mandag 29. november 2010

Kurs i Fjugesta

Ember og jeg har vært på kurs i helgen.
Vi pakket snippsekken og reiste til Fjugesta fredag kveld, for å gå kurs hos Klickerklok lørdag og søndag. Thomas og Fanny er "gamle kjenninger", to dyktige instruktører som alltid har mange gode tanker og nyttige innspill!
Jeg setter pris på at vi kan ha en åpen dialog, at de er dønn ærlige og ikke minst at de er dyktige på å se den enkelte hund/fører sine sterke og svake sider.
Jeg dro for å få et nytt syn, nye innspill, på min og Ember sin trening.. noe jeg så absolutt fikk!

Først og fremst må jeg IGJEN få skryte hemmningsløst av min lille gule, han er virkelig et lite gullkorn! For et funn!
Han er en fryd å ha med seg, er tross sitt hormonelle lille hode helt fokusert på oppgavene han blir gitt og har en arbeidskapasitet jeg ikke har opplevd makan til. Han er min egen lille duracellkanin :D

Fanny nevnte flere ganger ika kurset at han likner mye på hennes gamle BC Missy, noe jeg både tar som et kompliment men også et signal om at jeg må holde tunga rett i munnen når vi trener. Ember er en hund som vil så FRYKTELIG MYE, han gir 200%, noe som ofte gjør seg utslag i at han "overarbeider" momenter. Et godt eksempel er Fri ved foten og venstre vendingene.
Han overdriver travet, slik at det ser ut som en mindre god blanding av passage, halting og sprett samt overdriver bakpartskontrollen.
Min lille skrue, et skikkelig arbeidsjern som ikke ser seg fornøyd dersom han ikke "tråkker til". ;)

Det var hyggelig å høre at han er godt grunntrent, og det kom ikke som noe sjokk at vi MÅ ta skikkelig tak i stadgaen- det å holde posisjoner over lengre tid. Jeg fikk klar beskjed om å tørre å utfordre Ember og la han gjøre feil da han virket å respondere veldig godt på dette kurset gjennom. Jeg er kanskje rett og slett dum men ser ikke på passiviteten/stadgaen som noe stort problem. Vi kom langt bare på noen få økter ila kurset og tar jeg bare tak i dette har jeg tro på at dette vil løsne rimelig fort. Jeg var flink til å trene stadga en stund, til det begynte å bli bra, og så lot jeg meg rive med i Ember sin entusiasme over aktive atferder/momenter. Nå MÅ vi ta tak i det som virkelig er vår svakeste side for tiden og ikke kun leke oss med det vi er gode på ;)
Grunnet Ember sin entusiastiske innstilling fikk vi også beskjed om å jobbe mye med signalkontroll. dette er en hund som i sin iver på å GJØRE fort kan glemme å høre etter signalene som gis og bare "GUTSE".

Hovedfokus for kurset var for meg"fri ved foten". Jeg ønsket nye øyne og hjelp til å takle det uryddige travet. Jeg fikk mye god hjelp og enden på visa er at travet nå skal byttes ut med ganglaget skritt. Han bibeholder her fremdeles et godt engasjement og fokus, men i motsetning til i travet trår han godt ned på alle ben og momentet blir seende mye ryddigere ut.
Jeg syntes først dette var litt trist da en fri ved fot i skritt ikke blir like "flaschy", men ble fort korrigert av instruktørene og de andre deltakerene: det traven vi viste fram så nemlig langt ifra flaschy ut (ergo trav er ikke nødvendigvis det beste) og dessuten har Ember mer enn nok av heftige bevegelser han får vist fram under andre øvelser.
Vi skal altså trene FVF i skritt, fokusere på helt om/ høyrevendinger så han ikke får "overdrevet" venstrevendingene i like stor grad ogf ellers ikke glemme å utfordre også i dette momentet.

