onsdag 29. oktober 2008

Godbitspor

Jeg må skifte taktikk!
Etter kun få repetisjoner med for høy fart, løsninger på det å virre i sopret og overvær tror nå Maxi at han har skjønt det- Det er da ingen grunn til å være så spornøye, han finner jo uansett!
Jeg kunne selvsagt bare gjøre det vanskeligere, men etter å ha lest Morten sin blogg, om at dette egentlig bare er å unngå problemet, har jeg nå tatt fatt i megselv.

Jeg har gått inn i tenkeboksen, og funnet ut at den ENESTE grunnen til at jeg fortsatt skulle kjørt spontanspor er rett og slett manglende erfaring med noe annet.
Hva er det derimot jeg ønsker å lære hunden min?
  • Jeg ønsker å lære den å bruke nesen aktivt
  • Jeg ønsker at den skal gå med lav nese, i mine fotefar (nøyaktighet)
  • Jeg ønsker en rolig og konsentrert sporgang

Ved å benytte meg av godbitspor håper jeg å kunne rette opp sporatferden før jeg har rukket å forsterke altfor mye gal atferd. For det første blir timingen av belønningen bedre, belønningsplasseringen blir ideell og forhåpentligvis klarer vi å gjøre noe med stressnivået/ sinnsstemningen Maxi allerede forbinder med sopret. Han HAR giret seg opp mer og mer i det siste bare sporlina kommer fram.

Se Morten sin blogg om Godbitspor og stressnivå, samt innlegg om Godbiter i sporet, her finnes en meget god og utfyllende forklaring!

Planen for sporene ut denne sesongen ser slik ut:
(Plutselig håper jeg på en myyye lengre sesong uten snø!!)

  • Legge korte spor på 20-50meter til å begynne med, med godbiter i hvert eneste fotefar. Hvis han stabilt plukker alle godbiter etter 8 uker vil jeg gradvis begynne å øke lengden på sporene. Jeg vil jobbe meg opp på 200meter med godbit i hvert fotefar før jeg kutter ned på godbitene.
  • Jeg vil fokusere på å gå korte spor i forskjellig type terreng og med kryssende spor. Dette for å ikke jobbe "statisk" under disse ukene. Jeg vil benytte anledningen til å gjøre hunden mest mulig sikker på øvelsen, generalisere og gi han ex.antall arfaringer på å holde seg i sporet. Han vil hele veien bli strategisk belønnet for de riktige valgene.
  • Jeg vil ta forhåndsregler slik at hunden er rolig i sporet. Trene litt lydighet eller/og gå en tur før vi går igang med sporet. I tillegg til dette vil jeg sette på hunden sele samt ha lina synlig når vi trener lydighet i forkant.
  • Jeg vil de første gangene forsikre meg om at Maxi er i "godbitmodus", det er ingen vits med godbiter i sporet dersom han er for gira til å ta disse. Jeg skal ta den tiden vi trenger for at han får roet seg, eventuelt kjørt noen godbitsøk slik at stressnivået minimeres.
  • Jeg skal holde igjen lina dersom han går over godbiter eller går utenfor sporet. Da jeg ønsker å belønne riktig atferd slipper jeg han kun framover dersom han går med lav nese og spiser godbiten i hvert forefar.

Ja, da gleder jeg meg til å gå igang. Vi vil uten tvil, både hund og eier, lære noe nytt! Håper virkelig vi får noen skikkelig gode sporøkter for sesongen er over for denne gang!

Ingen kommentarer: