søndag 25. juli 2010

Motpoler

Jeg har det utrolig artig med treningen om dagen, prøver meg fram, lærer masse og føler jeg stadig utvikler meg selv. Gjett om dette gir motivasjon!!

På mange måter er Maximus og Ember to motpoler, noe som gjør at jeg hele tiden får nye erfaringer, må omstille meg samt være mye mer konsekvent i forhold til planlegging og gjennomføringen av treningsøktene. Føler jeg har det som plommen i egget!!

Vi har hatt en kjempe fin helg, trent med Ellen på lørdag og gått tur med Ida og Timmy idag.

Med Max er det nå kl 3 momenter som gjelder.
Lørdag var det innkalling m dekk, avstand, forflyttninger under FVF og neseprøve som stod for tur. Han begynner å få en god forståelse for avstanden, men trekker noe fram. Må bestemme meg for hvor mye vekt jeg skal legge ned i dette. Burde jo EGENTLIG kjørt Svart/hvitt kriterier på framdrift, men vet ikke om jeg gidder :/ Det er ikke MYE framdrift og attityden er jo så fin :)

Med Ember er det Rooooo som er det store stikkordet. Han fikk en økt stimilikontroll på stitt, men med belønninger også for å kunne stå passivt å vente på signal. Etter dette hadde vi en økt med frivillig dekk, som fikk Ellen til å knekke sammen av latter.. ja han ER jo en liten klovn denne lille. Han hadde liksom ikke HELT tiden til å legge seg HELE VEIEN ned, noe som resulterte i at dekken liknet mer på et bukk ;) For det er jo så gøy å sprette opp, hoppe litt og danse litt også syntes Ember :) (har nok av gammel vane belønnet litt for aktivt her ja!)
Etter dette fikk han en økt stollek (løpe rundt stol) og følge meg med forstyrrelser. Det ER ikke lett for en liten valp som syntes verden er FULL av fristelser å følge mor når pølsetanten hans frister med ball og koseprat!

Tenkte jeg skulle prøve å få tatt noen små film snutter av treningen vår en av de nærmeste dagene... hvis jeg finner kameraet da..

Inntill neste gang: håper dere alle har hatt en fin helg, og ønsker dere en fin fin uke!!

onsdag 21. juli 2010

Sprint

Sprint, ja for det er DET den lille gule egentlig burde hete.
Som et lite lyn farer han gjennom dagen. Løper og løper og løper.
Jager fanden gjennom skogen og spurter frem og tilbake gjennom terrenget. Over bakkar og berg ut mot havet ;)
Livet ER å løpe for Ember, og spise selvfølgelig!!!

Å si det er mye ”løp” i beina hans tror jeg vil være en underdrivelse.
Ved nåværende tidspunkt finnes det nemlig KUN et gir, det 6! Dersom han ikke befinner seg her ligger han rett ut og sover… har funnet den berømmelige AV- knappen!

For meg er dette en ny opplevelse. Det er kjempegøy å ha en hund med ”spring i beina”!
Det har mange positive sider, men det følger helt klart også med noen utfordringer.
Ember lar seg ofte totalt oppsluke av det å løpe, løpe og utforske, og før jeg vet ordet av det ser jeg han forsvinne over horisonten.

Igår fikk han være med og tråkke terreng for runderingen. Han surra rundt oss i starten, men ble deretter både djerv og oppslukt av det å løpe. Jeg har sett tendensene før, men var ikke forberedt og hadde derfor ikke med meg belønninger for å belønne "føljsamhet". Gang på gang forsvant den lille gule ut av synsvidde.. som en liten pil gjennom luften.
Jeg fikk assosiasjoner til min fars turer med familiens stående fuglehund. Pappa går vel egentlig for det meste alene, men vet at hunden befinner seg et eller annet sted uti skauen der en plass ;)

Ember har forsåvidt vært flink til å holde seg i nærheten i boligområdet og på turer andre steder enn i Skogen. Men i Skogen er det altså mange fristelser som lokker han ut!!
Jeg har bestemt meg for å ta tak i dette først som sist.

Planen er som følger:

  • Fortsette å belønne det at han frivillig søker opp meg på tur. DVS alle "løsturer", de turene han går uten bånd.
  • Ta han med ut ALENE i skogen. Ha med maten hans og andre mer spennende belønninger, både spiselige og leker. (så fort magen hans blir HELT bra). Ikke gå så langt men fokusere på å få belønnet "føljsamhet". MANGE belønninger, med lave kriterier. Det holder at han sender meg et raskt blikk.
  • Han skal bli værende hos meg, med kontinuelige belønninger her, til han får "værsegod" ut å løpe ut i skogen igjen
  • Dersom han forsvinner utenfor mitt synsfelt skal jeg gjemme meg bak en busk el liknende. Slik at han må jobbe litt ekstra for å finne meg. (Jeg har aldri behøvet å gjøre dette tidligere med en hund, men har hørt andre gjør dette med suksess. Så det skader vel ikke å forsøke!?)
  • Når vi ikke trener på dette SKAL han gå i bånd! Det er enten treningstur eller båndtur.

Jeg satser på å slippe å benytte langline, men hvis det ikke blir merkbart bedre på 3-4 slike småturer i skogen har jeg som backup plan å MÅTTE kontrollere løpingens forsterkende effekt.

Ja dette skal bli spennende :)

Max'en løp forsåvidt også løpt fælt, men det mer systematisk under runderingspasset igår kveld. Jeg syntes kroppen hans har blitt fryktelig mye bedre, noe jeg også merket igår. Han dundrer gjennom skogen så bakken rister og har en utholdenhet jeg lar meg imponere over!

