mandag 1. februar 2010

Jävlar vilket kurs!!

Helt siden i høst har jeg gledet meg til kurset som gikk av stabelen nå i helgen.
Jeg har tidligere gått to kurser for Maria Hagström i regi av Klickerklok, har fått virkelig sansen for denne damen og ble sjeleglad da hun takket ja til Oslo besøk.
For de som enda ikke har fått sjansen til å gå kurs for Maria vil anbefale dette på det sterkeste.
Hun er en dedikert, utrolig kunnskapsrik og dyktig hundetrener med en meget gjennomtenkt filosofi eller tanke bak det hun gjør/ønsker seg av treningen. I tillegg til dette er hun en god pedagog og ikke minst et meget imøtekommende, upretensiøst og tvers gjennom trivelig dame!! Hvert eneste kurs jeg har gått for Maria har gitt a-ha opplevelser i fleng, mengder med ny input og stor motivasjon for å ta tak i den videre treningen!
Nå, etter kurset, sitter jeg faktisk igjen med en herlig "halleluja" følelse.
Som om det ikke var nok med en fantastisk insirerende instruktør var gruppen deltakere er gjeng helt for seg selv, venner og mer eller mindre bekjente med stor interesse og kunnskap om hundetrening.
Jeg vil få takke alle som var med på kurset, for å gjøre det så utrolig hyggelig å stå i et ridehus i 10-15 minusgrader, flere timer og to dager i strekk. Jeg både kom og dro med et stort smil om munnen! :)

Da både Anneli, Anja, Mette og Charlotte allerede har skrevet gode referat fra helgen tenkte jeg å holde dette innlegget kort og godt.... hvis jeg klarer ;)
(Tipper det kanskje etterhvert også vil legges ut noe på Ellen, Kristin og Christine sine blogger?)

Da flere av deltakerene har gått kurs for Maria tidligere var kurset lagt opp med vekt på praktisk trening. Deltakerene hadde selv ansvaret for å velge ut øvelser/momenter eller aspekter ved treningen de trengte tilbakemeldinger på/hjelp med.
Selv valgte jeg ruta, innkalling med stå, innkomster og apporten.
Jeg syntes vi er godt i gang med ruta,har trøkk ut i strak linje og en hund som jobber godt i midten av ruta. For nærmere beskrivelse av momentene vi jobbet med i denne øvelsen les Fanny sin blogg om Squid's rute. Nytt for meg var momentet å ha hunden i bevegelse inne i ruten, men jeg ser helt klart fordelene ved dette.
Å ha hunden i bevegelse tar både fokus og belønningshistorie vekk fra det å STOPPE OPP , det gjør hunden mer bevisst på stedet/området mellom kjeglene samt former en mer aktiv hund som vil fortsette å lete etter dette området dersom signal om å stå uteblir under prøve/konkurranse.

Jeg har forsåvidt syntes at selve stå-momentet under inkallingen har vært greit, men ønsket at det skulle være en anelse mer TRØKK. Jeg syntes han løper i god fart inn mot meg og lurt på om jeg måtte "kjøpe" et litt senere ståmoment med en så stor hund.
Maria sitt svar var definitivt NEI, det måtte jeg aldeles ikke. Kan de svinge raskt i lek med andre hunder skal de også kunne gjøre samme bevegelse i LP programmet!
Med økt trening på- og etterhvert også mer trøkk i "værsegod øvelser" vil vi kunne nå målet om en heftig og momentan bråstopp, også på min store hund!
Da vi har trent mye på FART FART FART inn til fører, mente Maria han også måtte få modnes i å tenke at det GÅR ann å stoppe selv om man er på vei inn til mor i full fart! Jeg skal legge et godt grunnlag med "værsegod-øvelsene" og derigjennom også finslipe grunnferdigheten "snu raskt og med et satans trøkk 180 grader rundt" før jeg putter dette inn i noe som likner en innkalling!

Innkomsten har jeg hatt problemer med leeeenge, men ikke helt visst hvordan jeg skulle gripe den ann. Slik som veldig mange andre hunder som har lært innkomsten med klosse-metoden snur Maximus ALTFOR grunt. Noe som resulterer i at han nærmest bruker meg som brems. I Karlstad mistet vi mange poeng på nettopp dette, og innkomster blir det ikke akkurat færre av oppover i klassene.
Jeg har TRODD at jeg har jobbet med strategisk belønningsplassering, men ser nå at denne isåfall har vært en vits. Jeg har hevet ball bak meg i hunden sin retning, idet hunden nærmer seg, noe som egentlig bare har vært å unngå problemet eller i værste fall luring av hunden. Han har virkelig ikke lært en døyt av dette.
Maria viste oss hva strategisk belønningsplassering er i denne øvelsen, og ga råd om å gripe dette ann fra flere vinkler. Vi skal både benytte belønningsplassering, men også økter med target bak som han MÅ tråkke på før han kommer inn i utgangsstillingen. Jeg må være soleklar på kriteriene, også stå like klart på disse når target fjernes, og sløyfe alle utgangsstillinger i treningen (om vi ikke trener på dette vel og merke) intill disse sitter!

Apporten var den øvelsen jeg grudde meg mest til å ta opp, men dette viste seg heldigvis til å bli en skikkelig opptur. Maximus griper fint og plukker mer enn gjerne opp apporten, men syntes det blir litt trykkende dersom jeg holder den mellom hendene og ønsker "hold fast".
Løsningen på dette blir å fortsette slik vi har holdt på, jobbe videre med å øke apportbukk-interessen og gradvis bygge "trykk og galskap" ;) Det var uendelig godt å få bekreftet at vi var på riktig vei, på vår egen måte!
Ellers fikk jeg flere gode tips jeg skal ta fatt i med en eneste gang:
  • Ikke glemme kjedene selv om det nå er MANGE nye momenter som skal inn. Jeg bør gjøre kjeder hvertfall annenhver trening for å holde utholdenheten god!
  • Starte på eliteøvelsene. Det er et STORT sprang fra de to nederste klassene til de to øverste. For at ikke overgangen skal bli så stor og ta så fryktelig lang tid bør man starte på disse momentene jo før jo bedre! Vi skal allerede i kveld ta fatt på avstandskommanderingen og neseprøven.
  • Oppsøk stevner og observer de høyere klassene. Jeg må VITE hva det forventes, kjenne utfordringene og ha målsetningene for treningen helt klare for å kunne trene mest mulig effektivt!
  • Ta med meg Maximus på utfordrende plasser for å ha det artig. Han ER noe miljøberørt, lar seg trykke i bråkete omgivelser, noe jeg må ta fatt på.

Jeg fikk som sagt flere A-ha opplevelser på dette kurset, men tenkte jeg ikke skulle pøse ut med alle på en og samme tid. Jeg tror jeg holder noen litt inntil brystet enn sålenge, så har jeg noe å skrive om senere ;)

Legger ved litt bilder:

KONSE KONSE på ny mekanisk ferdighet:
Strategisk belønningsplassering i innkomst.
Fra høyre hånd bak ryggen idet hunden kommer inn.

Bildene over er tatt av Kristin Forså. Bildene under av Anja Hiller

1 kommentar:

Barte-Marte sa...

Hellu!!!
Vi har også gleda oss masse masse, og kan bare si at det svarte til forventningene og vel så det:) Og at det gjerne gjentas:)

Så nok en gang - tusen takk for trivelig helg og supert tiltak:)

Store klemmer med og uten barter herfra:)