onsdag 14. juli 2010

Ferien

Det er trist å tenke på at ferien for min del snart er over :(
Enkelte sier at de hadde misstrivdes uten jobb å gå til.... jeg tror IKKE dette gjelder meg ;)

Jeg hadde to uker ferie når Ember først kom i hus, samt de to første ukene nå i Juli. Det er altså kun 4 dager igjen av feriens siste etappe.

Jeg hadde tenkt å trene MYE hund disse ukene, men selvfølgelig dukker det alltid opp eller annet.
Ember fikk et kutt i poten i begynnelsen av ferien, og nå når det endelig ser fint ut får han blod i avføringen. Stakkars liten!! :(
Han er heldigvis i god allmenn tilstand, herjer og står på, men for sikkerhets skyld tar vi det med ro! Gir det seg ikke ila morgendagen drar vi til veterinæren!!

Når det er sagt HAR vi fått gjort LITT. Igjen MÅ jeg bare få si hvor artig det er å trene en klikkertrent hund, som tenker selv og ikke er redd for å prøve og feile. Læringen går så fort!!
Det artigste eksempelet vi har hatt i ferien er at Ember plutselig tilbø utgangsstilling ute på tur. Han kom i full fart rett imot meg, og kom søren meg inn i utgangsstilling uten at jeg har gjort annet enn å sporadisk trene klossen. Jeg hadde IKKE planer om å bruke denne til utgangsstilling, men kun bakpartskontroll, og hadde derfor ikke jobbet med klossen slik at hunden måtte søke denne på avstand. Jaja, han syntes vel det var en god ide og prøve... og fikk selvfølgelig god uttelling for det! ;)
I ettertid har jeg bestemt meg for at jeg går tilbake til plan A, ergo ikke Ember sin egen plan, og jobber nå med en utgangsstilling der jeg ønsker et LITT annet bevegelsesmønster.

Med Ember har jeg ellers fokusert på "opptøffings" leker, da han ER en myk hund og jeg ikke vil at dette skal bli problematisk for oss lenger fram, samt trenings- og belønningsrutiner.
Vi har trent på
  • at han HIVER seg fram når jeg tar tak/ griper uvørent i halsbåndet
  • at jeg kan dytte og "hetse" han litt når vi kampleker, og at dette BARE er suuperkult!
  • at han kommer fint tilbake/ oppsøker meg med leker som hives
  • at han bytter fint mellom matbelønninger og lek
  • at han kan vente på signal før han tar synlige belønninger (ta den, værsegod)
  • at han kjenner til start -og avsluttende rutiner for trening
  • at han også kan jobbe FRA med, ikke bare i front eller ved min side.

Igjen må jeg si Ember er en suuuper artig hund å trene. Han er alt jeg ønsket meg når jeg kjøpte denne valpen, OG MER TIL! :)

Maximus står fremdeles på antibiotika og jeg har derfor vært forsiktig med å belaste han i varmen. Vi har overhodet ikke trent lydighet, men heller konsentrert oss om sporet, noe som nå begynner å bli riktig så bra!
Vet ikke hvorfor det kommer som noe sjokk egentlig, men iherdig trening har gitt resultater!
Han går nå i et jevnt og fint tempo, er konsentrert, spornøyaktig og plokker pinner!! :) Yippiiii!!

Fysisk sett virker han svært fin, beveger kroppen på en HELT annen måte enn det jeg kan huske han har gjort på lenge, selv etter en liten runderingsøkt igår! Apropo rundering: jeg er helt sikker på at dette må være Maximus sin favoritt lek!! Dundre gjennom skogen og finne pølsetanter :) Genialt!

Håper dere også har hatt/ har en flott ferie! Nå skal jeg ut på terassen og nyte de nye utemøblene :)

12 kommentarer:

Kari Anne sa...

Hvordan merker du at han er en myk hund?

Nina sa...

For all del, han er IKKE noen super mjuking. Men nesten litt for veloppdragen for å si det sånn ;)
Jeg vil få fram den EKSTRA GALSKAPEN.

De første gangene jeg såvidt tok tak i halsbåndet hans for å sende han inn i buret ble han liksom bare stående.. som om han tenkte "Ja, vil du at jeg bare skal stå her så gjør jeg vel det da".
Og dette selv om han FRYKTELIG gjerne ville inn i buret.
Nå spinner han i gulvet dersom jeg griper tak/hiver meg i halsbåndet!

Under lek, hvis jeg tilfeldigvis dultet borti han eller var borti labbene kunne han slippe leken, for så å hive seg over den igjen bare han hadde sjekket at "alt var bra med meg og at alt var som det skulle med leken vår" (hoppet opp og "smigret" seg)
Nå blir han bare mer gira av slikt.

Slike småting!
Jeg syntes forsåvidt det er KJEMPE FINT med en hund som er litt mer førermyk enn Maximus, og det var nettopp derfor jeg valgte jaktlabbe!!

Dette er OVERHODET ikke noe problem, han har INGEN problem med å¨"gjøre feil" i treningen og har et pågangsmot som ikke likner grisen.
jeg HAR derimot sett flere hunder JEG syntes har vært LITT FOR vare på fører, og jeg legger derfor opp til trening der han vil lære at dersom jeg er "brå", borti han eller liknende er dette bare gøy!!

Dette skal være "vanlig", ikke rart.

Hvorfor lurer du egentlig? :)

Nina sa...

Klikkertrente hunder som ikke er vandt til "fysisk hands-on" blir jo ofte litt vare på oss når vi en gang i blandt dulter borti etc...

Jeg vil at Ember skal være trygg på meg UANSETT hva som skjer :)

Kari Anne sa...

Grunnen til at jeg lurer er rett og slett fordi en førermyk hund for meg ikke trenger å være det samme for deg :-) Og om du visste noen andre tegn enn meg som jeg kunne se etter hos Emil ;-)

Jeg herjer ganske heftig med Emil, og har også lært ham at det å bli tatt i nakkeskinnet ikke er noen krise, og han får lov til å leke røft med meg enn så lenge. Det er så deilig nå når de runde myke voksentennene har kommet, så nå gjør jo nesten ingenting vondt lenger :-)

Og du kan TRO jeg hadde hatt lyst til å bli med på EB kurset i september! *sukk*

Nina sa...

Åjaaaaaa... kan du ikke det da!!??
Hadde vært så utrolig hyggelig å møte dere i "levende live"!!

Kari Anne sa...

Ja, det hadde vært skikkelig kjekt, men jeg kjenner ingen i Oslo jeg kan overnatte hos, og da blir kostnadene for kurset plutselig VEL høye når vi nettopp har kjøpt hus ;-)

Det kommer nok flere sjanser :-) Men jeg ble helt SYK da jeg så det...
Det kommer sikkert til å bli knallbra!

Lone sa...

Så bra å høre at du er så fornøyd! Han høres ut som en herlig fyr :)

Bare lurte på hvilket bevegelsesmønster du vil ha i utgangsstillingen?

Nina sa...

Hei Lone :)

Jeg syntes utgangsstillingene svært ofte blir veldig grunne, dvs at hunden starter å snu for tidlig, når man bruker klossemetoden.
Når jeg ser slike utgangsstillinger og spør fører hvilken metode de har brukt for innlæring har de uten unntak svart "klossemetoden". Selv førere jeg syntes er SVÆRT dyktige hundetrenere har fått dette på sine utgangsstillinger.
I praksis fører dette ofte bl.a. til at hunden "dulter borti" fører når den kommer i stor fart.

Selv om jeg KUN har brukt klossen til bakpartskontroll på Ember ser jeg tendensene også med han. Det virker som om det verdifulle er å snu rundt bakbena, naturlig nok- da det er dette som er forsterket opp, og hunden prøver seg derfor på snareveier- snu tidligere og tidligere.
Dette har selvfølgelig med kriterier å gjøre, men jeg vet ikke om jeg gidder å "kjempe" med dette. Har gjort, og gjør det fremdeles, med Maximus.. det er et evighetsprosjekt.

Istede vil jeg lære Ember at han må trekke BAK meg før han snur.
Hvis du ser for deg at fører står inntil en vegg vil jeg at hunden FØRST skal mellom fører og veggen FØR den snur og kommer opp i utgangsstilling.
Jeg vil at han skal snu RETT BAK meg, ikke rett foran eller på min venstre side!
Han må gjerne benytte bakbenskontrollen her, men fokus er på å snu raskest mulig, og
komme i rett posisjon.

På denne måten håper jeg også å bibeholde stor fart helt inn da han ikke behøver å starte "nedbremsing" før den er nåkså nære!

Nå venter jeg spendt på å se om du får en blogg/hjemmeside opp og gå igjen Lone :)

Kari Anne sa...

Var nede hos veterinæren og veide Emil nå nettopp, og på søndag blir han 6 mnd eller 27 uker, og han veide 23,6 kg.

Nina sa...

Vi ligger 1 1/2 mnd etter dere, og 3,5 kg.
Hmmmm...

Kari Anne sa...

Det kan se ut til at Ember blir hakket større enn Emil faktisk.. Når jeg har skrevet til oppdretter og fortalt om hvor stor han er, så sier hun at han blir en stor kille... og så blir altså Ember sannsynligvis litt større.. Da Emil var 5 mnd var han 21, så han vokser ikke fullt så fort lenger nå, heldigvis.

Og ja, jeg har også sett likheten mellom dem! :-)

Lone sa...

Interessant, Nina! Hvordan tenker du å lære inn utgangsstillingen på Ember? På Arn knotet jeg noe med at han stod foran meg også klikket jeg når han bevegde bakbeina i rett retning, altså til venstre for meg, og belønnet i posisjon, slik at jeg fikk "svingt" han inn på plass. Det var første gang jeg lærte inn svenskeinnsitt, så jeg er usikker nå på hvordan jeg skal gjøre det.

Skal si i fra når jeg evt. får i gang en blogg! Jeg har en på lur, skjønner du ;)