søndag 30. august 2009

Trening 30.08

Jaaa, da var dagens trening vel overstått. Er vel stort sett fornøyd med gjennomkjøringen av kjedene, mye positivt men selvsagt også mange aha opplevelser.
På den ene siden syntes jeg Maximus holder god attityd og utstråler glede, på den andre siden ser jeg han lett lar seg forstyrre om dagen. Skulle kanskje bare mangle med en litt over 1 år gammel riesenramp, men dette er ingen grunn til å hvile på laubærene.

I begynnelsen av første kjede var han så ivrig at han rett og slett ikke tok seg tid til å høre etter, men satset på at øvelsen nå var FVF, ikke "sitt og vent"... for MAKAn hvor kjedelig DET er!! ;)
Dette var nytt, men selvsagt noe vi tok tak i senere denne treningen!
Det kommer svært klart og tydelig frem at vi IKKE er ferdige med apporten, men tenkte jeg uansett ville putte denne med som siste ledd i kjeden. Vi har tidligere hatt problemer med at han ikke var overentusiastisk over å gripe denne kontant og med etr godt grep, som dere ser nå er dette slett ikke lenger tilfelle. Her må det nå jobbes med stimulusontroll!

Under andre kjede datt han ut2/3 ut i FVF. En spennende lukt ble ført med vinden og traff Maxi midt i fleisen. Han skulle gjerne undersøkt dette videre, men slapp det fort og hentet seg raskt inn igjen idet vi brøt. (ja det gjorde jeg faktisk, dette ønsket jeg IKKE å slippe igjennom. Når hunden blir stående og snuse i vinden ser jeg dette som en stor feil, ikke småplukk)
Skulle gjerne vist dere dette men har klart å slette store deler av hva som ble tatt opp under dagens trening. Slik er det når man skal redigere i Movimaker, spise og prate i tlf på en og samme gang :(

Oppsummeringen fra dagens trening blir altså slik:
Mye bra, noe plukk og en ting det helt klart må jobbes mere med: FORSTYRRELSER.
Maxi var før sommeren veldig flink til å "ikke la seg lure" av disse, men her har det uten tvil sklidd ut! Kontrollerte forstyrrelser og målrettet trening på det å overse disse skal innføres på hver bidige trening framover.
Så heldig som jeg er med mine treningspartnere skal det ikke bli noe problem å legge hodene våre i bløt, og komme fram til mange spennende og artige forstyrrelser :)
Selvsagt med tilrettelagt og stigende vanskelighetsgrad!

lørdag 29. august 2009

Belønningsjunkie

Jeg ER og blir en belønningsjunkie.
Jeg belønner mye og ofte, ja enkelte ganger litt i overkant. Man blir ofte sittende igjen i et mønster det er vanskelig å komme bort ifra, og nettopp her er det jeg befinner meg!
Hver og enkelt øvelse i klI programmet sitter forsåvidt fint, han kan de og gjennomfører med glede og engasjement, men nå MÅ jeg bare komme meg videre.
Jeg er en flisespikker og har store vanskeligheter med å si meg fornøyd med detaljene i momentene. Det er derimot MITT ansvar å ikke glemme "det store bilde", forberede hunden på å kunne jobbe over lengre tid, med bibeholdt forventning om belønning. Forberede oss begge til stevnedagen og på denne måten legge opp til best mulig resultat.
Jeg har et godt stykke arbeid å gjøre med megselv når det gjelder mitt overdrevne fokus på detaljer, og heller åpne øynene for en god helhet!! Det spiller på en måte ingen trille om hunden stopper på centimeteren og setter seg opp i en høyreist "sitt opp" om ikke helheten er jevn og fin, om ikke hunden utstråler glede gjennom hele progrsmmet og har LYST til å fortsette å jobbe!!
Det KAN hende jeg lider av en slags frykt for at "alt kommer til å bryte sammen" dersom jeg strekker forventningen til belønningen. Isåfall må jeg VIRKELIG ta tak i megselv, med en slik overbevisning kommer man INGEN vei!!

I forhold til dette har jeg laget en målsetning for meg selv fram til Oktober, noe jeg virkelig skal jobbe systematisk med. JEG SKAL LÆRE MEG Å GI NOE SLIPP PÅ DETALJSTYRINGEN OG FOKUSERE MER PÅ HELHET!! Mitt mål fram til kurs hos Klickerklok, i slutten av oktober, er å ha en JÆVLA fin helhet, en hund som jobber godt og intensivt gjennom et helt klI program!
Jeg skal faktisk gå så langt som til å kjøre gjennom hele dette programmet på kursets første dag!

For å oppnå dette SKAL jeg kjøre kjeder minimum annenhver trening. Jeg skal tenke uforutsigbareSUUPER belønninger i enden av disse og "ping-ponge" lengden på kjedene.
De skal selvfølgelig tilpasses hunden, men jeg MÅ tørre å "slippe igjennom" mindre feil og etterhvert strekke de lenger! (min store angst??)

Planen er derfor at Maximus allerede i morgen ha det kjempe artig gjemmom 2 kjeder.
Vi sakl varme opp med litt FVF og innkalling før vi kjører kjedene:
  1. Innkalling- stå under marsj - apport
  2. FVF - Dekk under marsj

Skal deretter ha en økt -hopp over hinder og en med -dekk og bli før vi gir oss med lekeøkt og tur på ekebergsletta!

Får jeg kameraet til å fungere vil jeg legge ut BEVIS.. jeg SKAL gjennomføre til tross for "småplukk"!!

søndag 23. august 2009

ÆDDA BÆDDA

For å få fortgang i treningen har jeg igjen tatt sjansen på å melde meg på et stevne, i Sverige medio november. Jeg jobber uten tvil mer målrettet dersom jeg har et siktemål, treningen blir mer systematisk, bedre gjennomtenkt og dermed også av bedre kvalitet.

Med tanke på konkurranserettet trening, etterhvert litt lengre kjeder og trening med forstyrrelser, har jeg tatt meg selv i å tenke alternativ belønningsutvikling. Maximus ser ut til å trigges av avstandsbelønninger samt mer sosiale beløninger. (Få lov til å løpe bort til godbitskål eller treningskamerater og få goddis der)
Prøvde dette på trening med Ellen og Grete idag, noe som gikk VELDIG bra i starten men som genererte rimelig heftige flir noe senere.

Baklengskjedet først innkalling- transportettappe - stå under marsj, noe som gikk over all forventning. Maximus jobbet godt, så tilsynelatende ikke ut til å fokusere på avstandsbelønningen men på meg og vårt arbeid. Intensiteten var nesten litt i overkant, og når "værsegod" ble gitt spurtet han bort i skåla så fort beina bar! Gjett OM jeg ble høy i hatten!! Wow, dette så virkelig ut til å funke, og vi har da ikke jobbet SÅ mye med avstandsbelønninger!!

Vel, hahaha... neste økt syntes det VELDIG GODT at vi ikke har brukt dette mye! Måtte bare flire og heldigvis fikk vi fanget det hele på film! Jeg er ikke et av de menneskene som har det med å legge ord i munnen på hunden.. men akkurat i dette tilfellet var det nesten så jeg hørte de ble ytret:
ÆDDA BÆDDA muttern, jeg tror jeg prøver meg på en lettere vei til den skåla jeg!! Du klarer ikke stoppe meg!!
Bare se på uttrykket selv, idet han finter forbi meg og løper så fort han bare kan mot belønningen!! :)

Dette er vel det typiske eksempelet på to ting det må trenes mye mer på:
FORSTYRRELSER OG AVSTANDSBELØNNINGER! :)
Gjett hva det skal taes tak i på Tirsdag??

søndag 16. august 2009

Mini-riesentreff og Gratulasjoner

Først av alt må jeg få lov til å GRATULERE Ellen og Frikk med førstepremiering og opprykk til LP Kl II i Bengtsfors fredagen som var, og det med GOD margin!! 181 poeng, godt jobba!!! Da har ballen virkelig begynt å rulle Ellen :)

Svært så motivert etter denne gode nyheten, håper jo dette også kan skje oss om noen måneder, pakket Max og jeg snippsekken lørdag formiddag og reiste ut til Fetsund for en liten treningsøkt/ riesentreff. Anneli og Bartemarte er gode "gamle" venner mens Stine og Storm Andreas ble det for første gang stiftet bekjentskap med denne dagen. Og FOR noen flotte hunder vi alle har!! De to riesenguttene og den eneste damen med skjegg fant fort ut av det og tilbragte resten av dagen sammen, både på treningsplassen og inne i stuen til Stine, svært så uanstrengt, som om dette var verdens største selvfølgelighet!!
Max'en og min sin desidert største seier denne dagen var at han faktisk klarte å legge seg ned og ta en liten blund på et nytt sted, med to andre hunder tilstede!! Han begynner sakte men sikkert å bli en stor gutt :)
Til tross for at regnet øste ned på treningsplassen, og vi alle ble blaute inn til beinet, var det kjempeartig å se tre flotte riesen i aksjon! Dette må uten tvil gjøres igjen!! :)
Treningen med Maxi sentrerte rundt mindre belastende momenter med stor verdi for konkurrasnesituasjoner, tannvisning, kontaktøvelser med forstyrrelser, proofing av utgangsposisjon samt ro i denne.
Da vi ikke har trent noe særlig i det siste står kontaktøvelser høyt på prioriteningslista, spesielt det å biheholde kontakt og fokus til tross for forstyrrende mennesker, lekende hunder i umiddelbar nærhet eller en kombinasjon av disse to.
Syntes dette gikk over all forventning, her er det bare å utfordre videre med økende vanskelighetsgrad!
Ved proofingen av utgangsposisjonen virket det nesten som om treningspausen har vært fordelaktig, innsittene var både rettere og dypere enn det de har vært på lenge.
Ro i utgangsposisjon var derimot like vanskelig som det alltid har vært, om ikke vanskeligere da Max'en syntes det er ENORMT artig å trene igjen.
Han vil, han vi så fryktelig gjerne og så fryktelig mye!! ;) Det kommer både lyd og bevegelse så her er vi omtrent tilbake til start!!
Jaja, alt i alt står det aldeles ikke dårlig til, skule bare mangle om vi ikke måtte ta tak i litt finplukk nå!! Jeg priser meg derimot lykkelig over at det det ALLER VIKTIGSTE fremdeles er tilstede i stort monn, nemlig motivasjonen, gleden og intensiteten i hunden!!
Takk Anneli og Stine, for en fin treningsøkt samt en utrolig hyggelig kveld med jenteprat!!

onsdag 12. august 2009

Det gode gamle og spennende nytt.

De siste dagene har vært en salig blanding av spennende nytt og gjensyn med gode gamle takter.
Som jeg nevnte sist er treningen med Maximus startet opp igjen, sakte men sikkert, noe vi begge tilsynelatende setter umåtelig stor pris på. Jeg er rimelig sikker på at det "skinner" litt av oss begge! ;)
Møtte idag Ellen for første trening på altfor lenge, et hjertelig gjensyn fra Max'en og min sin side!
Maximus var klar som et egg, motivert og klar, men hadde så absolutt hodet med seg!
Heldigvis virker det som om det bare er å plukke fram øvelser fra reportoaret, samt pusse litt på disse, før vi er tilbake der vi var før sommeren. Det står med andre ord ikke så galt til og jeg har god tro på at vi er startklare om noen mnd dersom alt går veien i forhold til helsa. (Noe jeg både legger opp til, håper og tror)

Når det gjelder spennende nytt har vi KJØPT LEILIGHET, i noe mer landlige omgivelser med god plass til oss alle! Drømmen om egen hage er herved blitt oppfylt, vi får Østmarka rett utenfor døren og alt i alt skal dette bli en kjærkommen forandring fra bylivet her nede i Oslogryta!! Yippiiiiiiii!!!! :)

Til tross for at vi har en hektisk flyttetid framfor oss har jeg bestemt meg for å være flink til å gradvis øke treningen av Maximus, samt føre "logg" på denne her i bloggen. Når vi nå i begynnelsen ikke skal trene så mye er det desto viktigere at det blir god kvalitet over den!
Håper det dukker opp mange gode kommentarer på tanker, refleksjoner og videosnutter.
Ja, videosnutter: DET er vel virkelig på tide hva?? ;)

lørdag 8. august 2009

Back in buisness!!

Tiltross for at hundetreningen har ligget brakk i 2mnd nå har sommeren vært fantastisk.
Man skulle nesten ikke tro det, jeg trodde det nå hvertfall ikke selv, men etter at de værste abstinensene knyttet til treningen var over viste det seg at det faktisk var mulig med en flott sommer som ikke inkluderte hverken stevne sesong eller hundetrening.
Heldigvis har sommeren vært hektisk, noe som gjorde at det var lett å finne andre ting å henge fingrene i.. dette har sikkert hjoplet masse ;)

I løpet av sommeren har sambo og jeg gått på Jostedalsbreen, vært på juvvandring (hoppet selv ned 8 meter fra et stup og rett ned i en liten kulp med brevann), tatt en storbyferie til Istanbul og sist men ikke minst solt leiligheten. Sistnevnte er det leeeenge til jeg gjør igjen!

Nå når sommeren derimot er på hell kunne det ikke passet bedre at Maximus har fått "grønt lys". Etter konsultasjon hos Geir Mandag 13 denne mnd fikk vi endelig den etterlengtede beskjeden om at han nå både får løpe løs på tur samt trene lydighet, men at mengden selvsagt må økes gradvis. :) Vi tar det hele svært piano, håper vi slipper tilbakefall og jobber derfor ut ifra "sakte men sikkert- prinsippet"!
Kanskje like greit at vi snart står midt oppi en flytteprosess samt at jeg fra den 1 september tiltrer ny, fast og spennende jobb etter endte studier denne høsten. Det blir uten tvil en hektisk tid framover, med mye nytt å sette seg inn i......

MEN nå er vi back in buisness, bloggtørken må sies å være over for denne gang og jeg håper Maxer'n og mor kommer sterkt tilbake denne høsten og vinteren ;)

Håper alle har hatt en fin sommer, og slik som meg gleder seg til å ta tak i høsten!

Bildet er tatt av Grete Bauer idag under vår første spede trening på 2mnd. (Klickerklok sin trenerutdannelse steg 1, tredje samling)
Som man ser av bildet er det nok ikke bare Maxer'n som må komme tilbake i treningsform. For en gange jeg har!!! ;)