Ved siden av dette skal vi jobbe videre med å generalisere sitt, dekk og stå, både på avstand, i fri bevegelse, i baklengsmarsj og i utgangsstilling. Dette ønsker jeg å ta tak i snarest, både fordi det har stått på tapeten en god stund og fordi jeg ønsker å virkelig ta tak i momentene

  • Stå under marsj
  • innkalling med stå
  • Signalkontroll på de alle tre i bevegense- type mannekeng

Vi fikk ellers forsøkt oss på litt hoppteknikk, noe de fleste kanskje ikke assosierer med konkurranselydighet men snarere agility.Ember har derimot vist seg å ofte lande MIDT oppi LP hinderet, selv om det er lavt, og jeg ønsket derfor tilbakemeldinger på dette. Fanny mener at også LP hunder har godt av å lære teknikk ift hoppet, noe jeg ble fort enig i da vi fikk se Ember sin teknikk under en økt med fokus på nettopp dette. Hoppteknikk viste seg i tillegg å være KJEMPEARTIG så dette skal vi så absolutt gjøre mer av! vi fikk gode tips på både øvelser og hunderkombinasjoner!

Ember og jeg har storkost oss ila helgen, både med trening, hyggelige samtaler, godt vertskap og nye bekjentskaper. Ember var ikke spes interessert i Fanny og thomas sine små valper men falt ganske pladask for Marlene sine huskydamer. Vi syntes tydeligvis begge to at det er hyggelig med nye bekjentskaper ;)

Takk alle sammen for en super og svært produktiv helg

Ember vel hjemme, men ikke HELT ENIG i at den artige langhelgen
er over allerede.

lørdag 20. november 2010

Fokus og balanse

Her om dagen skrev Lone et innlegget "kurskveld nr5", der en av de tingene hun skriver om er momentet "dekk og hold posisjon".
Eine, Lones hund, er i slekt med Ember og begge er de hunder med mye liv og lyst.
Jeg anbefalte Lone å bruke litt omvendt lokking i begynnelsen for å få Eine til å fryse i posisjon, ligge i ro, og på Lones spm om det ikke var vanskelig å fjerne denne igjen uttrykkte jeg at "Nei det er lett som en plett".
Jeg benyttet meg av dette på Ember i akkurat samme situasjon, han ble fort flink til å ligge musestille over lengre perioder og den omvendte lokkingen ble fort borte.

Veeel, NÅ tror jeg derimot vi har et lite prosjekt framfor oss. Jeg syntes utelukkende det er artig med en hund som vil MYE, men det bringer selvsagt også med seg nye utfordringer, slik som det å hele tiden ha fokus på stadgan: det å kunne holde en posisjon. Det å holde roen og "cool'en" vil mest sannsynlig være et livslangt fokus på denne lille ivrige skapningen.
Desverre er jeg enda ikke helt blitt vandt til dette og tar megselv i å "missligholde" dette fokuset. Jeg burde skamme meg. Legg blandt annet merke til begynnelsen på begge disse filmene jeg legger ved. Jeg LOVET megselv for en stund siden at jeg ikke skulle sette igang med selve treningen før Ember klarte å stå i ro, ha dette som en slags "igangsetter" av meg. Jeg var flink en liten periode, men se nå: Han står ikke stille et eneste sekund men tramper uavbrutt eller hopper og spretter rundt meg. Huff.... skjerpings!!

Vi har den senere tid jobbet med de frivillige posisjonsskiftene dekk- og sitt opp, noe som for Ember innebærer mye aktivitet og intensitet. Ember har svært lett for aktivitet og det å shape fram nye aktive atferder er sjelden noen utfordring, det som i hans tilfelle krever endel trening er det å sette disse i system og på signal ;)
Igår hadde i vår første økt med det å vente på signal. Jeg hadde planlagt å legge endel verdi ned i det å bare holde posisjonen mellom skiftene, men at fokuset ila øketene skulle bli nærmest bare dette hadde jeg ikke ventet. Jeg har trent både det å holde posisjonene dekk og sitt på trening, uten å blande inn posisjonsskiftene, og dette har gått veldig bra.
Nå er det slett ikke rart at han koblet disse øktene med skifter da disse er shapet inn på det samme teppet vi trente på under disse øktene, men uansett: Fokus kommer til å ha følgende prioritering framover

  1. Holde posisjon- det skal legges mye verdi i dette
  2. Fjerne den omvendte lokkingen- og dette tror jeg ikke vil bli like enkelt som når Ember holdt posisjonen i dekk, og enda ikke hadde lært et skifte. ;)
  3. Skiftene.... som jeg for all del tror blir kjempe fine til slutt :D

Og så skal vi kjøre mange frivillige dekker- og sitter uten skifter!!




