-Valpene begynner blandt annet å vise mer intense signaler på stress gjennom lyd og kroppslig anstrengelser for å opprettholde kontakt, dersom de blir skilt fra mor eller resten av kullet.
Gruppe/"kull-aktiviteter" begynner å komme til uttrykk og Lindsay mener man rundt denne tiden kan observere kullet framvise en form for mini-flokk atferd. Lekbetont agressiv- og sekual atferd framvises og oppstår hyppig mellom kullsøsknene, i tillegg til at flere rovdyrtrekk kommer til syne. Da kullsøskene bruker mye av tiden på å "jakte", snike, riste og bite på hverandre mener Lindsay at denne perioden kan være en sensitiv periode når det kommer til senere "bite-hemming". Hemningen oppstår gjennom den tilbakemeldingen den enkelte valp får av mor når den dier for hardt og gjennom den tilbakemeldingen valpene får gjennom lek med hverandre.
Lindsay påpeker at denne perioden i valpens liv er spesielt viktig for utviklingen av et stabilt og hengivent temprament. Han mener mye viser til at sosial og emosjonell problematferd hos voksen hund rett og slett kan komme av at man i altfor tidlig alder har fjernet valper fra mor og kullsøsken. (Mer om dette Lindsay 2000, s.43-44)
I løpet av denne perioden med primær sosialisering begynner også mor å forlate "valpekassen" mer regelmessig og for lengre perioder av gangen. Valpene, som nå beveger seg lettere, forlater nå soveområdet for å "gjøre fra seg" på egenhånd og radiusen for oppdagelsesturer økes dag for dag. Det er her viktig at valpene får muligheten til oppdagelse og at de stadig får flere erfaringer med miljø rundt seg og hva dette kan by på. Valpene er entusiastiske og responderer godt på nye sosiale møter, men syntes å ha en spesiell preferanse mot de individene de kjenner best. Et påfallende atferdstrekk utvikles og viser seg, nemlig logring!
Under den neonatale perioden som jeg skrev om sist er den elektriske aktiviteten i valpens hjerne minimal, men kun et vagt skille mellom våken og sovende tilstand. Under sosialiseringsperioden skjer det derimot dramatiske endringer i forhold til hjerneaktivitet. Ved siden av klare forbedringer i forhold til hjernens funksjoner kan en som jeg tidligere har vært inne på nå også måle og observere emosjonell respons.
Denne emosjonelle responsen vil derimot variere i forhold til utviklingsperioder, og det er blandt annet dette en viser til når en nevner spesielle sensitive perioder.
Ved 5 ukers alder vil blandt annet valpene bli gradvis mer forsiktige og nølende når det gjelder å skape nye sosiale kontakter. Før dette er valpene så og si immune mot varige negative intrykk der de fort kommer over fryktsomme erfaringer uten at de lærer å sky eller unnvike dette permanent. Når denne voksende forsiktige/fryktsomme tendensen derimot har inntruffet vil det ta valpen betydelig lenger tid å komme over negative erfaringer.
En spesielt sensitiv periode for fryktsomme intrykk, og den læring disse eventuelt vil medføre, er en periode rundt valpens 8-10 uke. Denne mer forsiktige perioden som inntreffer ved 5 ukers alder syntes derimot å nå sin topp rundt slutten av sosialiseringsperioden, rundt 12 ukers alder.
Likevel er det anbefalt at valpene kommer til sine nye hjem rundt 7-8 uker gamle.
Denne tidlige utviklingen er en dynamisk prosesst med flere aspekter og prosesser som virker inn på valpenes utvikling på forskjellige måter.
Jeg skal skrive litt om dette i forhold til den sekundære sosialiseringen (6-12 uker) neste gang.. Det blir derimot en liten stund til.. rettere sagt når valpen faktisk er Blitt 6 uker!!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar