torsdag 10. februar 2011

Lettvinte løsninger

Jeg har forsøkt meg på noen lettvinte løsninger i det siste.
For å være helt ærlig har jeg vel tvilt litt selv, men tenkt at

"Den største feilen man kan gjøre her i livet, er å være konstant bekymret for å gjøre en".
(Elbert Hubbard)

Så jeg har forsøkt, og konstatert at DE IKKE FUNKER ;)
Om ikke annet har jeg lært at det ikke er noen krise å gjøre feil, at feilene kan rettes opp igjen, og kanskje har jeg til og med fått litt bedre dømmekraft? Ja for når jeg først er inne på ordtak er det et gammelt militært ordtak som sier at

"God dømmekraft kommer av erfaring. Erfaring kommer av dårlig dømmekraft".

Ja så da er jeg en erfaring rikere, er godt i gang med å rette opp og gjør ikke DE feilene igjen.

Det jeg har gjort er å "slurve" med neseprøven og avstandsforflyttningen dekk-stå. Jeg fatter og begriper ikke at folk får denne neseprøven til å fungere når de gjemmer neseprøven med lukt i høyt gress og deretter flytter de nærmere og nærmere en haug pinner uten lukt.
Jeg vet ikke om det bare er jeg som har liten tålmodighet eller er vandt med at læringen går fortere/at vi kan øke kriteriene raskere, men for min del ble dette hvertfall BARE tull.

Helt siden i høst (!!!) har jeg forsøkt meg fram med Maximus på denne måten. Det hele skulle liksom gå så raskt, men nei. Vi kom jo aldri videre!
Idet pinnen med lukt lå i nærheten av pinnene uten lukt var det hipp-som-happ hvem han valgte. Og så var det å gå laaaangt tilbake å legge pinnen med lukt laaangt unna de andre igjen. For det finnes jo ingen mellomting når men gjør det etter denne metoden! Det var ingen god løsning for Maximus å jobbe med diskrimineringen og apporteringen samtidig. Han søkte fint til det var synlige pinner å apportere tilstede.

Nei, til slutt ga jeg opp. Valgte post-it metoden og VIPS.. på 8 økter à 3-4min er dette resultatet



Nå skal det sies at jeg Begynte å jobbe med post-it lappene når Maximus bare var valp/unghund, men etter hva jeg husker syntes jeg det ble så mye med lapper og skjegg.
Vått skjegg med sikkel + limet på lappene var ingen god kombinasjon.
Nå kan jeg ikke fatte og begripe hva det var jeg syntes var så vanskelig med dette. Det har overhodet ikke vært noe problem!! Maxi kunne altså markere lappene på veggen fra før og etter en økt med repetisjon av dette var det bare å gå igang med søket. Les mer om denne metoden i Siv sin gamle blogg: HER

En av årsakene til at dette har gått så fort må sies å være det at Maxi er en rolig og konsentrert fyr. Ember jobber også med denne neseprøven, men med en slik energibombe- der ALT skjer med heftig begeistring har jeg måttet legge ned MYE arbeid på det å kunne holde markeringen lenge nok. Vi jobber nå med det å kunne holde frys-markeringen til tross for at jeg forstyrrer med blant annet omvendt lokking. Dette syntes han ikke er lett.
Noe av det geniale med denne metoden er nemlig at det er forholdsvis enkelt å se hvor det brister og ha del- momenter å gå tilbake til.
Jeg trodde Ember hadde en grei nok markering, helt til jeg satte på forstyrrende lapper.
Det jeg da så var at han flyktig kunne markere riktig lapp og deretter gå videre i søket, før han markerte rett lapp igjen. Jeg vil at han skal fryse på FØRSTE forsøk, ikke "slippe" lappen og gå videre i søket når han først har funnet den med riktig lukt! Ja, så da var det bare å gå tilbake å jobbe mer med markeringen utenfor søket!

Min andre lettvinte løsning var bevegelsen fra dekk- til stå i avstanden. Maximus har nå lite fremdrift i de andre momentene, men her var det en del. Jeg har forsøkt alle mulige "lure" løsninger, blant annet belønningsplassering bak og det å forhindre han rent fysisk fra å trekke frem. Vel, dette fungerte heller ikke selvfølgelig. MEN etter 2 økter med ren shaping av skiftene ser det hele allerede mye bedre ut.
Jeg fatter og begriper det ikke. "lettvinte løsninger" du liksom.. det jeg har holdt på med i flere uker har vært langt mer tungvindt enn bare å skifte strategi eller gå inn med momenttrening med en eneste gang!!

Ja, så det jeg altså vil dele med dere
GÅR IKKE TRENINGEN FRAMOVER SÅ GJØR NOE MED DET! GJØR OM! SKIFT STRATEGI


Jeg måtte poste dette innlegget på nytt da jeg tydeligvis hadde rotet med noen HTML-koder som forandret utseendet på hele bloggen. Når jeg slettet innlegget forsvant selvfølgelig også kommentarene. Jeg har derimot tatt meg friheten til å klippe de ut og lime de inn i denne "utgaven" av innlegget.


Dagny:
Åh så kul med film!!! Ser ju kanonbra ut! Jag körde postitlappsmetoden med min gammelhund och det funkade inte alls blev bara massa hets och inget luktande men det är ju kanon att den funkar! Med Olle har jag istället kört nosmarkering direkt på pinne och sedan lagt dem bland värmeljus som inte luktar mig såklart för att få på näsan att man inte bara markerar vilket föremål som helst utan en pinne som luktar mig. Har funkat kanon sedan att införa fler pinnar för det är som att hans bild av att han ska markera en pinne som luktar mig är är så tydlig. Men det är ju så olika på hundar, har ingen aning om hur jag ska göra med Rut...