Vi kjørte også en liten økt med det å holde fast apportbukken, nå i utgangsstilling.
Det er egentlig bare selve innkomsten som gjenstår da han har fin fart og intensitet ut og griper apportbukken med et godt grep. Jeg ønsker å ha på plass et godt grep i utgangsstillingen før vi begynner å kjører frivillige innkomster med apporten. Vi har fjernet den omvendte lokkingen når han holder fast i front, men ser at jeg heller ganske ubevisst bruker denne når han skal holde fast i utgangsposisjon. Hmmmmm... dettemå fjernes sporenstreks ;)



Pipingen i bakgrunn er MaxiTaxi som også vil være med... han fikk en økt m stimuluskontroll på snurr og frivillig løfting av labber på avstand til slutt :D

søndag 14. november 2010

Stollek

Kjersti og jeg leste begge referater fra Maria kurs i Hønefoss helgen 23-24okt. Gjengen på kurset fikk i lekse å lære hunden å runde en stol/gjenstand fram til neste samling. Dette er en flott "ta i" øvelse bort fra fører samt at det er en genial måte å få hunden i fart mot deg om du trener innkalling m stå eller dekk.
Jeg påbegynte dette med Ember allerede for flere mnd siden, men så var det dette med de gode hensiktene da. Hjelper ikke om man ikke gjør noe med de!! Etter 1 økt ble det hele glemt.

Motivert av blandt annet Christine sin blogg ble enige om å utfordre hverandre. Ikke kan VI være noe dårligere enn deltakerene på Mariakurset ;)
På 3 uker skulle vi lære Gøye og Ember å runde en stol på 10meters avstand.
Imorgen har det gått 3 uker siden utfordringen ble gitt og status er følgende:

Ember kan runde Stolen om han først sendes på kortere avstand.
Om jeg hadde sendt fra 10m på 1 forsøk tror jeg ikke han ville klart det..... pr. idag.
Han har suuper fart på kortere avstand, men blir nok litt usikker når vi øker opp til 10. Her blir farten ut noe redusert. Ikke så rart med tanke på hvor lite vi har fått gjort dette.... Ønsker meg innendørs treningshall med GODT underlag hundene ikke spinner avgårde på!!!

Jaja.. har vi klart det da kjersti? Gjalt utfordringen på 1 forsøk?

Litt film:

fredag 12. november 2010

Superhunden, Personlige egenskaper

Ember er nå blitt 8mnd og er alt jeg noen gang har ønsket meg i en hund. Jeg vet dette kan høres blærete ut, men det er overhodet ikke ment på den måten. Jeg mener ikke å være en skrytepave, snarere å uttrykke min glede og begeistring over denne lille gule skapningen!
Det er tross alt ikke min fortjeneste at han innehar et knippe personlige egenskaper som gjør han til en fryd å trene. Den æren får jeg gi oppdretter, foreldrenedyrene og ellers naturens gang :) Det er derimot et faktum at jeg nå for første gang får kjenne på akkurat hvor mye hundens iboende egenskaper og personlighet har å si for trening.

Jeg har flere ganger hørt folk uttale at "hundens motor er helt avgjørende for hvor langt man vil nå i treningen". Da jeg tidligere ikke har hatt hunder med Ember sin "drivkraft" har jeg misslikt dette utsagnet. Fremdeles syntes jeg det blir svært feilaktig å tilskrives hundens motivasjon dens generelle energinivå eller temprament, hundens motivasjon påvirkes av en mengde ulike faktorer, men gud hvor mye lettere det er å jobbe med en hund som innehar et visst sett iboende egenskaper.

