevegelser til å være en så stor hund.
Det som slår meg når jeg ser denne filmen er HVOR LENGE jeg holder på. Hele 13 repetisjoner! 13 stk!!! Stakkar hund. Det hadde holdt med halvparten av de repetisjonene..
Jo lenger man holder på, jo større er sannsyneligheten for at hunden til slutt surrer med signalene, og her er jo nettopp dette en av tingene vi trener på!!

Max har fine bevegelser, og gjør disse fint på signal når vi kjøer to og to bevegelser. Jeg HAR derimot neglisjert dekk- og sitt opp i det siste, og det er her han bommer på snutten Rart hvordan man glemmer å trene på ting man "tar for gitt" at hunden skal kunne.
Når vi har kjørt to og to bevegelser (feks stå-dekk-stå-dekk osv) VET han hva han kan forvente av signal, og gjør disse derfor uten å høre spesielt godt på signalet. Den siste tiden har vi derimot satt del-momentene/alle bevegelsene sammen, slik at signalkontrollen er alfa omega og Max virkelig må holde tunga i rett i munnen. Dette har funket bra på helt kort avstand, men er tydeligvis ikke like lett med en gang litt avstand settes på. På dette klippet står jeg på 4 meter. Målet er 20meter, 5meter mer enn det vi vil møte under start.



Og så var det lille Ember da. Jeg har jo ikke delt med meg en eneste film snutt av han enda!
Her kommer et lite klipp med FVF. Vi jobber med posisjon, da denne for tiden er litt for langt ut fra min kropp enn hva jeg ønsker. Her avbryter derimot kun hvis han kommer for langt frem. Vil heller ha han litt langt bak enn litt for langt den andre veien.. De trekker ofte lenger fram jo større de blir og jo mer forventning de får til øvelsen ;)
Ved siden av denne "følge treningen" jobber vi for tiden mye med forflyttninger til høyre, og vendinger. Tipper det at han trekker litt langt ut vil komme seg når vi får innført noen forflyttninger, og fortsetter å tenke/vurdere belønningsplasseringen fortløpende.
Ellers syntes jeg selv han både føles- og ser ut som om han er GLAD når han går... Engasjementet er fint og måten han beveger seg er liksom litt "happy go lucky", noe som for meg er det ALLER viktigste. Posisjonen kommer etterhvert ;) Hva syntes dere?

tirsdag 10. august 2010

Billedras

TUUUSEN TAKK Mesterfotograf Ellen,
for alle de flotte bildene du tok på trening idag!!
DETTE er herved mitt nye favorittbilde av Maximus!!
Hopp-stå i avstandsdirigeringen, fra sitt.
Ember i "stol-lek". Runde en stol, som etterhvert skal ut på avstand!
Holde fast, og holde OGSÅ hvis jeg slipper!
Ball-lek er KJEMPE KULT!
Seeeeee hva jeg har mutter'n!!
Portrett bilder ;)

Og så:
Vi hadde vært ute og trent på tom gressbane i halvannen time, men når Ember kom ut igjen av bilen siste gang var det PLUTSELIG en rar haug på plassen. Den var litt skummel gitt, og
hvem var han mannen som står og holder den rare haugen med selskap?? Skeptisk!!
Når det er sjekket ut glemmes det heldigvis raskt og Ember er like blid og glad!
Artig billedserie!

mandag 9. august 2010

Jakt trening

Jeg som var SÅÅ bombastisk: nei jeg skulle IKKE drive med jakt, kun lydighet og bruks.
Nå har jeg vært inne på Gundogs og kjøpt meg 5 stk dummys :)

Måtte ta en tlf til Kerstin, for å høre hvilke tanker hun har om "grunnferdigheter" relatert til retrieverjakten. Hva hun vektlegger med sine valper og unghunder.
Oi hvor flott det er med en så dyktig, nytenkende og gjennomtenkt oppdretter. Etter 30 minutter hadde jeg lært MASSE!

Mye av det som er viktige grunnkunnskaper i LP, og som vi jobber med her, er også viktig innen jakten. Hunden må kunne jobbe inne hos fører- men også vekk i selvstendig arbeide, den må kunne jobbe med forstyrrelser og ikke minst må den kunne være konsentrert om oppgaven til tross for at denne skal foregå med en viss intensitet. (feks ikke slå over og "bare løpe" i søket, men bruke nesa)
ARTIG!

Vår jakttrening framover:

  • Ember skal bli en dyktig markør, lære å låse blikket ut i terrenget.Han skal få mange lette, korte markeringer med gode holdepunkter i terrenget, og slippes idet han holder blikket og fokuserer fram.
  • Da vi i LP treningen fokuserer mye på "inne hos meg" om dagen skal vi oppveie dette med mange positive erfaringer på selvstendig søk. Tror det er viktig å være nøye med å balansere dette forholdet med en liten gutt som Ember, dersom han skal bli selvstendig nopk i retrieverarbeidet! Dette skal gjøres med både godbitsøk og søk etter favorittballen på liten avstand fra meg (i et lite område med litt høyt gress el)
    Det å lære å bruke nesa er kanskje spes viktig for hunder med mye spring i beina. Det er ikke ønskelig, men hender ofte med løpsglade hunder at de får flust av erfaringer på at de finner bare de løper raskt og lenge nok. Vel, denne må vi jo prøve å unngå ;)
  • Sist men ikke minst skal vi trene oppmerksomhetssignal med fløyta :) Et pip m fløyta betyr herved at liten lefse kommer flygende :)

Hihi.. jeg gleder meg allerede!

onsdag 4. august 2010

Sverigetur

Maximus, Ember og jeg har vært på Sverigetur denne helgen. Nærmere bestemt i Fjugesta.
Vi har holdt Thomas litt med selskap, mens Fru'n var ute og gjorde det stort på agilitybanen, og selvfølgelig trent hund!!

Som alltid kom Thomas med flust av tilbakemeldinger og tips for videre trening. Han er en raser på å gi innspill og lufte tanker som driver treningen framover.
Den siste tiden har jeg følt at jeg har stått litt stille i treningen. Holdt på med litt av hvert, men ikke helt sett for meg fortsettelsen. NÅ har jeg derimot flere nye tanker i hodet, noe som gjør at jeg vil påstå denne helgen var svært så produktiv! :)

ALLER først må jeg få lov til å utbryte: HVILKE FINE HUNDER JEG HAR!!!!
Tipper Thomas etterhvert ble temmelig lei mitt nye "hang'up", nemlig å informere omgivelsene om "HVILKE STJÄRNAR" Max og Ember er!!
Heftig og begeistret utbryter jeg mantraet, opptil flere ganger og MED utropstegn bak! Jeg kan se at det etterhvert blir litt slitsomt for de som må være vitne til dette spetakkelet, men man får se på den positive siden: det vitner om at vi har det gøy sammen!

Jeg hadde sett fram mot litt tilbakemeldinger på Maximus sine kl3 momenter, men selvfølgelig klarte han å rive opp den ene bakpoten ganske så heftig under raptus i skogen kvelden før.
Med potesokk på fikk vi trent noe på litt roligere momenter, men til både Max'en og min sin store sorg måtte han holdes mest i ro!
Vi fikk derimot vist fram avstanden og konstatert at jeg burde jobbe litt mer med framdrift fra stå momentet- og ned i sitt. På den positive siden er bevegelsene heftige med masser av utstråling!

Når Max lå i bilen og syntes synd på seg selv var Ember bare glad til: DESTO MER PÅ HAN ;)

To ting jeg bet meg spesielt godt merke i denne helgen er Ember sine vekslinger mellom "konsentrert og rolig" vs. "galskap, futt og fart" OG hvor mye det egentlig er å videreutvikle i de frivillige atferdene han allerede har på reportoaret.

Når det gjelder vekslingene i sinnsstemning og aktivitet har jeg hatt mye fokus på dette.
Selv syntes jeg han har lett for begge, men da jeg har jobbet med de hver for seg har han ikke lett for å veksle raskt, feks. i en og samme økt.
Når vi er inne i en økt "rolig og samlet" blir han gjerne hengende igjen i denne tankegangen. Det samme skjer med om vi er inne i en økt med høy intensitet og ønsker å skifte til passivitet, her fortsetter han ofte sine krumspring med økende intensitet ;)

Dette er jo egentlig en selvfølgelighet, hvorfor skulle han kunne skifte hvis man ikke har trent på det!! Noen ville kanskje si at dette kommer etterhvert, helt naturlig. JEG vil derimot at Ember skal LÆRE disse skiftene, slik at han får en god balanse mellom de to. Jeg vil vil ta vare på både hans fine evne til konsentrasjon, men også hans evne til eksplosivitet.. UTEN at en av disse går på bekostning av den andre!

Han skal lære å sitte GODT på rumpa, rolig og sanset, for i det neste øyeblikket å gyve løs i en kampfille. Gode LP momenter handler jo ofte til syvende og sist om dette, evnen til å veksle mellom eksplosivitet og passivitet. Har man gode skifter med verdi i begge "sinnstilstander" vil poengene bli gode :)

Nå er jeg selvfølgelig akkurat eplekjekk nok til å påstå jeg ikke tror dette blir noe problem. Man skal vokte seg vel for å ta utgangspunkt i rase eller linjer når man betrakter hundens sterkere- og svakere sider, men en god jaktlabrador SKAL kunne veksle fint her. I det ene øyeblikket skal den kunne sitte rolig og behersket ved fører sin side, mens det faller fugl eller dummys, for så i det neste sekundet eksplodere med fart og intensitet ut i arbeidet. Jeg SYNTES jeg gjennkjenner noe av dette hos Ember, har har hverken problemer med passivitet eller intensitet når vi gjør dette hver for seg... det gjelder bare å gi han erfaringer på at det kan kombineres! (Tror jeg ;)

Når det gjelder videreutvikling av de frivillige atferdene Ember allerede har på reportoaret kan jeg ikke fatte og begripe at jeg ikke har tenkt på dette selv. Jeg har vært så opptatt av å komme igang med nye ting at jeg ikke har tenkt på de nye momentene vi kunne trene gjennom de allerede eksisterende! Bruke de som en slags inngangsport.
Det er rart hvordan man ser seg blind på egen trening, noe som gjør det å få nye øyne til å betrakte treningen hele uunværlig!

Ember kan allerede tilby sitt, dekk og stå frivillig, og holde posisjonen med omvendt lokking. Han blir sittende også med noe forstyrrelser, men kan titte til side for å sjekke det som er spennende. Vi skal først fokusere på å fjerne den omvendte lokkingen helt, og deretter sette kriteriet "med øyenkontakt" på sitten. Når han kan sitte m øyenkontakt, til tross for forstyrrelser, er det bare å legge på de mer "formelle" miljøbetingelsene.
Dette kan feks være å gå inntill slik at han sitter i utgangsposisjon, og deretter trene med forstyrrelser også her. Det å kunne sitte i en GOD og stabil utgangsstilling, med forstyrrelser, er en stor fordel for konkurransehunden.
Som en forlengelse av dette har jeg tenkt til å fortsette med fokus på selve innkomsten- og plasseringen i utgangsposisjon slik at han om ikke lenge både kan komme inn i denne med intensitet, og bli sittende her i 20 sek.med ro i kroppen til tross for forstyrrelser.

Det samme gjelder egentlig dekk'en. Fokuset vil ligge på å bli kvitt den omvendte lokkingen, sette på øyenkontakt som kriterie, og legge på mer "formelle" aspekter. Et slikt aspekt er det å gå inntill hunden mens den ligger- og gå ut igjen.. VIPS så har man en "fellesdekk".

Signalkontrollen kan jeg jobbe med ved siden av dette!

Utgangsstillingen begynner å bli riktig så fin (skal skrive et eget innlegg om denne senere) men også her er det småplukk å ta tak i, som går på det å veksle mellom aktivitet/intensitet vs. rolig/sanset. Ember syntes utgangsstillingen er Jättekul og spretter gjærne inn i denne når litt avstand til meg settes på. Vi blir nok nødt til å dele opp denne noe.
Jeg ønsker han skal ta i og løpe bena av seg på veien inn mot meg, men at han skal slå over i sansede bevegelser idet han skal gjøre innsitten. For å få til dette vil jeg kjøre mye jaktinnkallinger, det at han VIRKELIG skal kunne slenge seg inn i en kampfille holdt i venstre hånd, men også økter der bevegelsene for selve innkomsten skal være rolige og sansede slik at han skal finne- og bli helt sikker på denne.

Ellers fikk vi beskjed om at det bare var å starte på holdtene, vendinger og forflyttninger. Når det gjelder holdtene skal disse først holdes separat fra forgåendet, innføres gjennom at hunden skal søke posisjonen bakfra. Vendinger og forflyttninger skal selvsagt også først trenes separat, før de kan brukes for å sikre både possisjon og holdter.

Ember ble i helgen dessuten introdusert for noen av forkunnskapene til den formelle apporten: Det å ta tak i en gjenstand og legge vekten bakover/bli tung i rumpa mens han holder fast og Holde gjenstand fast også med forstyrrelser/ omvendt lokking.
Her er det bare å videreutvikle det gode grepet og forståelsen for oppgaven!

Og jammen meg fikk vi også skviset inn litt jaktlig trening ila helgen.
Ember har trent ro ved vannkanten mens andre hunder plasket, svømte og apporterte i vann. Han har selv fått hente tennisball i vannet og ikke MINST stiftet bekjentskap med det å ha en måke i munnen!Anden på 2 kg syntes han forståelig nok var LITT i største laget, prøvde å bære denne i føttene ;), men en liten måke var akkurat passe stor.
Apporteringen av vildt tror jeg med andre ord ikke kommer til å by på prøblemer da han apporterer "søppelfugl" (fugl vi mennesker ikke spiser og som selv ofte lever av vår søppel) allerede ved første "møte" :)

HVILKEN FIN HELG!!
Og..... har jeg nevnt hvor fine hunder jeg har ;)