torsdag 30. oktober 2008

Ringeklokka

Maximus blir spinnvill idet dørklokken ringer. Han bjeffer ikke, men er bare så utrolig glad i besøk. Det blir litt i meste laget i en liten gang og når han atpåtil tror alle har med noe spennende til han, går målrettet gjennom lommer på jakker og stikker snuten sin ned i vesker og poser blir det litt i overkant for de stakkars gjestene våre.

Planen er å gjøre dørklokken signalet for det gå å legge seg på plassen sin, slik at de besøkende kan komme innenfor døren for han får hilse.

Slik ser kriterieplanen ut:

  1. Belønne det at han trår på plassen sin
  2. Det at hele hunden står på plassen sin (alle fire ben innenfor plassens rammer)
  3. Vente ut og belønne det at han legger seg på plassen
  4. Innføre forstyrrelser- Max skal bli værende og få belønning for at han holder liggende posisjon på plassen
  5. La han søke plassen fra forskjellige steder i leiligheten, fra forskjellige vinkler.
  6. Mer virkelighetsnær trening, med større forstyrrelser.
    Maximus skal søke plassen og bli liggende selv om:
    jeg går til døren,
    lukker den opp,
    åpner døren for Torger som står utenfor,
    åpner døren for søster og andre besøkende,
    lar de besøkende komme innenfor.
    Han vil bli belønnet MYE for å velge plassen. Får versegod signal når "besøket" er kommet inn og har satt seg i sofaen. Reiser han seg før "værsegod" signal forsvinner besøket UT av døren igjen og vi prøver på nytt.
  7. Legge på signal- dørklokken.
    Først kommer ingen inn døren, men når signalet er etablert kommer Torger inn døren.
  8. Utfordre med forskjellige mennesker på besøk.

Jeg tror ikke dette vil bli så FRYKTELIG vanskelig da han allerede har burlekene godt etablert. Det å overføre verdi til et begrenset område er derfor noe han har vært borti før. Det som derimot KAN by på problemer er signalet, da han allerede har en forventning til dette.

Vi har alledere begynt og på en 3min. økt i dag morges kom vi så langt som til at han la seg på plassen. Dette blir spennende!

onsdag 29. oktober 2008

Godbitspor

Jeg må skifte taktikk!
Etter kun få repetisjoner med for høy fart, løsninger på det å virre i sopret og overvær tror nå Maxi at han har skjønt det- Det er da ingen grunn til å være så spornøye, han finner jo uansett!
Jeg kunne selvsagt bare gjøre det vanskeligere, men etter å ha lest Morten sin blogg, om at dette egentlig bare er å unngå problemet, har jeg nå tatt fatt i megselv.

Jeg har gått inn i tenkeboksen, og funnet ut at den ENESTE grunnen til at jeg fortsatt skulle kjørt spontanspor er rett og slett manglende erfaring med noe annet.
Hva er det derimot jeg ønsker å lære hunden min?
  • Jeg ønsker å lære den å bruke nesen aktivt
  • Jeg ønsker at den skal gå med lav nese, i mine fotefar (nøyaktighet)
  • Jeg ønsker en rolig og konsentrert sporgang

Ved å benytte meg av godbitspor håper jeg å kunne rette opp sporatferden før jeg har rukket å forsterke altfor mye gal atferd. For det første blir timingen av belønningen bedre, belønningsplasseringen blir ideell og forhåpentligvis klarer vi å gjøre noe med stressnivået/ sinnsstemningen Maxi allerede forbinder med sopret. Han HAR giret seg opp mer og mer i det siste bare sporlina kommer fram.

Se Morten sin blogg om Godbitspor og stressnivå, samt innlegg om Godbiter i sporet, her finnes en meget god og utfyllende forklaring!

Planen for sporene ut denne sesongen ser slik ut:
(Plutselig håper jeg på en myyye lengre sesong uten snø!!)

  • Legge korte spor på 20-50meter til å begynne med, med godbiter i hvert eneste fotefar. Hvis han stabilt plukker alle godbiter etter 8 uker vil jeg gradvis begynne å øke lengden på sporene. Jeg vil jobbe meg opp på 200meter med godbit i hvert fotefar før jeg kutter ned på godbitene.
  • Jeg vil fokusere på å gå korte spor i forskjellig type terreng og med kryssende spor. Dette for å ikke jobbe "statisk" under disse ukene. Jeg vil benytte anledningen til å gjøre hunden mest mulig sikker på øvelsen, generalisere og gi han ex.antall arfaringer på å holde seg i sporet. Han vil hele veien bli strategisk belønnet for de riktige valgene.
  • Jeg vil ta forhåndsregler slik at hunden er rolig i sporet. Trene litt lydighet eller/og gå en tur før vi går igang med sporet. I tillegg til dette vil jeg sette på hunden sele samt ha lina synlig når vi trener lydighet i forkant.
  • Jeg vil de første gangene forsikre meg om at Maxi er i "godbitmodus", det er ingen vits med godbiter i sporet dersom han er for gira til å ta disse. Jeg skal ta den tiden vi trenger for at han får roet seg, eventuelt kjørt noen godbitsøk slik at stressnivået minimeres.
  • Jeg skal holde igjen lina dersom han går over godbiter eller går utenfor sporet. Da jeg ønsker å belønne riktig atferd slipper jeg han kun framover dersom han går med lav nese og spiser godbiten i hvert forefar.

Ja, da gleder jeg meg til å gå igang. Vi vil uten tvil, både hund og eier, lære noe nytt! Håper virkelig vi får noen skikkelig gode sporøkter for sesongen er over for denne gang!

Tiddeli-bom

Det snøør, det snør, tiddeli-bom:)
Åhåå for en glede!

For Maxi var dette en KJEMPE spennende morgentur! Syntes det var leit at jeg ikke kunne slippe han slik som han koste seg og baste i den lille snøen som var.
Å gå pent i bånd kunne jeg bare glemme!
Neste tur skal jeg ta med meg klikkeren ut, her var det MASSE artige atferder å ta tak i!!
Kengeruhopp, gni overkroppen mot bakken, snøfting, spretting og nok noen krumspring jeg ikke engang kan forklare. Best av alt var kanskje "pang-starter", der han går fra stillestående til bevegelse, med både sjarm og masse krutt!

Og så må jeg bare sladre på min hærlige sambo:
han kom for sent på jobben idag, ene og alene av den grunn at han MÅTTE bare få med seg Maximus sitt første møte med snø! DET kaller jeg en god prioritering ;)

tirsdag 28. oktober 2008

Jævla IDIOTER!!!

Grrr.... er så sinna at jeg holder på å sprekke!!
Da Maxi skal holdes i ro tenkte jeg å gå noen rolige spor, slik at han både fikk den 15 min lange turen sin OG fikk brukt hodet samt nesen sin litt på en og samme gang.

Jeg gikk ut i parken like ved, og la et spor.
Jeg la godbiter i enden, i en boks slik at ikke hunder på tur skulle kunne stjele de, gikk tilbake i leiligheten og ventet.
Etter 45 KJEDELIGE minutter tok jeg hunden med meg ut og gikk sporet.

For første gang slet han egentlig litt. Midt ute i sporet virret han fælt, mot slutten fant han tydeligvis noe annet å spise, slo over i "nærsøk" og fant flere spiselige ting... jeg gikk for å sjekke hva det var: PØLSER!! Hva?? kunne det være MINE PØLSER?? Men de lå jo i boksen i enden...
Jeg gikk til slutten men DER stod det ingen boks...
Jaja, det var rart tenkte jeg og gikk tilbake mot leiligheten. På veien møtte jeg et menneske som trente hunden sin, MED MIN "TUPPERWARE" i hånden!!

Jeg gikk selvfølgelig bort, forklarte at det var min boks, at det var ment til å være en sporslutt etc. Var hyggelig, for ALL DEL, og forklarte at jeg skulle gå ut et nytt spor, nå med leke i enden, så hvis hun kunne være så snill å ikke gå i DEN retningen hadde det vært fint. Jeg pekte og gjorde det hele MEGET tydelig.

Ja, så gikk jeg ut det nye sporet de. Ventet nye 40 min. Gikk sporet, og fant SAMME DAMA OG EN VENNINDE lekende med bikkjene sine, med min gjenstand/ sporslutt!!!!!!
Ble så sint at jeg holdt på å sprekke!!!!!!
Gikk bort for å få leken min, sikkert ikke akkurat yndig eller gosselig.
Så rant det endelig over for meg når den ene dama klarte å lire av seg at spor skulle man gå i SKOGEN, ikke her.

Vel, hun hadde vel egentlig rett. Går man der det finnes andre mennesker burde man jo kanskje regne med slikt, men MAKAN til IDIOTER- jeg BA JO DAMA OM Å IKKE GÅ I DEN RETNINGEN, pekte og greier!!
Enden på visa ble å gå ut et nytt kort spor for så å gå det etter kun 10min. Jeg ville jo at bikkja skulle få en slutt men begynte å få svært dårlig tid.
Vel, DET kunne jeg bare latt være.
Å gå et 10 min gammelt spor vet dere jo at jeg tidligere har lovet meg selv å IKKE gjøre:
Hunden RUSHET avsted i et høyt tempo, kuttet vinkler og vips så var den ved slutt.

Ikke akkurat en fin start på dagen dette :/

fredag 24. oktober 2008

I KNEW it!!

Jeg har de siste dagene syntes Maximus har beveget seg litt rart. Han har ikke haltet, og jeg har ikke kunnet sette fingeren på noe spesielt, men jeg KJENNER da hunden min og syntes noe rett og slett har virket litt i ulage.
Dro derfor til Laxmi idag og fikk konstatert en kjempevond muskelknute i venste bakskinke.
Mest sansynlig har han fått seg en smell i muskelen, men vil bli helt bra om en uke eller to.

Først må jeg få rose mottakelsen og servicen jeg møtte, makan til dyktig og grundig behandling kan jeg ikke huske å ha fått tidligere. Følte fra første stund at vi var i de riktige hender!
Laxmi innbyr til tillitt, er svært proffesjonell og har uten tvil en enorm kompetanse!
Hunden ble gjennomgått fra topp til tå og fikk deretter laserbehandling.

Han får nå smertelindring og skal ha varmebehandling to ganger om dagen fram til neste time om en uke. Vi får kun gå 3 stk 15 minutters turer om dagen, noe som gjør at jeg allerede gruer meg til det HELVETE vi kommer til å ha løs i stua om en dag eller to.
På den andre siden er jeg glad det bare viste seg å være noe så "udramatisk" som dette!

Spor

Spor på fuktig gress
100meter langt, Liggetid 40 min, en naturlig vinkel (ikke 90grader), mye vind, noe forstyrrelser. (en hund som kom på tur forbi oss)

Jeg gikk sporet før det hadde gått en time da det var mye vind. Fertbildet ble derfor anderledes enn det han har møtt tidligere og da jeg gikk opp på lengden ville jeg ikke øke to vanskelighetsgrader samtidig.

Max slo godt på sporet og holdt seg meget godt i sporgata når vi hadde vinden i ryggen.
Han jobbet rolig og konsentrert men har så absolutt suget etter slutten.
Tok vinkelen meget godt og til tross for vind fra siden holder han seg konstant kun ca 40cm til siden (i vindretning) for sporet. Det var helt klart at han gikk der det var mest fert.
Han jobbet som en støvsuger langs bakken og søker overhodet ikke overværsløsning. Slår inn på primærspor ved sporslutt.

Jeg er veldig godt fornøyd med sporøkten. Fikk tak i både konsentrert arbeid og korrekt sporatferd. At han i tillegg ikke søkte lenger ut fra sporet når vi har vinden i siden syntes jeg er godt gjort. Det er første gang han møter denne typen vanskelighet.

REFLEKSJON:
Fortsette å gradvis øke lengden på sporene. Ønsker at han skal kunne "sette seg" ordentlig på sporet før jeg innfører utfordringer eller andre vanskelighetsgrader.
Fokusområde er å fremdeles fortsette å gi han mange erfaringer på korrekt sporatferd- mange løsninger på det å konsentrert følge ferten i sporgata. Unngå mye sidevind enn sålenge, hvertfall ikke inn mot sporslutt.

torsdag 23. oktober 2008

Innendørstrening

Meldte meg inn i Stovner hundeklubb da jeg flyttet inn til Oslo, men benyttet meg først av deres innendørs treninger på Hellerru i går kveld. Det var en helt ok hall, ikke så fin som den i Follo, men det faktum at vi har en innendørs treningsplass gjennom vinteren er fabelaktig!
Her skal vi trene mer!!

Først og fremst må jeg få skryte litt av burlekene.
Igår forduftet all tvil: Maximus elsker buret sitt! Han spurter inn som om han hadde hatt fanden hakk i hel og kan nå ligge med døren åpen under pausene i treningen.
Jeg ble faktisk litt overrasket over hvor flink han var blitt. Vi har jobbet endel med burlekene hjemme, men ikke vært flinke til å ta det med på trening!

Vi jobbet deretter med posisjon, lineføring og utgangsstilling.
Det jeg sitter igjen med av tanker fra treningen gjelder mine egne trenerferdigheter.
For det første ble det for mye trening, jeg hadde med meg stoppeklokken men glemte helt i min iver å benytte denne. Som resultat rakk lille Maxi å bli sliten under siste økten med fri ved fot, noe jeg kun kan klandre meg selv for. Første økt var strålende, mens han under andre økt både hadde mindre engasjement og fokus.
Jeg må ta meg sammen og HOLDE meg til planen, bruke stoppeklokken og IKKE falle for fristelsen det er å bare trene LITT til når det går bra.
jeg må bibeholde det fine engasjementet, ikke drepe det!!!

En annen tanke jeg gjorde meg gjaldt utgangsstillingen.
Vi jobber nå med klossen mer som en slags "target" for å få Maximus til å komme dypere inn i posisjon. Det fungerer forsåvidt bra, men jeg ser det kan bli vanskelig å fjerne klossen da han fremdeles søker grundt etter flere mnd med automatisering av denne bevegelsen.
Kanskje jeg etterhvert kan benytte en annen target jeg gradvis kan gjøre mindre?
Uansett, tipper klossen bak er kommet for å bli en god stund slik at Maxi får muligheten til å automatisere det nye bevegelsesmønsteret!

Jeg legger ut en liten snutt av utgangsstillingen. Ser jeg belønner for langt fram ved første forsøk, men tar meg heldigvis sammen etterhvert!:)

tirsdag 21. oktober 2008

Valpekurs

Jeg smilte fra øre til øre igår kveld da Torger ringte.
Klokken var akkurat nok til at valpekurset i Son mest sansynlig var ferdig, og min intuisjon fortalte meg at jeg ville høre en strålende blid og glad stemme i andre enden av røret.
Jeg ble ikke skuffet, men fikk derimot bekreftet at matfar og valp hadde hatt nok en knallfin kveld på valpekurs!
Skal selv på Grunnkurs i november, gleder meg fælt, og skal nok ikke se bort ifra at situasjonen blir akkurat den samme... men at rollene byttes om.
10 november, og flere Mandager deretter, er det JEG som kommer til å ringe hjem, engasjert, oppildnet og "høy" på trening av hund ;)



fredag 17. oktober 2008

Hyttetur / Jentetur

Maximus har blitt mye bedre.
Han hoster ikke lenger, er full av faen og snørrer ikke lenger gult.
Etter samtale med veterinæren har jeg derfor bestemt meg for å dra på hyttetur med mine to gode venninder, Alise og Synne. Turen har vært planlagt lenge, det er sjelden vi i disse dager får sneket oss til en hel helg sammen!

Vi ble kjent for 8-9 år siden, på agility trening i Follo, og har siden stått hverandre nær.
Det sier seg selv at det blir mye hundeprat, meningsutvekslinger (gud hvor deilig det er å kunne diskutere med noen uten at det blir missforstått som kritikk) trening av hund og oppdateringer på privatfronten :)

Har bestemt meg for å spørre om tilbakemeldinger på utgangsstillingen, vendinger og selvfølgelig få de til å gå ut noen spor!
Ellers må nok hundene holdes mer i ro enn det de selv hadde ønsket, til tross for at Maxi er blitt MYE bedre bør han nok ikke få "fritt lekerom" da jeg er redd han vil ta i litt for hardt- litt for fort!

tirsdag 14. oktober 2008

2 stk spor

Vi har gått to stk spor idag, men strålende resultat.
Dette ble imotsetning til igår GOD læring!
Hunden ligger lykkelig i sengen sin og sover og jeg..... jeg skal hvert øyeblikk sette igang med skolearbeid :(

Spor nr. 1
På skogsbunn, mye jord og lite vegitasjon.
ca 60 meter. Liggetid 1time. 3 vinkler. Svært lite vind. Lite forstyrrelser.

Maximus jobbet svært konsentrert og spornøye. Vil fryktelig gjerne holde seg AKKURAT i mine fotefar og søker tilbake dersom han bare er få cm til siden.
Gikk av i en av vinklene, men jobbet seg selvstendig og målrettet tilbake.
Han blir en anelse mer gira jo lenger ut han kommer i sporet, noe som kanskje kommer av at de sporene jeg har gått i det siste har vært omtrendt like lange??
Begynner han å gire seg opp mot en slutt han VET snart kommer eller har han kun "satt seg" ordentlig på sporet og derfor er sikrere på ferten han følger?

Spor nr. 2
På kortklippt gress
ca 50 meter, Liggetid 40min. 1 vinkel. Lite vind. Noe forstyrrelser (mennesker på tur)

Første gresssporet som ligge så lenge som dette. Måtte krysses 4 ganger før han forstod vi ikke bare var ute på tur.
Når han først slo på sporet jobbet han meget konsentrert og spornøye. Som tidligere vil han helst jobbe AKKURAT i mine fotefar og korrigerer seg selv meget raskt tilbake dersom han befinner seg en anelse til den ene eller andre siden. Fin vinkel!
Også her giret han seg mer opp mot slutten av sporet. Blir han "sikrere" eller mer oppspilt på slutten??

TILTAK: Øke lengden på sporene (begynne med 100m) og ha alltid naturlige vinkler i sporet.
Se ann effekten.
MÅLSETNING: Ønsker å bibeholde den rolige og konsentrerte sinnsstemningen gjennom hele sporet!

mandag 13. oktober 2008

Spor

Maxi skal fremdeles holdes i ro da han både snørrer og hoster noe.
Dette er derimot lettere sagt enn gjort.
Vi har selvfølgelig trent inne, lagt hovedvekt på rolige momenter som det å holde posisjonen samt noen korte shaping-av-triks økter. Dette duger derimot så ABSOLUTT IKKE for en gutt som er vandt med betydelig mer fysisk aktivitet i løpet av dagen.
Han har kviknet såpass til at han nå finner på egne aktiviteter i mangel på annen stimuli, som for eksempel gardin- turn, høylytte "sang-opptredener" for oss som tilskuere og intens bryting både med puter, tepper og annet som måtte være i hans vei!
Jeg trenger kanskje ikke gå nærmere inn på hvor hyggelig dette er??