Man skal være varsom med å bruke termer som "motor" og "drivkraft" da hundemiljøet og fagmiljøer enda ikke har kommet fram til definisjoner av disse, eller termer å enes om når man fokuserer på slike fenomener. Ofte har jeg hørt "mye motor" brukt på hunder jeg rett og slett har oppfattet som fryktelig stresset.
En ting som derimot er helt sikkert er at Ember innehar en personlighet med mye energi, et allment høyt energinivå, som utløses lett. Han er en rolig hund innendørs, men ute på tur eller i treningssammenheng er han som en V8 motor, tråkker man på gassen brøler motoren ;) Det å løpe innehar en indre motivasjon, det er belønning nok i seg selv å få strekke på beina og suse gjennom terrenget, noe som også påvirker treningen i positiv retning!
I tillegg til dette har en genetisk konstruksjon med en årvåkenhet, lydhørhet og et humør som gjør at han møter nye utfordringer og situasjoner med en positiv innstilling. Han er så glad at det gnistrer av han!!
Ofte assosieres "reaktivitet" med noe negativt, dette er et begrep vi ofte setter i sammenheng med problemhundproblematikk. Etter at Ember kom i hus har jeg derimot fått oppleve at dette også kan være svært positivt. Ember reagerer med en intensitet i treningssituasjoner jeg tidligere har har jobber hardt mot og drømt om, og dette kommer helt naturlig! Han "trykker til" med fart, intensitet og raske bevegelser uten at jeg egentlig har lagt noe vekt på dette!

Uansett hva man syntes om begreper som "motor", "drivkraft" etc er det ikke å komme utenom at jeg har fått en liten oppvåkning. Jeg skjønner nå hva folk har henvist til i samtaler rundt disse termene og ikke minst hvor stor påvirkning hundens egenskaper har på treningen eller resultatet av denne. Ember har en kombinasjon av medfødte egenskaper som gjør at jeg nærmest kjenner et press. Hos den riktige føreren er jeg sikker på at han hadde kunnet nå hvor langt som helst.. Om jeg klarer å føre han dit vet jeg neimen ikke, men jeg skal gjøre så godt jeg kan ;)

fredag 5. november 2010

Hinki Pinki

Nei, ingen av hundene halter. Overskriften henviser denne gang (takk og lov) ikke til helsemessige plager eller skader, men til Ember sin nye fri ved fot.

Man får det man forsterker, det skal være sikkert og visst, og noen ganger forsterker man helt ubevisst fram bevegelser man egentlig ikke vil ha.
Jeg har belønner høye benløft den seneste tiden, syntes jo dette er flott å se på, men har nok ikke klart å formidle til Ember at dette gjelder BEGGE framben og at han skal ha like mye ”tyngde” i begge ben når han setter de ned igjen! Jeg ønsket å få fram en "flashy" men jevn og balansert fri ved fot. Vel, shame on me!
Ember er en liten krabat som vil FRYKTEKLIG mye, han er glad i fart og spenning, er en runner som helst vil galloppere- og det FORT. Når jeg nå har belønnet litt for mye ”armer og bein” har dette bare ballet på seg. Hans nye fri ved fot ser nå mer ut som halting enn høye benløft med swung og spenst.

Jeg tror ikke det finnes noe lett svar på hvorfor det har blitt som det har blitt, men Ember sin iver/ attityd i treningen, min timing- og mine belønningsritualer samt mitt feilslåtte forsøk på å sette han inn i den mentale sinnsstemning jeg ønsket har nok alle hatt innflytelse. Uansett må jeg bite i det sure eple og konstatere at vår FVF ikke lenger er like ryddig.
Jeg har selvfølgelig forsikret meg om at dette ikke er noen reell halting pga smerter el ubehag. Han halter ikke i baklengs marsj, ikke på tur, ikke når jeg mønstrer han og ikke i noen andre gangarter, kun under FVF.

Jeg oppdaget først denne ”haltepinke” gangen Torsdag forrige uke, og har siden det diskutert bevegelsesmønsteret med flere dyktige instruktører/ hundetrenere
Noen mener jeg ikke bør fokusere nevneverdig på dette, at han med tid og modning mest sannsynlig vil legge av seg denne gangen selv og at dette er helt typisk for retrievere med mye motor og glede i treningen.
Andre mener man bør ta tak i dette med en gang slik at det ikke fastner til å bli et permanent bevegelsesmønster. One time is a fluke, two times is a trend, three times is a habit!!Selv heller jeg kraftig mot det siste, jeg vil ikke ha dette i fremtiden og er overbevist om at det mest sannsynlig vil bli et automatisert bevegelsesmønster dersom jeg lar det skure og gå!
Ofte er det slik at vi "kjøper" enkelte bristende momenter for å sikre en god helhet, men dette bevegelsesmønsteret er i MINE øyne ikke et bristende moment, for å sette det på spisser er det nesten hele helheten!! En særdeles viktig ferdighet da denne går gjennom hele programmet og ofte gir dommeren et viktig førsteintrykk av ekvipasjen. Nei jeg vil ikke at det skal se uryddig ut!!

En liten snutt av Ember sin nye fri ved fot, tatt den dagen jeg først bet meg merke i dette:


Ja så hva gjør man da? Neimen om jeg vet, har jo aldri vært borti denne problematikken tidligere. Planen er derimot å
  • Kutte ut klikkeren: Det er lett å belønne litt for presist IDET han løfter "hinke beinet". Ember har i tillegg til dette en veldig fin respons på klikkeren, men den jobber litt mot oss akkurat her. Han hopper/ spretter ofte til, og ergo får han ofte godbiten servert rett etter at beina har vært i luften- ikke i bakken.
  • Legge om belønningsform og plassering: Jeg skal heretter påse at han står med begge frambein godt plassert, med "tyngde og balanse", når godbiten serveres. Dette skal jeg gjøre både gjennom omvendt lokking og gjennom det å belønningsplassere langt ned. (Ember må legge tyngde på begge framben for å få tak i godbiten)
  • Legge om mentale innstillingen: Da Ember er en hund med MYE futt og fart vil det ikke være dumt å legge om forventningen til intensitet i denne øvelsen, fra INTENS -til jevn og balansert. Jeg kan ikke se annet enn at han uansett vil ha god attityd og et godt engasjement. Det skal ikke trenes FVF i begynnelsen av et pass, ingen flere "kaste el. jakte på belønninger" og ingen flere belønninger for "armer og bein". Kanskje ville det være positivt å innføre selvkontroll-momenter i FVF, slik at han må konsentrere seg mer og dermed går ned i intensitet? feks. leke synlig i hånden men at han må overse denne? Her kan vi jo bygge på i det uendelige og dessuten er det god kvalitetssikring.
  • Jeg skal forsøke en periode å enten gå saktere- eller raskere enn vanlig. Bevegelsesmønsteret er på sitt værste når jeg går "vanlig", han har da "tid" til å løfte frambenet høyt. (blir mer oppover enn framover bevegelse) Rolig gange ønsker jeg å gå for å få tyngde i steget. Raskere gange for å forsøke å forhindre at han får løftet det like høyt, men heller framover for å holde følge.

Noen som har noen gode tips er de hjertelig velkommen!!!!

mandag 1. november 2010

NÅ skal jeg!!

NÅ skal jeg!
Inspirert av alle flinke freestylere, og det faktum at jeg skal holde et shaping kurs rundt juletider, SKAL jeg lage et freestyleprogram med Maximus! Nå skal vi kose oss med å shape fram masse kule momenter...
En av tingene jeg har i tankene er en form for "Spanish walk". Vi har jo det å løfte et bein HØYT på plass allerede, dette blir vel en HELT NATURLIG påbyggning ;) Hadde ikke det vært kult?



Jeg har stor repekt for de som driver med freestyle, de er ofte svært flinke hundetrenere, systematiske og kreative. Nå skal jeg ogå prøve meg :D

Planen er å shape fram noe nytt

  • Løfte begge framlabbene, kanskje i en form for "spanish walk"?
  • Hoppe over meg på et eller annet vis
  • Mellom bena
  • Trave/ løpe rundt meg
  • Jobbe vendt vekk fra meg

Men også børste støv av de "gamle" triksene vi shapet fram en gang for leeenge siden. Dette blir bl.a. rygging, bukke, slalom og snurre. Dessuten har vi jo endel rene LP ferdigheter vi kan benytte os av, bl.a. sideveis forflyttninger, fremadsending

Meeen, å helprofft som dette blir det nok ikke! ;) Legg merke til at Tina Humphrey her har lært hunden gallppbytter. Wow, er det rart man lar seg imponere??!!!!