torsdag 7. januar 2010

Ruta/ fremadsending

Første trening, etter en relativt slapp begynnelse på det nye året, gikk av stabelen tirsdag.
For en ung riesengutt, som ikke er spesielt happy for ”lediggang” og overdreven sofa-kosing, var det på høy tid. Det var UMULIG å unngå hintet vi fikk mandags kveld, da en 40kg+ uvøren fare prøvde å kvitte seg med overskuddsenergi innenfor husets 4 vegger.
Vel vitende om at det var mye energi som måtte få utløp trente vi derfor momenter som krever intensitet, fart og sprut, og fikk med dette en skikkelig PANG start på det nye treningsåret.

Det som gjorde mest inntrykk under gårsdagens trening var å gjenoppleve akkurat hvor stor effekt man kan ha av gode grunnferdigheter når man begynner på et helt nytt moment.
Da vi den siste tiden har jobbet mest med helhet og utholdenhet, og svært lite med nye momenter og øvelser (skamme seg), var det rett og slett artig å gjøre denne oppdagelsen på nytt!!

Vi har i bunn og grunn jobbet lite med ruta, men tidligere jobbet med targetoverføring og fremadsending fra fører. Dette hadde uten tvil stor innvirkning på den treningen vi gjennomførte tirsdag.
Nå skal jeg være forsiktig med å skryte uhemmet, man vet jo aldri om det slår tilbake, men av 12 mulige sendinger (fordelt på 2 økter vel og merke) stilte Maximus seg opp på akkurat samme sted, i akkurat samme positur, hele 12 ganger.
Jeg kunne til slutt repetere ”ut til samme sted” 3 ganger på rappen, uten target tilstede. Det er jo ikke en dårlig start hva? ;)
Vi vil nok helt sikkert møte våre utfordringer med denne øvelsen vi også, men en god start har om ikke annet mye å si for den videre motivasjonen!

Vi har som sagt hatt det artig med fremadsending ute på tur og jeg er blitt skråsikker i min sak, denne- sammen med targetoverføringen er de viktigste grunnferdighetene for alle øvelser som skjer i fart VEKK fra fører. En skikkelig god og intensiv fremadsending med fokus rett ut, og du er ikke langt fra målet ;)
Årsakene til at hundene stopper opp for tidlig (før ruta eller halvveis inne i denne) kan være flere, men man skal ikke se bort ifra at dette i mange tilfeller dreier seg om manglende erfaring i å jobbe vekk fra fører, og derfor lite fokus og forventning til belønning andre steder enn hos eier. Brorparten av den treningen hunden gjennomgår det første året (gjennom blandt annet hverdagslydighet og LP I programmet) fokuserer jo nettopp på fokus- og forventning til FØRER.

Så, mitt råd til alle de der ute som er- eller etterhvert skal igang med ruta/andre øvelser vekk fra fører:
Ikke hvil på laubærene, Sett igang med fremadsending NÅ!! Det er både artig og lønnsomt!
Målet må være å kunne sende hunden rett ut fra fører, at den skal løpe rett frem til belønningen kommer (foran hunden- tenk belønningsplassering!) eller annet signal gis. At den skal ha fokus RETT UT i terrengen, i en rak linje, være skråsikker på at belønningen kommer der ute og selvfølgelig vise sikkerhet/intensitet i utsendingen!

Det er selvfølgelig flere måter å komme igang på, med mer eller mindre hjelp.
Har du allerede trent burleker, og har et drag i motsatt retning når du tar tak i halsbåndet, er dette for meg det naturlige utgangspunkt. Her er det bare å shape atferden videre, så slipper du å benytte hjelp (som synlige belønninger) du uansett senere må fjerne!! Belønn i tillegg til dette hunden spontant for å løpe foran deg på tur. Les Thomas sin blogg om nettopp dette.

Ønsker du ikke å benytte shaping går det ann å starte treningen som om det hadde vært en "tapt apport", legg ned belønning og gå noen meter ifra før du sender hunden tilbake.
Husk å benytte en stor gjenstand som belønning, slik at hunden SER denne når den nærmer seg og ikke slår over i et søk. Øk avstanden til belønningen ganske radig OG HUSK å raskt jobbe deg vekk fra den synlige belønningen! En overgang kan for eksempel være å legge ned belønningen på tur UTEN at hunden ser dette og skape avstand før du sender hunden tilbake. Når det er sagt er det viktig for meg å presisere at det også gjennom denne metoden er viktig å komme seg bort fra synlige belønninger på bakken. Om du ikke har kontroll på belønningen, den ligger på bakken i motsetning til at du har den i hånden og kan kaste, har du MYE mindre kontroll over situasjonen og timingen. Hunden kan gjøre en drita dårlig framadsending (svingete, dårlig fokus, nesa i bakken og laber intensitet) men fremdeles få tak i belønningen.

Jeg syntes så absolutt shaping fra første stund, med kast av ball som belønning, er det mest hensiktsmessige. Her unngår du å lære hunden å titte etter belønning på bakken, men heller ha fokus OPP og UT i terrenget, eller kun løpe ut i "fertgater"- der dere allerede har gått.

Uansett tilnærming kan det derimot være lurt å starte treningen i "naturlige rette linjer", slik som rette stier eller gangveier for å få ønsket retning: rett ut på fører sine annvisninger (i en strak linje). Gå deretter over til mindre markerte linjer før du overfører treningen til åpne plasser slik som apellbanen!
Bruk fantasien og ha det ARTIG!!!

1 kommentar:

Christine sa...

Hei! Godt nytt år og takk for hyggelig kommentar på bloggen! Veldig bra innleg, motiverende. Gleder meg til vi sees igjen snart :)