fredag 18. juli 2008

Valpetrening

I forrige innlegg nevnte jeg at det egentlig var ganske mye å oppdatere vedrørende trening, samt vår daglige "gjøren og laden".
Dosen hode-trening samt fysisk stimuli jeg har lagt opp til har økt betraktelig etter samtaler med oppdretter og andre rieseneiere. Jeg tok disse telefonene da jeg undret meg stort over Maximus sin dårlige evne til å slappe av og slå seg til ro, det viser seg derimot at han rett og slett krever mer fysisk fostring og trening enn tidligere valper jeg har hatt.
Etter at dosen stimuli er økt har han SLETT IKKE problemer med å roe seg inne. Den stressede valpen som frenetisk prøvde å roe seg selv ned, uten å få dette til, er forsvunnet som dugg for solen og igjen står det en vanlig valp med helt vanlige valpefnatt rett før han segner om i dyp søvn!
Haha.... en fornøyd riesenvalp krever såvisst mer enn en glad retrievervalp, noe jeg aldeles ikke klager over da det åpner seg et Hav av muligheter i forhold til aktiviteter vi kan ta oss til ;)

Sosialisering blir det nesten MER enn nok av hver dag da vi bor i et område med høy populasjon av både tobente samt firbente.
Miljøtreningen har vi derimot gjort mer ut av. Vi har gjort flere utflukter til fremmede steder, både til skogsområder, parker og til strender der vi utforsker, leker litt samt betrakter den store verdenen! Idag gikk vi faktisk vårt første korte spor ved Østmarkssetra, noe som gikk aldeles strålende. En skal tidlig krøkes.... ;)

Hva trening angår jobber vi ellers videre med hånd-targeten og bruker nå denne i flere forskjellige situasjoner der Maximus vil oppnå et gode vi ønsker å kontrollere/ bruke som belønning.
Et eksempel på dette er at han ved møte med andre hunder MÅ bortpå hånd-targeten før han får hilse. Jeg ønsker å belønne en lavsansynlig atferd- ta kontakt med meg, med en høysansynlig atferd- hilse på fremmed hund. Tanken er at Maximus skal lære en respons på synet av fremmede hunder: for å i det hele tatt få lov til å hilse MÅ han bort til oss.
Under eventuell lek med disse hundene må han i tillegg jevnlig tilbake på targeten for å få lov til å leke videre. Tanken bak dette er å både bruke leken som belønning for innkalling, men også å gradvis øke verdien av å være "inne hos oss" da sansyneligheten for at det kan skje noe artig er svært stor!

Vi trener endel valpe-apportering med forskjellige gjenstander, en øvelse han har tatt svimlende fort!
Maximus har først blitt belønnet for å kun løfte på diverse gjenstander. Når dette gikk meget bra har vi lagt sammen "løft opp" og hånd-targeten, som han kjenner så godt fra før, sammen til en øvelse.
Han løfter på gjenstanden- jeg viser hånden- han kommer bort for å markere med snuten og VIPS så har man en avlevering av gjenstand i hånden!
Her skal vi jobbe ENDA mer med forskjellige gjenstander samt utfordre og "proofe" med forstyrrelser som godbiter han må levere over- før han får spise disse.
Vi skal i tillegg allerede på dette stadiet være flinke til å variere formene for belønning, noe jeg sluntret unna med når det gjaldt Luni.

Vi har hatt 5 økter utgangsstilling med kloss, noe som også går over all forventning.
Det å stå fast på klossen med framføttene er "proofet" i den grad at godbitene nå kan hagle rundt han på gulvet- men ikke søren om HAN lar seg lure, såvisst lønner det seg å bli stående på klossen!! ;) Vi begynte allerede såvidt med bevegelse på bakbenene forrige økt, må si disse valpene lærer lynfort!!

Ved siden av dette jobber vi kontinuelig med både Bur-lekene og innkallingen.
Vi er nå kommet så langt i forhold til buret at dette må taes med ut, slik at vi får andre forstyrrelser samt har muligheten til å øke avstanden han må spurte før han får "stupt" inn i det. Minuset ved dette er at treningen nå plutselig får et preg av "prosjekt" da vi må dra det digre stålburet med oss, ut i bilen og fram til treningsplassen :(
Er det for tidlig å innføre tøy-buret tror dere? Har jo ikke jobbet oss gjennom HELE prosedyren enda. Vi er på steg 3 og "collar-grab´en", hvor Maximus nærmest steiler for å komme seg raskest mulig inn i buret igjen.
Når det gjelder innkallingen er forstyrrelser og "frister(inne)" nå introdusert, for nærmere beskrivelse les Maria sin blogg.

Nei nå må jeg komme meg avsted til hundebutikken for å kjøpe mer Hundemat og Vom til våre daglige treningsøkter. Tror ikke det finnes bedre mat-belønning for Maximus enn dette, og det MEST geniale er at dette er et fullfor!! Like greit å la han jobbe litt for maten sin enn å stappe den lille valpemagen full av pølser og annen menneskemat!

2 kommentarer:

Barte-Marte sa...

Hallo!
Så flinke dere er:) Lille småttis får brukt seg på masse lure aktiviteter, som er kjempenyttige! Dette blir sikkert strålende, skal bli morsomt å følge dere. Skulle gjerne kunnet litt mer da frøkna vår var liten, ikke minst den starten på apporteringa, det sliter vi med ennå. "My precius" sier Marte og stikker av gårde hvis hun får sjansen. Håper å få gått mer kurs i høst. Ellers var riesenleiren veldig bra, har fått prøvd oss litt på spor, og det var faktisk kjempegøy! Så det vil vi nok fortsette med.Snakkes:)

Anonym sa...

Så flinke dere er! Gjør/gjorde mye rart vi og, men vi har en hel haug igjen før vi blir like strukturerte som dere. Nå har selvsagt lille krokodille klart å skade foten sin, så nå starter prosjekt: Holde gal valp i ro"... Wish me luck.