onsdag 18. mai 2011

Lp-labbe og Rampe-riesen

Vi trener på og jammen går det ikke framover!
Ember storkoser seg med både leksene til Amokk kurset og diverse kl2 og elite øvelser.
Jeg meldte Ember på to stevner i kl1, men da opprykket kom i boks på første tenkte jeg å benytte det andre stevnet til debuten i kl2. Pengene er jo allerede betalt, må bare ta kontakt med stevneleder og høre om det lar seg gjøre å bytte klasse. Dersom dette lar seg gjøre har vi 2mnd på oss, noe som pr. dags dato virker tistrekkelig.

Gjennom "mannekeng" leksen har vi nå både stå- og dekk under marsj, vi har god signalkontroll, momentene er stabile, raske og momentane. Det svakeste momentet i mannekengen er sitt'en, men da det fungerer godt under baklengs marsj er det bare tiden av veien før denne sitter under vanlig marsj.
Stolleken fungerer fint, vi er nå oppe i ca 15-20 meter, og Ember har godt driv både ut og inn. Jeg har forsøkt å slenge inn noen Stå-signaler og dette har fungert over all forventning.
Post-it lappene til neseprøven ligger nå på gulvet, jeg har innført lapper med fremmed lukt (Torgers) og utfordret allerede på dette stadiet med å dra opp Embers stressnivå før han skal diskriminere mellom lappene. Fremmed lukt går greit, men det å gå fra heftig lek til konsentrert søk er ikke liiiiike greit ;) Jeg er derimot svært fornøyd med progresjonen. Når jeg fikk leksen om å inneha frysmarkering på neseprøvepinnene til neste samling hadde jeg mine tvil om dette ville la seg gjøre. Nå er jeg ikke i tvil: KLART VI KAN!

Ved siden av dette jobber vi med hoppehinderet, apportene (både tre og metall) apport dirigering (med skåler) og ruta. OG innkomstene/ utgangsstillingene. Det er nemlig her det brister om dagen, innkomstene er for grunne jevnt over. Da Ember er blitt skikkelig god på den grunne innkomsten, - har fått automatisert denne gjennom ex antall repetisjoner (skammer seg), har jeg like så godt begynt på nytt. Jeg har sett utrolig mange fine innkomster innlært med Eva sin "stolpe" metode og gir derfor denne nå et godt forsøk. Skal bli spennende!!

Merk mine ord: JEG SKAL ALDRI MER BENYTTE KLOSSEN, TIL NOE SOM HELST!!

Og så en liten gjennomgang av kl2 programmet:
Fellesdekk- 2 min skjult fører. MÅ FÅ UT FINGEREN!! IKKE KJØRT MER ENN 1/2 MIN
FVF. OK
Dekk under marsj. OK. (husk bli liggende)
Innkalling fra sitt, med stå. LEGGE PÅ EKSPLOSIV START SISTE ETAPPE. OBS INNKOMST
Stå under marsj. OK. (husk bli stående)
Ruta, ca 10m. FÅ UT FINGEREN!! SÅVIDT BEGYNT!
Apport, tre. FINT OPPTAK, GOD FART, OBS INNKOMST
Hopp over hinder, med sitt. SETTE SAMMEN. OBS INNKOMST
Avstand OK. OVERDRIVE AVSTAND

Og så er det rampe-riesen-gutten da!
Jeg har nå ENDELIG funnet "fred" med at Maxi og jeg ikke kommer til å nå de store neonlysende målsetningene jeg hadde satt for oss. Det har jommen meg tatt tid!
Lenge har jeg sagt det til meg selv, men ikke sloppet håpet og ikke villet innse at det rett og slett ikke ble som jeg hadde tenkt og drømt. Både Maxi og jeg har jo villet så fryktelig gjerne!
Jeg meldte oss til og med på et stevne nå i Juni, i vintres når vi var inne i en god periode. Nesten litt vemmelig å tenke på at egne ambisjoner kan lage så mye trøbbel, for enselv vel og merke. Maxi har ikke blitt trent dersom jeg har vært i den minste tvil om form, men nettopp det å hele tiden evaluere form har skapt hodebry, bekymringer, lange treningsavbrutt og stadig dårligere motivasjon hos meg. For når vi først har trent har jeg ikke kunnet nøye meg med noe som har vært "halvveis". Man trener mot målbilder og disse inneholder klare formeninger om intensitet, fart, eksplosivitet og nøyaktighet.

NÅ har jeg derimot endelig klart å få sinnsro. Maxi er en kjempestor maskott, og en ramp :D
Det passer oss egentlig ganske perfekt. Jeg tror det hadde vært vanskeligere for meg dersom jeg ikke hadde hatt Ember å trene målrettet med, men nå har jeg jo heldigvis det!!
De siste månedene har jeg klart å trene Maxi bare for hygge og kos. Det er ikke så farlig med kriteriene, nøyaktigheten i utførelsen.. Maxi må mer enn gjerne få gjøre sin egen vri. Bare vi har det hyggelig og koser oss er alt vel :D
Vi trikser litt, gjør det han syntes er det desidert artigste her i verden (ved siden av å skremme vel og merke ;), shaper tull og tøys.
Jeg skulle hatt videokamera slik at jeg kunne lagt ut en liten snutt. Han er jo til å spise opp!!

tirsdag 3. mai 2011

Lekser Amokk

Gjett om det er deilig å kunne legge kl1 bak oss og nå jobbe videre mot de andre klassene.
Da jeg den seneste tiden har prioritert trening fram til stevnestart har jeg ikke fått kommet ordentlig igang med leksene vi fikk til neste Amokk- samling.

Leksene er som følgende:

  1. Ember skal henge i halsbåndet mot en leke jeg har kastet
  2. Vi skal kunne gå en hel manekeng
  3. Ember skal kunne runde en stol på 15 meter og stoppe på stå
  4. Inneha frysmarkering på pinner

Status pr. dags dato:
  1. Henger i halsbåndet mot leke i fart. Ball som triller eller fille i lufta.
  2. Innehar stå under marsj, dekk og sitt under baklengs marsj, på signal. Dekk og sitt kan bli raskere.
  3. Kan runde en stol på 10m. Kan momentet "stå", i bevegelse. Nært meg, når jeg går/ løper bakover. Ikke på lenger avstand fra meg.
  4. Akkurat gått fra liten lapp til "normal stor" lapp med lukt, på vegg. Den lappen han leter etter er nå like stor som de luktfrie. Noe prøving og feiling, testfase, men det går fremover. Stort sett er søket fint og markeringen tydelig.

Planen denne uken:
En liten økt på hver av leksene, fordelt på 2 treningsstunder ila dagen.Feks:

  • Morgen: Driv/ Belønningsutvikling (Drag i halsbånd) + Stol/stå-moment
  • Ettermiddag/kveld: Mannekeng + neseprøve

    Driv/belønningsutvikling:
    leke- få opp pulsen og intensiteten, vinne leken, hive denne og etterhvert vente til leken ligger død før jeg slipper.
    Deretter øke "liggetid" med sekunder. Kriteriet for å få lov til å springe ut/hente leke er drag i halsbånd! Korte økter, høy intensitet. MYE lek!

    Stol/stå moment:
    Jobbe med momentene hver for seg. Ember må kunne momentet "stå" på avstand fra meg (ikke i bevegelse), i bevegelse mens jeg står stille og i bevegelse på avstand fra meg!
    Stolen er så og si i boks, men her skal det jobbes med fart inn til meg som kriterie. Løper han ikke FORT skal han ikke få belønningen, men ertes med denne. Suuper belønning for at han "tar i"!

    Mannekeng:
    Sette kriteriet på raske neddekker og sitter under baklengs marsj. (frivillige)
    Når disse sitter ønsker jeg å kjøre signalkontroll økter under baklengsmarsj, før jeg introduserer momentene i vanlig marsj. Kommer ikke til å kjøre mange øktene med et og samme moment i vanlig marsj men raskt innføre signalkontroll.

    Neseprøve:
    Søket og markeringen skal bli enda sikrere.
    Vil at vi skal ha jobbet oss gjennom testing fasen før jeg legger post'itene på gulvet.

    Og så må jeg ikke glemme å ta fram igjen de kl2 momentene vi allerede har jobbet noe med: Apporten og ruta.

    Wiiiii så gøy det skal bli å komme igang med nye øvelser og momenter. Det er tross alt momenttreningen jeg syntes er desidert artigst!! :D

  • mandag 2. mai 2011

    Embers LP debut

    Da har Ember debutert i LP ringen!
    Jeg prikket ut et stevne i februar, et middels stort stevne i Moss hundeklubb da jeg har hørt bare godord om dette, og igår var dagen altså kommet.

    Jeg var svært spendt, for å si det mildt. Oppkjøringen den siste uken ble ikke ideell da Ember tråkket over i sin ville ferd ut av bilen fredagen uken før, ble halt noen dager, og dermed måtte holdes i ro fram til 2 dager før stevnestart. I tillegg til dette skulle det bli spennende å se hvordan han taklet stevnemiljø, med alle de forstyrrelser og inntrykk dette innebærer.

    Heldigvis fikk jeg fort følelsen av at dette kom til å gå veien. Ember var klar til å jobbe idet han kom ut av bilen og brydde seg lite om forstyrrelsene på plassen.
    Jeg var så heldig å ha med meg min egen Coach, nemlig Ellen, som holdt meg i ørene. Minte meg på slagplanen, type oppvarming etc, og påså at jeg ikke begynte med tull i siste sekund (som å terpe på øvelser når nervøsiteten meldte seg).
    Vi gikk en lang tur i området og etter flere timers venting, vi var start nr 25, ble det endelig vår tur.


    Dommer var Elisabeth Isaksen og slik ble karakterene:

    Visning av tenner: 10
    Fellesdekk: 10
    Til tross for at hunden ved siden av reiste seg og fikk en av de andre hundene med på "jaktlek" rundt i ringen!!
    Lineføring: 8,5
    Her sier dommer at "det er trist at en så fin fri ved fot skal ødelegges av fører".
    Får trekk for at jeg "gjør for mye" av temposkiftene. Visste ikke at man trakk for dette tidligere, men nå vet jeg det. En erfaring rikere!

    Dekk fra holdt: 10
    Innkalling fra sitt:9,5
    Trekk for at jeg går ifra hunden når den sitter skjevt! Nok en ny og fin erfaring å ha med seg. Visste ikke at man trakk for dette heller. Må etablere rutiner for å påse at hunden sitter rett!
    Stå under marsj: 10
    Fritt hopp over hinder: 9,5
    Grunn/ noe skjev innsitt
    Kontroll av hunden på avstand: 10
    Helhet: 10
    Og her fikk vi dagens tilbakemelding: Dommer sa at vi ga henne gåsehud på ryggen og dermed fortjente en soleklar 10 på helhet :) Den kommentaren vil jeg kunne leve på et halvt år frem i tid!!!

    Poengsummen ble til slutt 193,5 poeng, noe som holdt til både opprykk og vinner av klassen.



    Nei dette var artig.
    Det beste ved hele opplevelsen var følelsen jeg fikk i ringen. En god balanse mellom detaljer og helhet på treningen den siste tiden har ført til at det har blitt mindre nervøst for MEG å gå kjeder. Jeg følte meg trygg på at han ville holde. Og Ember jobbet på han, som en liten helt. Han var med, hadde fult fokus på vårt, fra start til slutt. Nå er det bare opp til meg å klare å opprettholde dette, forvalte den flotte hunden jeg har på best mulig måte!!

    Ember og jeg poserer for fotografen. Først med Caps'en vi vant, men som jeg ikke følte meg helt komf i, og deretter uten. Uten er mer oss!!