Og OM han syntes det er artig!!!! Jeg håper og satser på at det skal bli noe jevnlige runderings treninger framover, dette fordi jeg hittil har syntes Maximus har tatt dette kjempe raskt og sikkert hadde blitt en meget god runderingshund!
Her er det bare å bestemme seg for meldingsform og innføre dette snarlig!

Yippiiii... det er så GØY å trene hund! :)

søndag 18. juli 2010

BYTUR

Ember og jeg har vært alene i helgen.
Torger og Maximus dro på fjelltur og vi ble pent værende i heimen da Ember ikke har vært helt god i magen de siste dagene.

Jeg har forsøkt så godt det lar seg gjøre å holde han litt i ro, men DET er ikke lett for en liten Labbe-gutt med MYE spring i beina. Så, for å få litt mental stimuli tok vi en bytur med Ellen lørdag. Jeg vet ikke om jeg skal si heldigvis...men hun tok nå hvertfall med seg kamera og fikk tatt noen bilder av både Ember og meg.

Ember er selvsagt, i mor sine øyne, noe av det vakkreste som finnes... Jeg "poserer" så godt jeg kan foran fotografen, men det hele ender selvsagt med bare tull og tøys, latterkrampe og bare ENDA teitere poseringer og ansiktsuttrykk. Vel, hvis en god latter forlenger livet fikk jeg igår HVERTFALL to-tre år ekstra!!

onsdag 14. juli 2010

EVA BODFÄLDT


EDIT 15.07: KURSET ER NÅ FULT

EVA BODFÄLDT

FORFATTER AV "KONTAKT KONTRAKTET"
KOMMER TIL OSLO FOR Å HOLDE LYDIGHETSKURS 4-5 SEPTEMBER.

DET ER FREMDELES NOEN LEDIGE PLASSER!!

PRIS: 2500,-

TA KONTAKT SNAREST DERSOM DU ØNSKER PLASS.
AV ERFARING BLIR SLIKE KURS FORT FULLE!!

Ta kontakt med meg på: nibiei@hotmail.com
eLLer på tlf: 93496890

Ferien

Det er trist å tenke på at ferien for min del snart er over :(
Enkelte sier at de hadde misstrivdes uten jobb å gå til.... jeg tror IKKE dette gjelder meg ;)

Jeg hadde to uker ferie når Ember først kom i hus, samt de to første ukene nå i Juli. Det er altså kun 4 dager igjen av feriens siste etappe.

Jeg hadde tenkt å trene MYE hund disse ukene, men selvfølgelig dukker det alltid opp eller annet.
Ember fikk et kutt i poten i begynnelsen av ferien, og nå når det endelig ser fint ut får han blod i avføringen. Stakkars liten!! :(
Han er heldigvis i god allmenn tilstand, herjer og står på, men for sikkerhets skyld tar vi det med ro! Gir det seg ikke ila morgendagen drar vi til veterinæren!!

Når det er sagt HAR vi fått gjort LITT. Igjen MÅ jeg bare få si hvor artig det er å trene en klikkertrent hund, som tenker selv og ikke er redd for å prøve og feile. Læringen går så fort!!
Det artigste eksempelet vi har hatt i ferien er at Ember plutselig tilbø utgangsstilling ute på tur. Han kom i full fart rett imot meg, og kom søren meg inn i utgangsstilling uten at jeg har gjort annet enn å sporadisk trene klossen. Jeg hadde IKKE planer om å bruke denne til utgangsstilling, men kun bakpartskontroll, og hadde derfor ikke jobbet med klossen slik at hunden måtte søke denne på avstand. Jaja, han syntes vel det var en god ide og prøve... og fikk selvfølgelig god uttelling for det! ;)
I ettertid har jeg bestemt meg for at jeg går tilbake til plan A, ergo ikke Ember sin egen plan, og jobber nå med en utgangsstilling der jeg ønsker et LITT annet bevegelsesmønster.

Med Ember har jeg ellers fokusert på "opptøffings" leker, da han ER en myk hund og jeg ikke vil at dette skal bli problematisk for oss lenger fram, samt trenings- og belønningsrutiner.
Vi har trent på
  • at han HIVER seg fram når jeg tar tak/ griper uvørent i halsbåndet
  • at jeg kan dytte og "hetse" han litt når vi kampleker, og at dette BARE er suuperkult!
  • at han kommer fint tilbake/ oppsøker meg med leker som hives
  • at han bytter fint mellom matbelønninger og lek
  • at han kan vente på signal før han tar synlige belønninger (ta den, værsegod)
  • at han kjenner til start -og avsluttende rutiner for trening
  • at han også kan jobbe FRA med, ikke bare i front eller ved min side.

Igjen må jeg si Ember er en suuuper artig hund å trene. Han er alt jeg ønsket meg når jeg kjøpte denne valpen, OG MER TIL! :)

Maximus står fremdeles på antibiotika og jeg har derfor vært forsiktig med å belaste han i varmen. Vi har overhodet ikke trent lydighet, men heller konsentrert oss om sporet, noe som nå begynner å bli riktig så bra!
Vet ikke hvorfor det kommer som noe sjokk egentlig, men iherdig trening har gitt resultater!
Han går nå i et jevnt og fint tempo, er konsentrert, spornøyaktig og plokker pinner!! :) Yippiiii!!

Fysisk sett virker han svært fin, beveger kroppen på en HELT annen måte enn det jeg kan huske han har gjort på lenge, selv etter en liten runderingsøkt igår! Apropo rundering: jeg er helt sikker på at dette må være Maximus sin favoritt lek!! Dundre gjennom skogen og finne pølsetanter :) Genialt!

Håper dere også har hatt/ har en flott ferie! Nå skal jeg ut på terassen og nyte de nye utemøblene :)