onsdag 10. september 2008

Stimuluskontroll

Etter økten idag vil jeg påstå følgende:

Det er enkelt å få fram frivillige atferder, mange og varierte, det vanskelige er derimot å få disse under stimuluskontroll!!

Å innføre prinsippet om signaler som grønne lys utfordrer nå både valp og "husse".
Haha.. Bare det å få valpen, som nå er godt vandt med å tilby frivillige atferder, til å vente på signal er en prosess i seg selv.
Vi har jobbet oss gjennom flere økter med signal rett før atferden, nå er vi derimot kommet så langt at valpen ikke får tjuvstarte, men må være årvåken og vente på signal. Tanken er å belønne oppmerksomhet med signalet- og dermed gi "grønt lys" til å legge seg, som jeg deretter belønner. I teorien lyder det hele rimelig enkelt og greit, i virkeligheten har jeg måtte smile litt av våre begynnende, spede forsøk.
Maximus legger seg, spretter opp og legger seg litt kjappere før han regelrett smeller i bakken. Uten pause setter han igang med andre frivillige atferder, utgangsstilling, sitt, løfte på labber trikset osv. Det går i et aldeles heseblesende tempo!
På den positive siden er han tydeligvis utholden, kreativ og gir seg ikke med det første.. på den andre siden blir stressnivået både hos hund og eier litt i høyeste laget.
Vel, dette er vel noe vi bare må jobbe oss igjennom! Vi får prøve oss på en ny liten økt i kveld, plutselig løsner det!

Ingen kommentarer: