søndag 5. oktober 2008

Maria hagström kurs

Da er helgen omme og jeg sitter igjen med med mange nye tanker, refleksjoner og mål for treningen framover. Det har rett og slett vært en svært lærerik helg, Maria er flink til å se den enkelte hund og har kommet med mange tips/tilbakemeldinger. Dette var akkurat den boosten og motivasjonen jeg trengte!!

For å starte der jeg slapp igår:
  • "Overtrening":
    Maria mener det er svært viktig å allerede i et tidlig stadie innføre forstyrrelser i treningen. Dette kan innføres allerede fra valpestadiet av, men forstyrrelsene må selvsagt tilpasses hunden og nivå. Hunden skal gjennom målrettet trening lære å sortere bort forstyrrelser.
    Maria ønsker ganske raskt å komme opp på et nivå der små momenter kan trenes i et "ståkig miljø", dette være seg dagligdagse situasjoner med mange mennesker, lyder og inntrykk eller rett og slett på klubbens apellbane med andre hunder og førere trenende ved siden av.
    Hun observerer ofte hva som kan "stella til det" for andre ekvipasjer, trener målrettet på disse forstyrrelsene og alle andre forstyrrelser hun kan tenke seg vil gjøre det vanskelig for hunden.
    Et motto kan være: Setter du hunden din i sitt, skal den sitte der til tross for at noen iherdig prøver å få den til å forlate stillingen!
  • Kjeder:
    Innfør små kjeder så snart som mulig! Så snart du har et fåtall øvelser i boks er det ingen grunn til å vente med dette. Kjedene begynner selvsagt helt i det små, men selv disse gir hunden en tidlig og god erfaring i det å kunne jobbe seg gjennom flere momenter før belønning. Dette er uvurderlig på klikkertrente hunder ettersom det ofte trenes med SVÆRT høy belønningsfrekvens.
    Gjør kjeder til en naturlig del av treningen, det vil bidra til å vedlikeholde hundens forventning ved uteblitt belønning- som på konkuranse.

Idag pratet vi mer om rutiner det å etablere disse

  • Før konkurranser - hvilke rutiner har du dagene/ dagen før start for å få best utbytte?
    Har du en hund som bør trenes 2 ganger om dagen de siste dagene før dere går inn i ringen eller bør den få helt fri? Her må en ofte prøve seg fram litt, men dette bør gjøres under "kontrollerte" former.
    Legg opp til konkurransetrening der dette kan evalueres uten at det går utover hundens opplevelse av konkurransesituasjoner.
  • På startdagen- hvilke rutiner har du på selve startdagen?
    Ligger hunden i bilen fram til start, bør den trigges i form av lek eller bør den roes ned for å få riktig sinnsstemning? Akkurat som ovenfor bør dette prøves ut før dere går inn i en reell treningssituasjon.
  • Før momentene - Hvilke rutiner har du for å forberede hunden på hvilke øvelser den skal gjennom?
    Maria kjører klare rutiner i forkant for alle øvelser som en "sikkerhet" for å unngå missforståelser, slik at hunden allerede før momentet utføres har en klar formening om hva den skal gjøre. Disse moment-rutinene kan være alt ifra verbale signaler til kroppslige eller taktile signaler.
    Et eksempel: "Nå skal vi løpe FORT" før innkallingen.
    Disse rutinene må selvsagt innarbeides GODT på trening før de har noen verdi under start.
  • Avsluttende rutiner - Hvordan avslutter du konkurransesituasjonen? Alfa omega er selvsagt at man finner ut av den belønningen hunden setter størst pris på, dernest er det viktig å gi hunden en GOD STUND av din oppmerksomhet når dere gjennomfører rutinen. Ikke la deg påvirke om starten gikk dårlig eller svært godt, hunden SKAL ha sin tid!
    Bruker man eksterne belønninger (Maria bruker selv en stor "nalle/bamse" utenfor ringen som belønning for en av sine) er det viktig å trene på at hunden kan slippe belønningen mentalt under startmomentene, men fremdeles kjenner rutinen og vet når og hvor den får tak i denne. Den må skjønne "leken"! Også dette må selvsagt læres på trening.
    Med en unghund kan man eksempelvis gå inn på "startområdet", gå gjennom noen momenter og belønne som normalt for så å utføre et moment og få belønningen sin utenfor ringen!

Vi pratet mer om å tilpasse treningen det enkelte individ, legge opp til engasjement og vedlikeholde verdien av momenter samt hva vi skal gjøre når det går galt.
Vi har hatt en strålende dag, jeg syntes lille Maximus har vært kjempeflink og utrolig konsentrert og fokusert med så store forstyrrelser som et slikt kurs medfører. Det har vært lange dager, men Maxi har vært i godt humør og har vært oppsatt på å jobbe!
Jeg skal komme tilbake til hva vi har trent/fått tilbakemeldinger på og hva vi skal gjøre og fokusere på videre.... men NÅ er det kvelden for både tobent og firbent!

1 kommentar:

Barte-Marte sa...

Ååååå - misunnelig misunnelig misunnelig... nå må vi finne en dag snart, og komme i gang med Svinndal spor- og vinklubb:) klem