Kjersti:
Så bra at du skriver om dette nå, for jeg hadde tenkt at jeg burde startet å trene dette med Gøye. Og vips så ble jeg veldig motivert, så i kveld skal det trenes frysmarkeringer :-)

Kari Anne:
Enig med deg i at lettvinte løsninger sjeldent fungerer.
Men for at man skal skifte strategi, så må man kjenne til alternativer, og det er nok der det skorter for de fleste, meg selv inkludert.
En ting er sikkert; man lærer ingenting om man aldri prøver - og noen ganger feiler :-)

lørdag 5. februar 2011

Framover

Den som ikke orker skryt på grensen til det kvalmende bes om IKKE å lese videre.
Det har blitt mange "hverdagsinnlegg" eller "skryteinnlegg" i det siste, så jeg lover å snart skrive et mer "teoretisk" innlegg flere kanskje vil syntes er interessant, men her kommer det altså nok et innlegg i ren egoisme ;)

Det har seg nemlig slik at jeg er så utrolig glad om dagen, motivert og inspirert.
Jeg har så fiiiiiiine hunder og treningen skrider hurtig framover.
Passeringstreningen skal ikke få så mye plass i dette innlegget, men her har vi helt tydelig gjort et kjempehopp i riktig retning. Hva som er rent fysiologisk og hva som er trening er uvisst, men Ember er helt klart inne i en roligere periode nå enn hva han var for en stund siden. Han er generelt roligere på tur, markerer ikke like frenetisk og er ikke på langt nær like elektrisk i passeringen av andre hunder. Vi har hatt flere passeringer denne uken der han relativt rolig har ruslet forbi, interessert men fattet :D

Også i LP treningen skrider det hurtig framover. Vi var så heldige å få trene med Anne-Gry og Udda også denne uken, igår for å være presis. Slike treninger i Kløfta-hallen er ideell for vår del. Innendørs, med gode treningsvenninder og ikke minst forstyrrende hunder!!
Syntes ikke det er lenge siden vi manglet mye både her og der. Nå merker jeg derimot at det begynner å likne på noe! Noe BRA! :)
Vi nå gjennomføre flere av kl 1 og 2 øvelsene konkurransemessig og kjede opp til 3 øvelser.
Lineføringen har et supert engasjement, dekk fra holdt øvelsen fungerer godt, innkallingen er rask og eksplosiv og avstandsdirineringen nydelig.
Stå under marsj er innført i framlengs marsj, her gjenstår det nå kun det å holde posisonen og hoppehinderet er blitt Ember sitt favoritt objekt. Han blir glad bare han ser det og hopper nå fram og tilbake som om han ikke har gjort annet. Hopp teknikken er blitt bra og usikkerheten er som blåst bort.

Ember har lært meg noe om det å hele tiden komme videre i treningen. Jeg har tidligere hatt en tendens til å stå litt å stampe, men med denne lille glade krabaten har jeg fått følt på det å ikke bli værende på det samme stedet for lenge.
For det første er han en positiv og aktiv sjel, jeg har kunnet "prøve meg fram" i større grad
enn hva jeg har følt jeg har kunnet gjøre med Maximus. Blir det for vanskelig har det liksom ikke gjort så mye. Han har bibeholdt aktivitet og sin positive innstilling. På den måten har jeg kunnet øke kriteriet relativt raskt, justert det om det har blitt for vanskelig eller bare "kjørt på" om det har fungert. Ofte har jeg blitt overrasket over hvor raskt jeg har kunnet øke kriteriene, hvor fort disse hundene lærer.

Jeg har forsøkt å dra med meg dette inn i treningen av Maximus og sett til min glede at det tydeligvis er MEG det har stått på. Ikke så underlig kanskje?
Hvorfor jeg har stått slik i stampe med Maximus vet jeg sannelig ikke. Han ER en rolige sjel, noe som helt sikkert har påvirket dette, men han er jo ikke av typen til å "gi opp" han heller!! Han jobber seg rolig og konsentrert gjennom kriteriehøyningen.
Overtroisk atferd fra min side? Jeg er helt sikker på at jeg har vært redd for at alt skal bryte sammen dersom kriteriene ble økt for raskt, og så ser jeg sannelig at treningen har vært ineffektiv grunnet dårlig satte kriterier. Jeg har ikke økt de raskt nok, og dermed brukt mye lenger tid enn hva jeg burde!
Et av de momentene jeg virkelig har fått følt på dette med å øke kriteriene raskt nok med Maximus er "neseprøven". Gud hvor fort jeg har kunnet øke kriteriene når jeg bare har turt!
Det tok ikke lenge før denne konsentrerte herremannen fattet poenget med å lete etter liten post-it lapp med min lukt på veggen. Han lette fort meget bevisst etter akkurat denne, nesen gitt i et. Å innføre "forstyrrende lapper" uten lukt gikk ganske så problemfritt, han lette fremdeles etter den med lukt. Vi hadde ikke hatt mange øktene før jeg dristet meg til å gjøre om, legge post-it lappene på gulvet i steden for å lime de på veggen. Og VIPS.. etter 1 økt med dette, der han fremdeles lette målbevisst og konsentrert etter lappen med lukt, la jeg ut flere neseprøvepinner sammen med post-it lapper på gulvet. OG SÅ FUNKET OGSÅ DETTE PERFEKT!! Ja jeg har nok undervurdert den hærlige skjeggbamsen :)

Nå er det bare å stikke fingeren i jorda og TØRRE drive treningen framover! Dette gjelder forsåvidt også kjedingen. Hver bidige trening framover SKAL jeg kjede, for nå er det ikke lenge til begge hundene er startklare. Maxen i kl3 og Ember i kl1.
Dette skal bli en spennende vår/sommer :D