Idag fikk jeg nok.
Da han skal holes unna høy fysisk aktivitet, men så absolutt trenger å fa beveget seg litt og brukt hodet tenkte jeg at SPOR var tingen!
DET VAR DET IKKE!

Et ungt spor og en heit hund, utsultet på atktivitet, er ingen god kombinasjon!
Det gikk faktisk så fort og galt at jeg nå har bestemt meg:
har jeg ikke muligheten til å vente i minimum en time skal jeg ikke engang tenke på å gå spor!

Ved å gå slike spor som i dag legger jeg rett og slett opp til problemer i sporet! Det blir faktisk AKKURAT slik jeg ikke vil ha det: fort og gæli!

På den andre siden er det nå helt bombesikkert at han har forstått oppgaven, hva den går ut på, og virkelig har et sug for å komme til slutten.
At han er motivert for oppgaven er sikkert og visst!
Nå gjelder det bare å ikke gå spor på måfå, men ha en klar tanke bak hvert spor for å legge opp til rolig, konsentrert og nøyaktig sporatferd!

tirsdag 7. oktober 2008

Stakar lille syke wowwe

Huff, kjenner jeg syntes ordentlig synd på min lille sorte, syke wowwe.
Vi var hos veterinæren og fikk pencilin igår, 10 dagers kur, men den har selvfølgelig ikke satt inn ordentlig enda.
Han har begynt å snørre noe enormt ved siden av hostingen, som forsåvidt også kun har økt i styrke og frekvens. Nei, her skal det rett og slett "holdes sofa og seng" fram til formen er bedre!
Legger ved et bilde av hans snørrete nese.
Har dere SETT PÅ MAKAN??
Han nyser så et spruter ut gult guff til alle kanter! :(

mandag 6. oktober 2008

Fokusområder fremover

Det viser seg som sagt at Maximus har fått kennelhoste, så vi må nok ta noen dager med fred og ro. Helt i ro kan vi erimot ikke være da Maxi KREVER sin trening, uten hvertfall NOE aktivisering vil han henge i garinene etterhvert ;)
Inntill han er kvikk og rask igjen tenkte jeg å trene på å holde posisjonen i både sitt, stå og dekk, noe vi kan gjøre innendørs i små økter.

Når han derimot er blitt friskere skal vi igjen gå igang med øvelser med mer bevegelse.
Ved siden av leken, som vi selvfølgelig skal jobbe jevnt og trutt med videre, fikk jeg i helgen flere tilbakemeldinger på momenter som burde forbedres.

Utgangsstilling-
Maximus vender for "grundt".
Vi har lært inn momentet med kloss-metoden, noe som har medført at han først starter veningen rett fremfor meg ved mitt kne. Han er en stor hund og får gjennom dette bevegelsesmønsteret liten plass å snu på. Ved å utføre momentet slik han idag gjør er sansyneligheten stor for at han enten vil
a) dulte borti meg når farten blir større, eller
b) få en treg innsitt da han må begynne å bremse tidlig for å få til bevegelsen med en store kroppen.

Som en løsning på dette skal jeg gå tilbake til klosstreningen, men nå legge opp til at han snur lenger bak. Han vil på denne måten får mer plass å snu samt at han ikke ville måtte senke farten like tidlig (slik at det ser ut som om han holder en jevnere fart inn)
Som en løsning på at han nå havner lenger bak har jeg tenkt til å klikke posisjonen bak på klossen, men legge belønningsplasseringen slik at han havner med framlabbene ved mitt venstre kne!

Posisjon
Det viste seg på kurs at jeg HAR belønnet posisjon for langt frem, noe som kom klart til uttrykk når vi begynte med vendinger.
Jeg skal derfor trene posisjon med fokus på det at JEG belønner riktig.
Jeg vil allerede her innføre det å bryte dersom et blir feil, men da legge opp neste repetisjon slik at hunden lykkes.

Når vi Maxi finner posisjonen i bevegelse rett frem vil jeg innføre vendinger.
Jeg skal stå på samme flekken, men bevege meg rundt i sirkel, og klikke+ belønne at hunden søker posisjon med labbene i høyde med mine ben. Det er her VELDIG viktig at jeg belønner utover, legger opp til suksess men bryter dersom et blir feil.

