torsdag 21. mai 2009

Einstein


Einstein sa engang
"Try not to become a man of success, rather to become a man of desire",
og dette skal være mitt mantra framover!
Ok, så får jeg ikke trent de få momentene som må til for å "fullføre" LP I programmet. Kanskje får jeg ikke startet i Bengtsfors den 14 august i min higen etter "suksess", men dette skal ikke få påvirke min lyst eller mitt ønske om på trene hund!
Det er ikke suksessen vi vokser på, snarere veien vi går for å eventuelt nå dithen!!

Denne rimelig intense, ja nærmest lidenskaplige interessen, var tilstede leeenge før jeg ble bitt av konkurranse-basillen. Går jeg litt i meg selv finner jeg faktisk ut at det ikke er SÅ artig å starte, dette blir på en måte den ultimate testen på om man har fått til treningen til slik man ønsker, men er på ingen måte selve motivasjonen eller driven bak alle treningstimene.
Ikke for min del i alle fall.
Jeg trener hund fordi jeg begjærer kunnskap, finner trening av hund og læring generelt fasinerende, er en belønningsjunkie, elsker å inngå i et positivt og aktivt samspill med hunden, stortrives i det miljøet jeg har rundt meg av liksesinnede og oppnår en viss form for selvrealisering idet vi får til det vi ønsker.

Herved er derfor alle "leie" tanker om hva vi ikke kan gjøre skuffet bort til fordel for nye positive tanker om hva vi KAN ta tak i!! Jeg begjærer mer kunnskap og erfaring!!
Endelig kan jeg virkelig sette igang med øvelser jeg lenge har nedprioritert. Og hvor artig vil det ikke bli å sette alle kluter til i øvelser som
  • Gå foran i line
  • Budføring
  • Ruta
  • Hopp over hinder
  • innkalling med stå
  • Fullføre apporten etc etc

Vi begynte så smått med Ruta igår, samt jobbet videre med apporten, og heldigvis kjente jeg trangen og lysten til å trene videre melde seg for fult! DESIRE dere, det er stikkordet!

tirsdag 19. mai 2009

Frustrasjons blogg

Må si det spøker for lydighetsdebuten vår nå.
Igjen må jeg understreke at det ALLER viktigste SELVFØLGELIG er hundens helse og velvære, men det er uten tvil ufattelig kjedelig at vi billedlig talt befinner oss ca 3 meter fra mål, men ikke får lov til å krysse målstreken.

Årsaken til dette er nye veterinærforbud mot å trene dekk, av noe slag, fram til 1 juli.
Jeg blir ikke klok på dette... denne rare strekkingen. Vi er alle som har sett dette, veterinærer, dyrepleiere, treningskamerater og meg selv såklart, i villrede når det kommer til hva dette kan være. Jeg blir derimot mer og mer overbevist om at det har noe med mage/tarm å gjøre.
Samtidig er det hele så diffust at dette blir ren gjettning, basert på magefølelse snarere enn noe annet.

I samråd med Veterinær har jeg derfor bestemt meg for å prøve et annet for, et ID för for sarte mager, og KUN bruke EN sorts godbitbelønninger fram til neste veterinærbesøk den 1Juli.
Noen som har noen forslag på hva jeg kan bruke?? Godbiter som er milde på mage og tarm!?
Vi får håpe vi blir noe klokere, om ikke annet kan vi hvertfall luke bort selve basisforet og flertallet av godbitene som årsak til eventuell mageknip.

Det rare er derimot at han flertallet av dagene tilsynelatende kan få alle mulige sorters godbiter og former for hundemat til det nærmest tyter ut av ørene på han... uten at dette virker å gir noe som helst utslag. Magen er fin og humøret er på topp. Maximus kan hoppe og sprette, løpe som fanden var hakk i hel både gjennom skogen og på apellbanen... vi kan trene dekk UTEN at det oppstår på flere dager, før det plutselig oppstår igjen.
At det ikke er noe SYSTEM i dette frustrerer meg noe vildsomt! Men at det ER noe det ingen tvil om. Noe plager den vesle gutten min, og da plager det selvsagt også meg!
Haha.. det værste er at det sikkert plager meg mer enn hunden, Maxi har hatt 1 episode den siste halvannen uken som var over ila 2 minutter. Jeg har satt meg fast i "repeat", tenker så mye på dette at man kunne blitt sprø av langt mindre!

Nei huff, måtte bare få ut litt frustrasjon. Det er som tusan, når man første har fått en så über kul hund å trene så får man ikke startet, men må heller bekymre seg for diffus helsemessig problematikk.
FAEN!!

mandag 18. mai 2009

Rundering

Møtte idag Thomas og Fanny for Maximus sin første runderingstrening.. noen sinne!

Etter flere aktive år i NRH er det ikke første gang jeg er borte i denne øvelsen, men når det gjelder innlæringsveien "klikkermetoden" eller "Morten Egtvedt metoden" (bruker disse benevnelsene i mangel på andre eller bedre) er jeg HELT grønn!

Når det gjelder metodevalget ser jeg fordeler og utfordringer ved både den mer "tradisjonelle" og denne mer "klikkerske" varianten. (huff, igjen står jeg i mangel på bedre ord)
Nå er jeg LANGT fra noen ekspert, kan egentlig altfor lite om den innlæringsveien vi såvidt begynte på idag, men tipper jeg kommer til å innta en rimelig eklektisk tilnærming til runderingen: trekke ut det jeg føler er det beste ved begge metodene!

Jeg akter derimot å bli godt kjent med denne for meg nye innlæringsveien, gleder meg til å lære nye innfallsvinkler til momentene og få enda flere verktøy i verktøykassa for runderingen!

Maxi storkoste seg, tenk å få LØPE fram og tilbake i skogen og få nærmest ubegrenset tilgang på goddis og ball, men han var ikke den eneste. Idag gikk det opp for meg akkurat hvor mye jeg har savnet dette. At jeg ikke er kommet igang igjen tidligere!!
Vel, nå råder det HALLELUJA stemning både for meg og Maxer'n.
Neste Mandag er det på'n igjen og alle hjerter gleder seg! ;)
Skog, hund og flotte treningskamerater: kan det BLI bedre?? :)

lørdag 16. mai 2009

Trening og utredning

Onsdag var vi på nytt hos Trond Bergsjø, nå med video av den rare strekke-bevegelsen Maximus enkelte ganger framviser under trening.
Noen ganger, ikke alltid, men utelukkende under øvelser som inkluderer en rask neddekk, har Maximus måtte reise på seg og strekke kroppen sin i en svært unaturlig posisjon. Han ser ut som en forfangen hest, understilt bak og svært framstilt i front.
Jeg har selv tolket atferden dithen at det her er snakk om smerte eller stort ubehag da han blir stående i denne posisjone, til ubehaget tilsynelatende har sluppet taket, før han går tilbake til den øvelsen vi holdt på med. Han lar seg ikke "hjelpe" ut av denne posituren, men blir stående perpleks noen sekunder før alt tilsynelatende er "bra" igjen". Kroppen stivner, halen slutter å logre og blikket får et anderledes uttrykk... Og vips så er han seg selv igjen: aktiv med logrende hale. Det hele er svært merkverdig og påfallende, har som sagt hittil kun oppstått i dekk-situasjoner, aldri ellers i hverdagen.

Jeg har lenge vært bekymret, pratet med Trond om dette tidligere, og tok derfor på Onsdag med meg opptak av nettopp en slik episode til Trond.
Han hadde til tross for mange herrans år som veterinær aldri sett maken og ble rett og slett rimelig paff. Videoen viser klart ubahag, men hva dette kommer av kan være så mangt. Det kan være mage/tarm, rygg eller nakke, sener eller ledd.
Selv vil jeg selvsagt egentlig sette igang med de undersøkelser som kan taes, men ifølge Trond blir dette som å skyte i blinde. Det KAN hende vi er heldige og treffer blink, men sansynligheten for at jeg før dette må ut med mange titalls tusen er overveldende stor.

Planen foreløpig er derfor å unngå å framprovosere atferden i to uker framover, for så å føre en svært nitidig logg på episodene. Når på dagen skjer dette, har hunden spist i forkant, har han tom mage, hva er temperaturen på hunden etc etc.
Aller helst håper Trond han vil bli merkbart verre, slik at også andre symptomer dukker opp som kan snevre søket på den utløsende faktoren. Huff, det hadde sikkert vært flott for utredningen sin del, men personlig får jeg grøssninger av tanken.

Ellers fikk vi beskjed om å leve som vanlig, trene og gå turer. Helhetstilstanden til maxi er det nemlig INGENTING i veien med, han er kvikk og rask til tusen. Som vanlig har han en appetitt på både mat og livet som ikke likner grisen :)
Møtte derfor Ellen til trening igår, ungikk raske neddekker, men trente
  • Burleker
  • Tannvisning
  • Framadsending til matte
  • Mer burleker
  • Holdter i vendinger

Da jeg ikke får trent dekk og bli er tanken å virkelig ta tak i burlekene, slik at Maximus skal bli trygg og stabil på det å bli liggende over lengre tid uten action! For en action-junkie som Max Er dette vanskelig, men syntes vi fikk god framgang allerede på første trening med stor fokus på dette.

Tannvisningen begynner virkelig å ta form, det vi her trenger generalisering på andre "dommere" enn Ellen.

Fremadsending til matten gikk fint, Max'ern syntes dette er en suuper artig øvelse og spurter ut med stor iver. Jeg er her litt usikker på hvordan jeg skal legge opp treningen videre, men satser i første omgang på å gå over til å hovedsakelig belønne farten og retningen ut (med ball over hodet i fartsretning). Tanken er at han skal løpe lenger og lenger, i rak linje ut fra meg, før belønning. Litt usikker på når matten bør fjernes helt, og hvor mange ganger han bør få ende øvelsen med "target" på denne.

Holdter i vendinger gikk ogsp fint, her måtte jeg derimot benytte meg av omvendt lokking for å "roe-ned" gemyttene. Posisjonene var fine, men Max BLIR veldig heit og lyd kan lett forekomme. I løpet av de neste 2 øktene må omvendt lokk BORT, men det må fremdeles legges verdi ned i passiviteten gjennom rolige belønninger i posisjon før vi beveger oss videre. Målbildet er en fokusert og sanset hund.

Ha en strålende 17-Mai alle sammen!!

HIPP HIPP HURRAAAA!!! :)

søndag 10. mai 2009

GRATULERER!

Gratulerer Anja og Hedda!!!
Jeg tar herved av meg hatten for:

KLASSESEIER, HELE 189poeng
og gjennom dette også selvfølgelig opprykk til LP kl II!

Åhå som jeg gleder meg på deres vegne!
Håper vi snart følger i deres fotspor! Er så motivert at jeg holder på å sprekke!

Shaping Triks

Jeg må ærlig innrømme "shaping-hjemmeleksen" min, fra trenersamlingens første helg, har vært temmelig nedprioritert den siste tiden. Det begynte bra, men ble senere glemt til fordel for skolearbeid og ren lydighetstrening.

Jeg skammer meg egentlig litt. Kan da ikke komme på neste samling i Juni og ikke ha noen ting å vise til!! Heldigvis har det seg slik at jeg har latt meg imopnere og motivere av andre svært dyktige trenere. Ellen viste fram noen heftige triks (freestylemomenter) på Onsdag, og dagen etter datt jeg igjen innom Ida og Bosses hjemmeside, en "medelev" på trenerkurset samt en ivrig "trikser" ;)

Jeg har jobbet hele helgen, og hva passer da ikke bedre enn noen små økter shaping fordelt på morgen og kveld?

"Hinke/halte" på framlabben- trikset har vært en lang prosess, men igår fikk vi ENDELIG gjennombruddet! Jeg vet janteloven fremdeles står meget sterkt her i vårt gode land, men jeg ER faktisk litt stolt av dette. Max'ern kan nå løfte labben og hinke/halte to små skritt før belønning, med omvendt lokking. Neste trenersamling ser plutselig litt lysere ut :)

Ellers var "bukke" og "rulle-rundt" så og si ferdige for et par uker siden, før de ble glemt og lagt på is ;) Nå er det på tide å ta de fram igjen, perfeksjonere og få litt bedre flyt litt slik at signalet kan legges på!

"Gå å sette seg/hvile med rompa på sekken/stolen" er det virkelig på tide vi begynnet å ta tak i... her har jeg desverre gjort svært lite til tross for at denne øvelsen begynte riktig så bra!

Skal se om jeg etterhvert får hjelp til å lage en liten triksesnutt, men NÅ skal jeg legge meg nedpå for en velfortjent liten høneblund. Ingen ting er som å sove litt på dagen med min gode kompis Max på armen, etter tidligvakt, litt shaping og tur i skogen!

onsdag 6. mai 2009

KNALL!

Knall trening idag!
Kjedingen gikk fint, momentene var bra, engasjemanget er det ingen ting å si på..
Aller mest fornøyd ble jeg med den lengste kjeden: 60m FVF- Innkalling - Stå under marsj.
Han jobbet GODT, helheten var jevn og fin, men det som gjorde det største utslaget var sjarmfaktoren. Man kan UMULIG ikke la seg sjarmere av denne store sjeggete men åhå så gosselige hunden!

Nei idag var en av de dagene alt gikk på skinner! Burde man da bare VENTE på at korthuset raser sammen?? ;)

Ellen var snill og filmet litt, men pga kompakt-kamera ble det mye dårlig kvalitet. Legger derimot ut det som går ann å tyde!

Anti klimaks

Dette har vært litt av noen dager!
Endelig er derimot Semesteroppgaven, som til slutt fikk tittelen: "Norsk autismesatsning i atferdsanalytiske fotspor?", levert.
Disse dagene har vært preget av et skikkelig antiklimaks, jeg har skydd PC'en som pesten, sovet lenge midt på dagen og ellers kost meg med.. å gjøre IKKENO!

Nei forresten, NOE har jeg gjort, men det er ikke mye.
Maxi og jeg har vært hos Anne Carlsen for å få sommersveisen! Etter 4 timers pelsstell dukket det opp en liten, strømlinjeformet, hengslete pjokk bakom all pelsen!
Måtte flire, hvor er det blitt av den store hunden?
Han ble derimot ordentlig lekker, fikk en praktisk sommerlook og setter svært tydelig stor pris på den kortere sveisen selv. Han har rett og slett skiftet til turndrakt, en lettere bekledning som inviterer til hopp og sprett!

Den nye sveisen kombinert med flere dagers totale treningsfri gjør at iveren og energien til å trene ligger som en tett tåke i luften. Får den ikke snart utløp er jeg redd hunden sprekker ;)
Etter noen dagers totale avslappning har vi derfor en treningsavtale med Ellen og Frikk idag, regner med å ha en hund som både er høyt og lavt, og har følgende plan for treningen.

  • Stimulikontroll på "sitt opp"
  • Stå- med fokus på det å holde posisjon UTEN omvendt lokking. Skal IKKE sette seg før signalet gis! Tror det kan bli vanskelig idag med så mye energi i kroppen.
  • Baklengskjede:
    lineføring - innkalling - stå under marsj
  • Holde utgangsposisjon i lengre tid før belønning. Opp til 30 sec
  • Tannvisning
  • "Fellesdekk" UTEN forstyrrelser. Har en veldig sterk følelse av at det ligge stille med meg stående passiv rett ovenfor nå er betydelig vanskeligere enn å bli utsatt for forstyrrelser

Ellers har vi idag faktisk meldt oss på vårt første stevne. Ellen og jeg setter avsted til BENGTSFORS 14.08 for å kombinere hyggelig jentetur med stevnestart.
Fler som vil være med??