tirsdag 7. april 2009

Shaping hjemmelekse

På trenersamlingens første helg fikk vi i hjemmelekse å shape inn 5 valgfrie triks eller øvelser.
Jeg har valgt følgende:
 • "Hvile på stolsekk":
  Maximus skal finne stolsekken og sette seg med rumpa på denne for å ta en tilsynelatende pustepause. Selv burde jeg kanskje ligge i buret?? ;)
 • "Løfte beinet og liksom-tisse på meg":
  Maximus skal kunne løfte på beinet og "tisse" på mors ben.
 • "Smile"
 • Løfte frambenet
 • Halte på frambenet (holde dette oppe mens han går)

Vi har allerede begynt på de første to, med varierende resultat.
Første øvelse har hittil ikke gitt de største utfordringene. Det å sitte på rumpa på en gjenstand, med frambeina i bakken, er en atferd han allerede kan og framviser ofte. For maximus er dette en foretrukket positur han ofte bruker på puffen hjemme. Her gjelder det mao bare å overføre den frivillige atferden over på et bestemt objekt, nemlig stolsekken, samt selvfølgelig få den fram når jeg ønsker.

Den grove kriterieplanen/skissen ser som følgende ut:

 • Fange det å sette seg på puffen
 • Sette seg på puffen bevisst
 • Bytte ut puff med sekk
 • Søke sekken fra flere vinkler
 • Søke puffen også i andre miljøer

I forhold til "tisse-trikset" er jeg mer i tvil og må nok prøve meg fram endel. Vi har hatt to økter med dette, og allerede etter første økt måtte jeg gjøre om på strategien. Med en eneste gang det presenteres en target tror hunden selvfølgelig at fremben eller nese skal benyttes, og står hardnakket på dette. Jeg KUNNE valgt å kjøre uten target overhodet, isolere bakbensløft og utvikle disse videre, men er da redd for å ikke få den riktige "tisse-psituren" på benet.
Jeg tror rett og slett jeg skal benytte target og helle spare fri-shapingen til "halte-trikset".
Er dette å jukse??

Akkurat for øyeblikket prøver vi oss fram. Jobber med de grunnferdigheter jeg tenker må til, nemlig rygging og bevisste løft av ben. Først om en liten stund, etter flere runder i tenkeboksen, tipper jeg å ha en grov plan ferdig.

Er det noen som har tips er det BARE å hive seg på!!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hoho! Gleder meg til å se trikset når Maximus sitter på stolen og hviler og du ligger i buret! Får håpe du har selvkontroll nok til å bli liggende der selv om boller og kaffe frister utenfor! hihi!

Skulle så gjerne hatt litt mer treningslyst om dagen! Må finne den igjen, bare det at jeg ikke husker hvor jeg mista`n;)

Ida sa...

Hihi! Ble visst anonym over her, jeg. Men er Ida som skrev da;)

Morten sa...

Jeg vil også på dette kurset... Neste år :)

Merete Andersen Huser sa...

Et lite tips fra oss i Trøgstad; jeg har lært Khan å løfte ett bakbein mot meg (eller gjenstand). Det er en stund siden, men jeg tror jeg begynte med at han skulle sette bakbena på en planke som stod oppetter veggen, noe som gjorde at han ble veldig oppmerksom på bakbena og det ble lett å shape bakbensløftet videre, slik jeg ville ha det. Og jeg generaliserte det tidlig. Ganske kult!

Merete Andersen Huser sa...

... jeg brukte også en trestubbe og et passe høyt trappetrinn for å få tak i bakbensløftet. Klikket kun løft av ben. Etter dette var det bare å shape i vei, endre egen posisjon, sette navn på.. men dette må du selvsagt erfare selv.