Signaler
Jeg skal ved siden av disse momentene skal jeg sette signal på ryggingen og musematta, for på denne måten å kunne innføre små kjeder om ikke lenge.

Hoppe bevegelse
Maria nevnte en ny og morsom innfallsvinkel til innlæring av stå med Hopp, noe vi alledere begynte på andre kursdag.
Jeg skal konsentrere meg om å fange atferden frivillig og få fram en fin hoppebevegelse med frambena. Om ikke annet kan det bli et fint triks, er vi derimot heldige kan vi bruke bevegelsen på både stå, innkalling med stå og avstandskommando.

Lineføring
Sist men ikke minst skal vi fortsette på lineføringen, øke og variere lengen, men også her være svært nøye med posisjon. Jeg skal bryte tvert dersom hunden feiler og legge opp til nytt forsøk med suksess!

Til alle deltakere på kurset denne helgen:

Jeg er lei for å fortelle dette, men

vi våknet i natt av hostende hund med feber.
Maximus har mest sansynlig fått kennelhoste.

Det var som tusan at symptomene viste seg først ETTER endt kurs, vi håper vi ikke har smittet mange og til de vi HAR smittet må vi bare få be om unnskyldning.
Vi hadde selvsagt ikke tatt med hunen på kurset dersom vi hadde vært klar over dette i forkant!

søndag 5. oktober 2008

Individtilpasset trening

Hva er individtilpasset trening?
Dette er å kjenne til:
  • Hvilke "grunder" er ekstra viktig for dere? (Aktivitet/ Passivitet?)
  • Se din egen hund. Hvem er min hund? Ikke tenk rase, linjer eller tidligere hunders svake/positive sider. Fokuser på det enkeltindividet du framfor deg nå!
  • Har hunden lett for- eller vanskeligheter med engasjement?
  • Har hunden lett for- eller vanskeligheter med å holde posisjon?
  • Hvor følsom er hunden for frustrasjon? Kommer det lett lyd? Blir den mer giret/stresset enn det vi ønsker?
  • OG TIL SYVENDE OG SIST: Husk at hunden forandres med trening! Hold konstant oppsyn punktene ovenfor og gjør endringer ettersom hunden utvikler seg!

Maria hagström kurs

Da er helgen omme og jeg sitter igjen med med mange nye tanker, refleksjoner og mål for treningen framover. Det har rett og slett vært en svært lærerik helg, Maria er flink til å se den enkelte hund og har kommet med mange tips/tilbakemeldinger. Dette var akkurat den boosten og motivasjonen jeg trengte!!

For å starte der jeg slapp igår:
  • "Overtrening":
    Maria mener det er svært viktig å allerede i et tidlig stadie innføre forstyrrelser i treningen. Dette kan innføres allerede fra valpestadiet av, men forstyrrelsene må selvsagt tilpasses hunden og nivå. Hunden skal gjennom målrettet trening lære å sortere bort forstyrrelser.
    Maria ønsker ganske raskt å komme opp på et nivå der små momenter kan trenes i et "ståkig miljø", dette være seg dagligdagse situasjoner med mange mennesker, lyder og inntrykk eller rett og slett på klubbens apellbane med andre hunder og førere trenende ved siden av.
    Hun observerer ofte hva som kan "stella til det" for andre ekvipasjer, trener målrettet på disse forstyrrelsene og alle andre forstyrrelser hun kan tenke seg vil gjøre det vanskelig for hunden.
    Et motto kan være: Setter du hunden din i sitt, skal den sitte der til tross for at noen iherdig prøver å få den til å forlate stillingen!
  • Kjeder:
    Innfør små kjeder så snart som mulig! Så snart du har et fåtall øvelser i boks er det ingen grunn til å vente med dette. Kjedene begynner selvsagt helt i det små, men selv disse gir hunden en tidlig og god erfaring i det å kunne jobbe seg gjennom flere momenter før belønning. Dette er uvurderlig på klikkertrente hunder ettersom det ofte trenes med SVÆRT høy belønningsfrekvens.
    Gjør kjeder til en naturlig del av treningen, det vil bidra til å vedlikeholde hundens forventning ved uteblitt belønning- som på konkuranse.

Idag pratet vi mer om rutiner det å etablere disse

  • Før konkurranser - hvilke rutiner har du dagene/ dagen før start for å få best utbytte?
    Har du en hund som bør trenes 2 ganger om dagen de siste dagene før dere går inn i ringen eller bør den få helt fri? Her må en ofte prøve seg fram litt, men dette bør gjøres under "kontrollerte" former.
    Legg opp til konkurransetrening der dette kan evalueres uten at det går utover hundens opplevelse av konkurransesituasjoner.
  • På startdagen- hvilke rutiner har du på selve startdagen?
    Ligger hunden i bilen fram til start, bør den trigges i form av lek eller bør den roes ned for å få riktig sinnsstemning? Akkurat som ovenfor bør dette prøves ut før dere går inn i en reell treningssituasjon.
  • Før momentene - Hvilke rutiner har du for å forberede hunden på hvilke øvelser den skal gjennom?
    Maria kjører klare rutiner i forkant for alle øvelser som en "sikkerhet" for å unngå missforståelser, slik at hunden allerede før momentet utføres har en klar formening om hva den skal gjøre. Disse moment-rutinene kan være alt ifra verbale signaler til kroppslige eller taktile signaler.
    Et eksempel: "Nå skal vi løpe FORT" før innkallingen.
    Disse rutinene må selvsagt innarbeides GODT på trening før de har noen verdi under start.
  • Avsluttende rutiner - Hvordan avslutter du konkurransesituasjonen? Alfa omega er selvsagt at man finner ut av den belønningen hunden setter størst pris på, dernest er det viktig å gi hunden en GOD STUND av din oppmerksomhet når dere gjennomfører rutinen. Ikke la deg påvirke om starten gikk dårlig eller svært godt, hunden SKAL ha sin tid!
    Bruker man eksterne belønninger (Maria bruker selv en stor "nalle/bamse" utenfor ringen som belønning for en av sine) er det viktig å trene på at hunden kan slippe belønningen mentalt under startmomentene, men fremdeles kjenner rutinen og vet når og hvor den får tak i denne. Den må skjønne "leken"! Også dette må selvsagt læres på trening.
    Med en unghund kan man eksempelvis gå inn på "startområdet", gå gjennom noen momenter og belønne som normalt for så å utføre et moment og få belønningen sin utenfor ringen!

Vi pratet mer om å tilpasse treningen det enkelte individ, legge opp til engasjement og vedlikeholde verdien av momenter samt hva vi skal gjøre når det går galt.
Vi har hatt en strålende dag, jeg syntes lille Maximus har vært kjempeflink og utrolig konsentrert og fokusert med så store forstyrrelser som et slikt kurs medfører. Det har vært lange dager, men Maxi har vært i godt humør og har vært oppsatt på å jobbe!
Jeg skal komme tilbake til hva vi har trent/fått tilbakemeldinger på og hva vi skal gjøre og fokusere på videre.... men NÅ er det kvelden for både tobent og firbent!

lørdag 4. oktober 2008

Operasjon lek!!

Operasjon lek er nå godt igang!!
Vi har idag vært på kurs med Maria Hagström, hatt fokus på lek og fått mange gode inspill i forhold til hvordan vi kan bygge god verdi for denne som belønning. Det vil nok ta både tid og energi, men det er så absolutt lys i andre siden av tunellen.

I grove trekk skal vi fortsette med det arbeidet vi har gjort i det siste i forhold til drakampen:
vi skal ha korte økter, gi oss når han er som mest gira, ikke la han vinne leken "ufortjent" (det vil si uten at han virkelig selv VIL ha den) og jeg skal selv konsentrere meg på å gjøre leken innbydende gjennom verbal oppmuntring.

Nye inspill fra dagen idag er derimot at jeg ALLTID skal bevege leken vekk fra hunden, ALDRI bytte leken med godbit når jeg ender økten, vi skal kutte helt ut "sisten-leken" og heller innføre byttelek ved siden av drakampen.

I forhold til bevegelsen på leken syntes Maxi å trigges av jakten på leken snarere enn det å "hisse" han opp på den. Han må ta et ordentlig tak, gripe den skikkelig, dersom den ikke skal forsvinne videre. Han skal måtte gjøre en rael innsats for å få muligheten til å vinne.
Når det gjelder det å kutte ut godbitene er tanken at Maximus IKKE skal sitte igjen med en følelse av at det var helt ok å "miste" leken, snarere tvert imot skal jeg lirke og lure den fra han slik at han sitter igjen med følelsen av å "gå glipp av noe" artig.
"Sisten-leken" vi har lekt i det siste, som en "siste utvei for å skape interesse for lek med meg, skal vi legge på hylla da den kun skaper ønske om å ha leken SELV.
Joda, den har skapt engasjement men også en overbevisning hos Maxi om at det er leken/gjenstanden som er artig, ikke aktiviteten med meg! På tross av at jeg trodde jeg hadde denne "sisten-leken" under kontroll ser jeg halt klart nå at denne leken skaper avstand snarere enn samspill. Jeg har måtte bruke godbit for å få han inn, noe som igjen har gått på tvers av det å få Maxi til å føle at han har "gått glipp av noe" når leken forsvinner!! Fokuset blir for stort på godbiten. Jeg visste vel egentlig dette, det er derimot bare så lett å gripe etter lettvinte løsninger ;)
Vi skal nå innføre rene ball-bytter, uten godbiter, og kamplek, uten godbiter, hver for seg!
Jaja, da er det vel bare å brette opp armene og sette igang etter endt helgekurs!!

Ellers har jeg fått mange nye aha opplevelser i forhold til MÅTEN jeg belønner Maxi på etter endte øvelser. Da han er en lugn fyr skal han få masser av belønninger for AKTIVITET, noe som medfører at det ikke skal belønnes i passive situasjoner.
Med dette mener jeg kort og godt at han ikke vanligvis skal få "servert" godbitene sittende stille eller i andre statiske posisjoner. (selvfølgelig finnes det derimot alltid unntak for regeler)
Maxi må heretter måtte "jage etter" godbitene sine, det skal GJØRES mer ut av belønningen gjennom det å allerede nå lage ritualer for hvordan jeg belønner.
Maria pratet mye om disse ritualene, det faktum at det for mange hunder (de som ikke er MATVRAK vel og merke) ikke nødvendigvis er selve "godbit- matingen" som har den største effekten, men MÅTEN man gir hunden denne maten på!
Hva gjøres det i situasjonen? Får hunden en godbit servert for deretter kun å svelge denne eller gjøres det stas rundt situasjonen?
Hvordan vi legger til rette for best mulig belønningsrituale kommer helt ann på hunden. Har man en elektrisk/svært aktiv hund som har vanskeligheter med å beholde roen eller holde posisjoner vil man kanskje ønske å belønne mye passivitet, mens man i Maxis tilfelle ønsker å gjøre tvert om!

Korte økter med høy intensitet går hånd i hånd med dette.
Vi skal trene attityd og engasjement! Heller færre enn flere repetisjoner!
Jeg vet jeg her må ta et oppgjør med meg selv, jeg HAR en lei tendens til å kunne strekke strikken for langt. Jeg lover herved meg selv å bli SKIKKELIG god på å trene fart, futt og fult fokus!!

Ellers er "overtrening" og kjeder stikkord for dagen.
Skal komme tilbake til dette, nå skal jeg derimot hive meg over grytene! Uten mat og drikke....... får vi ikke noe særlig ut av morgendagen ;)

onsdag 1. oktober 2008

Norske uttrykk..

Idag satte jeg med i bilen og kjørte ut til Thomas i Son for å få litt instruksjon og hjelp.
Jeg gledet meg masse, har holdt på for meg selv altfor mye i det siste og så derfor fram imot å få litt tilbakemeldinger- ris og ros.
Trodde Maxi skulle være kvikk og rask, slik han pleier å være når vi trener, men FYTTI RAKKERN FOR EN "DAU" HUND jeg hadde med meg ut på treningsplassen!!
Jeg er nok ikke helt vel bevart, for på hjemveien dukket det opp en hel del norske uttrykk jeg syntes passet bra til dagens treningsøkt.

For det første var det rett og slett PYTON å trene en hund med sirup i rompa!
Maxi var rett og slett ikke med på notene i dag.
Jeg prøvde å holde koken, ikke la meg vippe av pinnen, sette alle kluter til, men den gang ei.
Forsøkene var like vellykkede som det å skvette vann på gåsa og førte bare til at jeg ble enda lengre i maska.
Jeg må vel kanskje svelge den bitre pille, se den nakne sannhet og sette spørsmålstegn ved motivasjonen. Huff, dette KAN være et skudd for bauen.
Jeg skal ikke male fanden på veggen da Maxi vanligvis er mye kvikkere enn det han var idag. Han er nok ikke av den typen som tenner på alle plugger for nærmest å hoppe ut av sitt eget gode skinnhund, men han pleier da så absolutt å smi mens hjernet er varmt, være lutter øre, vise glede og engasjement for treningen.
Kanskje han bare ikke har en god dag? Ikke føler seg vel? Han ER sløv i dag, sløvere enn vanlig her hjemme også..
Vi fikk til syvende og sist heldigvis opp litt lek, noe som igjen understreker hvor viktig det er å VIRKELIG komme igang med å utvikle denne ytterligere!! Hadde jeg idag hatt leken på plass er jeg overbevist om at jeg hadde hatt en mye bedre økt!
God lek er løsgjørende, dynamisk, engasjerende, artig og girer både hund og eier... akkurat det jeg hadde behøvd for å snu økten i en positiv retning.
Det er ikke til å stikke under en stol at jeg har hatt leken på tapeten lenge, men ligget litt på latsiden og ikke tatt tak i dette slik jeg burde ha gjort. Nå blir det derimot andre boller, jeg har fått blod på tann og om det så er det siste jeg gjør før jeg legger hodet på blokka så skal jeg få denne hunden til å henge i den andre enden av leka og dra med liv og lyst!!