søndag 14. september 2008

Kantarell-søk

I helgen har jeg vært på kantarell-søkskurs, av alle ting :)
Jeg deltok på et spesialsøkskurs i regi av Anne-Lill kvam for mange herrans år siden, men følte det nå var på tid med en liten oppfriskning.
Jeg må nok ærlig innrømme jeg hverken er så fryktelig interessert eller glad i sopp, men framgangsmåten når det gjelder spesialsøk er nå uansett den samme, ergo var det spennende for en som er glad i nesearbeid med hund generelt!
Valget falt på Knut Pedersen, fra Familiehunden her i Oslo, da jeg vet han har god kompetanse på dette og blandt annet innehar en utdannelse i spesialsøk fra Hundcampus i Sverige.

Jeg vet ikke hvorfor dette kom som en overraskelse, men mange av stegene var lett gjennkjennelige fra bruksarbeidet. De variert i forhold til små detaljer, men var i grove trekk temmelig like!
Jeg skal spare dere for alle detaljene, men stegene så omtrent slik ut:
  1. Luktdiskriminering på "søksrekke". (6 stk tannbørsteholdere på plank, festet med borrelås) 2 stk av disse inneholdt kantarell, 4 stk uten. Hundene ble ført gjennom rekken, innånding av kantarelllukt ble belønnet med klikk + godbit mens snusing på de uten ønsket lukt ble belønnet verbalt. Posisjonene på boksene varieres.

  2. Assosiasjonstrening: Damp av kantarell = leke (eller godbit for de som ikke er glad i leke) Boks med kantarell plasseres ute i høyt gress, hunden får påvirkning med leke ut i terrenget og leken plasseres intill kantarell- boksen. Hund får løpe ut og lete etter leken sin- finner den i kantarellduft. (terrenget er tråkket slik at hunden ikke sporer ut til leken) Boksen flyttes på- leken alltid direkte intil boksen.

  3. Forts. Assosiasjonstrening. - Hunden får fremdeles påvirkning ut i terrenget med leken, men leken legges ikke ut sammen med boksen. Idet hunden kommer ut til boksen og snuser på denne kommer klikk og belønning - den leken hunden har fått påvirkning med. Gjentar så dette flere ganger- varierer stedet boksen legges ut på.

  4. Kantarell "oppsøk". Foregår omtrent som et nyskjerrighetsspor, man beveger seg fram og tilbake i "fertgaten" til kantarellen, men istedenfor å belønne ved å følge på hunden ut til kantarellen belønnes det ved klikk og godbit, før man krysser videre mot boksen. Idet hunden er HELT innpå får den utrede- jackpot. Tanken bak dette er at kantarellen inneholder 46 forskjellige luktmolekyler, noen lette og noen tyngre. De lette molekylene transporteres lettere i luft/vind mens de tunge ikke transporteres like lett og derfor er å finne nærme kantarellen. En kantarell på 50-100 meter vil derfor lukte noe annet enn en kantarell på 1meters avstand. Under dette steget er fokus kun på å belønne interesse for de ulike luktbildene kantarellen gir, og gjøre dette effektivt ved å kun klikke og gi godbit istedenfor å løpe ut til boksen for å utrede hver eneste gang hunden "slår" på fert.

  5. Patruljegang. Dette er nok en øvelse jeg kjenner igjen fra tidligere, den eneste forskjeller er at vi her patruljerer med en nese for kantarell- og ikke menneskefert. Bokser med kantarell legges ut langs en sti, med sidevind inn mot stien slik at hunden kan slå på ferten idet den passerer. Hunden får nå utrede og blir belønnet med favorittbelønning ute ved kantarellen. Boksene legges først kun ca 1m fra stien, før avstanden strekkes i takt med hunden forståelse for oppgaven.

  6. Neste steg blir å generalisere øvelsen, trene ute i skogen, gi hunden mange erfaringer for etterhvert å legge på kommando (feks. soppkurven)

Knut sitt opplegg er bydt opp rundt kantarell-søkshunden som båndhund.
Til tross for at jeg mest sansynlig ikke vil søke etter kantarell på de nærmeste 40 årene var det et fint og lærerikt kurs. Artig å oppleve hvor like metoder man benytter, enten man trener søk etter menneske- eller kantarell!

1 kommentar:

Anonym sa...

Så spennende, og takk for at du deler referatet med oss! Jeg hadde gruelig lyst å bli med på kurs jeg også, hvis ikke det hadde vært for at bryllupet, men nå fikk jeg jo et visst innblikk i metoden :)