mandag 2. februar 2009

ALDELES FOR MYE!!

Oioioi... var på konkurransekurs idag og fikk meg en skikkelig oppvåkning.
Jeg trodde jeg hadde lagt endel verdi i det å holde posisjoner, gitt endel passive belønninger for passive atferder, men tydeligvis langt ifra tilstrekkelig. Jeg har HELT GLEMT å benytte passive belønninger også i aktive atferder for å skape passelig engasjement og et stressnivå som ikke "koker over".. Idag ble det rett og slett aldeles for mye!

Han er så absolutt keen på å jobbe, har MER enn nok engasjement men sinnsstemningen er nærmest euforisk. Dette fører fort til frustrasjon og et stress i treningen som ikke lenger utelukkende er positivt. Det er selvfølgelig fint og flott at han elsker å trene, men han må ha med seg HODET og kunne konsentrere seg!
Dette er ene og alene min egen skyld, han har ALTFOR mye verdi på den aktive siden.. og når aktiviteten ikke bærer frukter prøver han bare ENDA hardere med høyere og høyere aktivitet. Til slutt har vi en fvf full av hopp og sprett, en sitt der frambeina beveger seg som trommestikker eller frivillige atferder som går så raskt at man nærmest ikke får muligheten til å belønne før ny atferd allerede er påbegynt.

OK: her er planen. Uken som kommer skal benyttes til å starte prosjekt utjevning. Maximus skal få masser av erfaringer på at passivitet samt det å være rooooolig lønner seg!
Øvelser vi skal trene:

Frivillige sitt, med omvendt lokking og økter der belønningen først kommer når han har klart å sitte musestille noen få sekunder. Tiden før belønningen skal strekkes sakte men sikkert. Ved bevegelse forsvinner belønning ned i lommen igjene, særlig ved "yo bitch gimme my treats" atferd, der han hiver seg etter belønning idet den kommer opp av lomma eller er på vei bort til hunden. ALL BELØNNING SKAL SKJE NÅR HUNDEN SITTER MUSE STILLE!!

Akkurat det samme skal gjøres i dekk og utgangsstilling, mye belønninger for å sitte stille og vente!

Jeg skal kjøre omvendt lokking i fvf. Både i holdter og i selve marsjen. Stoppe opp, kjøre omvendt lokking for så å gå rolig videre!

Alle lekebelønninger skal tones ned flere hakk: han skal fortsette å få lekeøkter, men heller få kampleke eller ball rett i munnen og roses verbalt for å bære rundt på denne!

I bunn og grunn er det ganske fantastisk hvor stor effekt intensiteten på belønningen og belønningshistorien ift aktiv/passiv atferd påvirker aktivitets/stress nivået til hunden i treningen.
Har siden Oktober i fjor kjørt mye aktive belønninger, og da spesielt i aktive atferder som fvf, da Maximus virket så "altfor" lugn og god en periode.På disse 4mnd har jeg altså klart å skape det helt motsatte. En god mellomting, god balanse mellom aktivitet og passivitet er nok uten tvil det mest ønskelige ;)

men DETTE skal gå så bra skal dere se!! :)

3 kommentarer:

Ellen Christensen sa...

He he* velkommen i klubben ;) Og takk for en hyggelig helg sammen på kurs. Kjenner det blir en utfordring å jobbe med nesten bare passive belønninger og godbiter framfor lek.., men den som gir seg er en dritt :)
Hilsen Ellen og Frekke Frikk

Maria H sa...

Hej Nina!
Bra sammanfattning du skrivit! Det var kul att se er igen. Alltid lika spännande att följa utvecklingen- och fin utveckling har verkligen skett. Lycka till i fortsättningen!

Ellen Christensen sa...

Synes det høres ut som en strålende idé med trening på fredag. Jeg er med! :)